Λίστα αντικειμένων
Με επιτυχία διοργανώθηκε εκδήλωση ενημέρωσης – συζήτησης πάνω στο τεράστιο αυτό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών από τις αμμοληψίες των ποταμών- στην πλατεία Δερβενίου το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιουνίου. Ήταν μία πρωτοβουλία πολιτών και συλλογικοτήτων από την Κορινθία και την Αχαΐα με κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες. Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), κ. Χρ. Αναγνώστου.
Η ικανοποιητική συμμετοχή και συμπαράσταση φορέων, συλλόγων, πολιτικών κομμάτων και πολιτών της περιοχής απέδειξε ότι ήρθε η ώρα της αντίδρασης στην επερχόμενη καταστροφή μέσα από τη συνδιοργάνωση ενημερωτικών συνελεύσεων στους τόπους που θίγονται περιβαλλοντικά. Η πρωτοβουλία των πολιτών σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Φίλες και φίλοι
Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει αναλάβει την κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού (Ν.Ε.Ο) Κορίνθου – Πατρών μετά τη σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, με επαχθείς οικονομικούς όρους για τους πολίτες και μεγάλα κέρδη για τις πολυεθνικές και τους εργολάβους που την αποτελούν.
Η προσπάθεια που γίνεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους αδιαφορεί πλήρως για τις πληγές που θα αφήσει στην περιοχή μας. Για την κατασκευή και την επίστρωση του δρόμου απαιτείται η λήψη εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αμμοχάλικου και αδρανών υλικών. Σύμφωνα με τα σχέδια της κατασκευάστριας εταιρείας, για να έχει το μικρότερο δυνατόν κόστος, θέλει να κάνει λατομεία σε όλη την ακτογραμμή αλλά και αμμοληψίες από τις κοίτες των τριών ποταμών της Αιγιαλείας (Σελινούντα, Μεγανίτη και Κράθι), κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή του Κορινθιακού.
Οι συνέπειες λήψης αδρανών υλικών, ειδικά από τις κοίτες ποταμών της Αιγιάλειας, θα επιφέρει :
- Μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού διάβρωσης των ακτών της Αιγιάλειας και της Κορινθίας που συντελείται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια,
- Δραστική μείωση των υδάτων που εισέρχονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στις ευρύτερες περιοχές πέρα από τα όρια του ποταμού, δηλαδή στις γεωτρήσεις.
Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί πλέον, αντιμετωπίζουν έναν ορατό κίνδυνο εξαφάνισής τους, με ανυπολόγιστο κόστος στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.
Η σωτηρία των σπιτιών, των περιουσιών και του περιβάλλοντός μας, είναι στα χέρια μας. Είναι ανάγκη να αφυπνιστούμε και να τους σταματήσουμε για να μην εξαφανιστούμε ».-