Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Δεκ 2012
Υλοποίηση Ημερίδας- Εκδήλωσης για την ασθένεια των πλατάνων της περιοχής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας - Ακράτας στα πλαίσια των φετινών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην Κλειτορία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των εν Αθήναις αποδήμων Πλανητεριωτών και τα σχολεία της Κλειτορίας, ημερίδα- εκδήλωση, με θέμα την αντιμετώπιση της ασθένειας που προσβάλλει τα Πλατάνια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής με τους εκπαιδευτικούς τους. Η εκδήλωση απευθυνόταν στην τοπική κοινωνία της περιοχής Κλειτορίας και του Δήμου Καλαβρύτων με θέμα:

«Η Προστασία του Πλατανοδάσους μας από την ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους»

Η ημερίδα - εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου 2012, και ώρα 17.30 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Κλειτορία.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Κλειτορίας και του Δήμου Καλαβρύτων για την σοβαρή αυτή και επικίνδυνη ασθένεια που οφείλεται σε μύκητα και η οποία απειλεί άμεσα τα Πλατάνια της περιοχής μας και το Πλατανοδάσος στο Πλανητέρο. Στόχος ήταν αφενός η ενημέρωση για την σοβαρότητα της απειλής αλλά και λήψη μέτρων πρόληψης με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των υπηρεσιών, καθώς και των φορέων της περιοχής.

Η ασθένεια διαπιστώθηκε στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2003 και προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriataf.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Η Ημερίδα περιελάμβανε εισηγήσεις για την ασθένεια, αλλά και για την ιστορική και πολιτισμική σημασία του πλατάνου καθώς και θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας. Ακολούθησε η βράβευση των καλύτερων εκθέσεων των μαθητών των σχολείων της Κλειτορίας, με θέμα την ασθένεια του πλατάνου και την σημασία του δάσους, καθώς και βράβευση των περιβαλλοντικών ομάδων του γυμνασίου και Λυκείου από τους συλλόγους των εν Αθήναις Πλανητεριωτών, την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας καθώς και το Διεθνές Ίδρυμα «Γιάννης και Λένα Κουτσοχέρα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις αποδήμων Πλανητεριωτών, καθώς και εκπρόσωποι από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και το Διεθνές Ίδρυμα «Γιάννης και Λένα Κουτσοχέρα». Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κ. Χαρά Γεωργακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Δουγκλιάς, ο Δασάρχης Καλαβρύτων, η Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωση είχαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κλειτορίας Βάσω Παπουτσή, ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Ηλίας Χριστακόπουλος, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας κ. Συμεών Λαμπρόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις αποδήμων Πλανητεριωτών κ. Βάσω Μηλιτσοπούλου.

Οι δαπάνες της Ημερίδας καλύφθηκαν από το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας στα πλαίσια της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία – Δράσεις δια βίου μάθησης για τους Ενήλικες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου μάθηση» του ΕΣΠΑ.

 

 

Ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κ.Π.Ε

Μοσχόπουλος Α. Χαρίλαος

Βιολόγος, M.Sc

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου