Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 23 Δεκ 2020
Για τα κέρδη...
Κλίκ για μεγέθυνση



23.12.20
 

“Για τα κέρδη παίζουν κορόνα-γράμματα τις ζωές των εργαζομένων» γράφει η εφημερίδα. Είναι αλήθεια. Η πανδημία δεν «χτυπάει» το ίδιο όλους. Το χτύπημα είναι άνισο. «Χτυπάει» πιο πολύ τους «κάτω», χτυπάει τις εργατουπόλεις της Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, τις πλήττει διπλά, είτε σκοτώνοντάς τους μέσω του Covid-19 και της αδυναμίας πρόσβασης στο σύστημα υγείας είτε μέσω της οικονομικής ύφεσης, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Γιατί οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, το μεγάλο πλήθος των «κάτω», είναι αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση -η οποία αποκαλείται «ύφεση»- με νέα ανεργία, νέα πείνα, νέα εξαθλίωση. Αυτό συμβαίνει πάντα.

Ο Αμερικανός ιστορικός Mike Davis (Davis 2005) έγραφε για την ταξική διάσταση της πανδημίας του 1918, με τον τεράστιο αριθμό θυμάτων στην Ινδία. Η φτώχια, ο υποσιτισμός, τα χρόνια νοσήματα και η παράλληλη ύπαρξη και άλλων λοιμωδών νοσημάτων (co-infection) καθόριζαν σε σημαντικό βαθμό το διαφορετικό τίμημα που η γρίπη του 1918 σήμαινε για διαφορετικούς πληθυσμούς.

Αλλά και η «πηγή» των πανδημιών είναι η βίαιη καπιταλιστική ανάπτυξη στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Λατινική και νότια Αμερική, είναι η υπερσυσσώρευση πληθυσμού στις σύγχρονες τεράστιες παραγκουπόλεις, το σύγχρονο πρότυπο βιομηχανικής κτηνοτροφίας, οι φοβερές αποψιλώσεις των δασών. Η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και ειδικά η συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, δημιουργούν τις δυνατότητες για να λειτουργήσουν οι αναγκαίες μεταλλάξεις στο απόθεμα ιών της γρίπης και να φτιαχτεί ένα πανδημικό στέλεχος που να κάνει το άλμα ανάμεσα στα είδη και να εξαπλωθεί ταχύτατα σε μια ανθρωπότητα που αγνοεί τη σημασία της πρόληψης για μαζικές ασθένειες όπως η γρίπη, δίνει τεράστιους πόρους για τη βιοεπιτήρηση εξωτικών νόσων που υποτίθεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικά όπλα αλλά δεν δίνει τίποτα ή συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, και διαλύει τους μηχανισμούς έγκαιρης επιτήρησης και αντιμετώπισης των επιδημιών. Εν πολλοίς ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός εκκολάπτει στο εσωτερικό του επιδημιολογικούς Αρμαγεδδώνες στο όνομα του κέρδους…

πηγη:ARTI news
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου