Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιαν 2023
Η μάχη του Λίτσερατ
Κλίκ για μεγέθυνση


AP Photo13.01.2023, 16:00
 
 

Εν έτει 2023 -στους χαλεπούς καιρούς του νέου Ψυχρού Πολέμου, αλλά και της κλιματικής κρίσης- η κυβέρνηση συνασπισμού του Βερολίνου δεν διστάζει να αφανίσει από τον χάρτη οικισμούς στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας της «ατμομηχανής» της Ευρώπης και για χάρη του λιγνίτη.

Το τελευταίο θύμα είναι το μικροσκοπικό Λίτσερατ, στα δυτικά της χώρας, όπου εδώ και μήνες έχουν οχυρωθεί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, προετοιμαζόμενοι για την υψηλού συμβολισμού μάχη που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε πλήρη εξέλιξη στα εδάφη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Διακηρυγμένος στόχος τους είναι να αποτρέψουν την ισοπέδωση του μικρού αγροτικού χωριού, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω επέκταση του τοπικού ανοιχτού λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ, που στο πέρασμα των χρόνων έχει ήδη «καταπιεί» περισσότερα από 20 χωριά...

Με τις ευλογίες του Βερολίνου -και δη των Πρασίνων, που συμμετέχουν και στην τοπική κυβέρνηση του δυτικού ομόσπονδου κρατιδίου- η γη και τα σπίτια του ημιερειπωμένου Λίτσερατ ανήκουν πλέον στον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE: τον ίδιο που επιδίωξε στο πρόσφατο παρελθόν να καταστρέψει ακόμη και το αρχέγονο δάσος Χάμπαχ.

Σήμερα, για την εκκένωση του μικρού οικισμού -για την οποία δόθηκε δικαστικά το τελικό «πράσινο φως» στις αρχές της εβδομάδας- έχουν αναπτυχθεί μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν ήδη καταφύγει στη βία.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, οι γερμανικές αρχές και η RWE ανακοίνωσαν επίσπευση της σταδιακής κατάργησης καύσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030.

Οι περιβαλλοντολόγοι απορρίπτουν το μέτρο ως «στάχτη στα μάτια». Δεν είναι οι μόνοι.

Τελευταία μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών αμφισβητεί ανοιχτά ότι η επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ αποτελεί ενδεδειγμένη λύση στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση. Πολλώ δε μάλλον στην επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας σε λιγότερο από 30 χρόνια...

Ενόσω η αστυνομία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την εκκένωση του Λίτσερατ προκειμένου να πιάσουν άμεσα δουλειά οι μπουλντόζες, οι ακτιβιστές οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο, καταγγέλλοντας την κυβερνητική υποκρισία.

Ως μεγαλύτερη όλων χαρακτηρίζεται μοιραία αυτή των συγκυβερνώντων Γερμανών Πρασίνων, που μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνουν να έχουν μεταλλαχθεί πολιτικά.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου