Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Απρ 2013
««Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ένα παράδειγμα για την Πάτρα».
Κλίκ για μεγέθυνση
««Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ένα παράδειγμα για την Πάτρα».

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδα με θέμα ««Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ένα παράδειγμα για την Πάτρα».

 

Πάτρα, 23 Απριλίου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα ««Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ένα παράδειγμα για την Πάτρα» το Σάββατο 20/4/2012 στην Αγορά Αργύρη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γ. Δημαράς, ο Δήμαρχος Ερυμάνθειας κ. Αθ. Καρπής, ο Δήμαρχος Δυμαίων κ. Αν. Παναγιωτόπουλος, οι Αντίδημαρχοι Πατρέων κ.κ. Αχ. Γεωργακόπουλος και Β. Λοτσάρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πατρέων κ.κ. Η. Κουρή, Απ. Βανταράκης, Χρ. Πατούχας, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρών κ. Σ. Τασινού, ο Πρόεδρος της Δ.Ε ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Αθ. Γιανναδάκης, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι συλλόγων από την περιοχή της Ξερόλακας, κάτοικοι από τα κινήματα από την περιοχή του Ερινεού κ.α.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμό που απεύθυνε η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου. Χαρακτηριστικά είπε πως η διαχείριση των σκουπιδιών αποκαλύπτει δυνητικά τα πιο σκοτεινά, αντιδραστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά των καταναλωτικών κοινωνιών και κατέληξε : Εμείς παράγουμε τα σκουπίδια, όλοι μαζί οι πολίτες, μαζί πρέπει να βρούμε και τη λύση.

Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη που μετέχει στην επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή. Ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να είναι ο βασικότερος παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα και να αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Επισήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσια υπόθεση και ότι τα απορρίμματα αποτελούν εν δυνάμει σημαντικό πόρο υλικών και ενέργειας. Αναφέρθηκε στις πολιτικές των προηγουμένων ετών που η διαχείριση των απορριμμάτων επιβλήθηκε μέσα από τους νομαρχιακούς και τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και βασίστηκε στις απαιτήσεις των εργολάβων για την δημιουργία δεκάδων ΧΥΤΑ/Υ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις της ΕΕ που κατέδειξε ότι στην κορυφή της ιεραρχίας των τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται η πρόληψη και ακολουθούν η επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και τέλος η διάθεση. Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, η βουλευτής περιέγραψε την ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Μια πρόταση που στηρίζεται στον δημόσιο χαρακτήρα, τον κοινωνικό έλεγχο και την αποκέντρωση των δράσεων σε επίπεδο δήμων ή όμορων δήμων και περιφερειών, βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας. Το σχέδιο διακρίνεται σε τέσσερα επίπεδα, το επίπεδο κατοικίας-επιχείρησης-υπηρεσίας- δήμου, το επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων, το επίπεδο ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας και το επίπεδο επικίνδυνων αποβλήτων σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Πρόκειται για μια πρόταση κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Γεωργία Ασημακοπούλου, μέλος της Γραμματείας του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ξεκίνησε την εισήγηση της τονίζοντας ότι εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας, όταν όλοι οι πολίτες καταδικάζονται σε βίαιη μείωση εισοδήματος και οδηγούνται σε ακραία μείωση της κατανάλωσης άρα και της παραγωγής απορριμμάτων, η κυβέρνηση προχωρά σε εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, με παραχώρηση της λειτουργίας και της εκμετάλλευσης των υποδομών σε ιδιώτες επενδυτές. Επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα που έχουν οι διαγωνισμοί μέσω ΣΔΙΤ οι οποίοι δεν έχουν στόχο την λύση του προβλήματος αλλά την διαιώνισή του με ταυτόχρονη αποικιακού τύπου οικονομική εκμετάλλευση από τους γνωστούς εργολάβους με τους οποίους πορεύτηκε το σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια με το βάρος να το σηκώνουν για άλλη μια φορά οι ανυποψίαστοι δημότες.

Ο Κώστας Γαβριηλίδης, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, παρουσίασε ένα παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή των αστικών αποβλήτων στην πηγή σε επίπεδο κατοικιών και επιχειρήσεων, το οποίο βασίζεται στην κεντρική φιλοσοφία της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Κατέδειξε την τεράστια απόσταση που θα έχει το κόστος επεξεργασίας μέσω του εργοστασίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στου Φλόκα και το οποίο εκτιμήθηκε ότι μπορεί να φτάσει στο τριπλάσιο σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ένα κόστος που θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες της Πάτρας χωρίς να ενημερωθούν σχετικά, ούτε να ερωτηθούν.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Τάσος Κεφαλάς μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στους αγώνες πολιτών ενάντια στην λαίλαπα της οικονομικής εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων απορριμμάτων με όρους αδιαφάνειας, έθεσε ερωτήματα για τον δρόμο που έχει πάρει ο διαγωνισμός στο Δήμο μας: Εάν θα παράγονται 110.000 τόνοι ετησίως και υπάρχει στόχος να γίνετε Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, για ποιόν λόγο θα κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 150.000 τόνων; Πού περιγράφονται οι δεσμεύσεις περί μη καύσης; Ποια θα είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων όταν θα γίνεται συλλογή και συμπίεση σύμμεικτων σε ΣΜΑ;

Τέλος, ο Κωστής Πατεράκης διευθυντής του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Χανίων ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στις χωματερές του Κουρουπητού και του Μεσοχωρίου για τις οποίες η χώρα πλήρωνε πρόστιμα 20 χιλ. ευρώ ημερησίως για παραβίαση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Σε αντίθεση με τότε, σήμερα παράγεται κομπόστ, εξαιρετικής ποιότητος από το σύγχρονο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Χανίων, το οποίο κομπόστ συνολικού όγκου 6 χιλ. τόνων το διαθέτει έναντι χρηματικής απολαβής στην αγορά των Χανίων. Με την εισήγηση του κατέδειξε πως οι ορθές λύσεις είναι εφικτές και ότι αποτελούν θέμα πολιτικής βούλησης και όχι οικονομικών σκοπιμοτήτων.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου