Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάρ 2013
"ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΕΣ"....ΓΙΑΤΙ;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Τρίπολη, 11.03.13

 

Στα πλαίσια, αποψινής συζήτησης, της επερώτησης μας για τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδείχθησαν τα κάτωθι:

 

1) Οι χωματερές παραμένουν ανοιχτές και επισήμως, όπως φαίνεται και από τους επίσημους χάρτες του ΥΠΕΚΑ που παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επισυνάπτουμε (με ημερομηνίες έκδοσης: Μαρτίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, Πηγή: www.ypeka.gr ).

Συνεπώς ποτέ δεν έκλεισαν παρά τις, κατά καιρούς, δηλώσεις των αρμοδίων Αρχών και παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάστασή τους.

Η μόνη που έκλεισε οριστικά με δικαστική απόφαση ήταν αυτή της Τριπόλεως για αυτό και το οξυμένο πρόβλημα, εκεί.

 

 

2) Ο κος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, μας δήλωσε ότι "τα σκουπίδια (ΑΣΑ) που ευρέθησαν παράνομα στην Μεγαλόπολη ταυτοποιήθηκαν και προέρχονταν από τον Δήμο Τρίπολης. Τα δε τοξικά που πάλι ευρέθησαν στην Μεγαλόπολη, ταυτοποιήθηκαν και αυτά και προέρχονταν από δύο βιομηχανίες της περιοχής Μεγάρων Αττικής".

 

Αναμένουμε, όλα τα γραπτά υπομνήματα υπηρεσιών και Ελλ.Αστυνομίας και ζητάμε άμεση αποκατάσταση-εξυγίανση, χώρων και τιμωρία ενόχων, όπως ο κος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας δεσμεύτηκε.

 

3) Ζητήσαμε από τον κο Περιφερειάρχη (όπως είχαμε κάνει και το 2011 μέσω επερώτησής μας) διερεύνηση του κόστους κτήσεως των δεματοποιητών και τεχνική αξιολόγηση τους (πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δεματοποιητές ανακυκλώσιμων υλικών και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων). Απάντηση δεν λάβαμε.

 

4) Ζητήσαμε από τον κο Περιφερειάρχη άμεση μεταφορά των ΑΣΑ από Τρίπολη και Δίδυμα Αργολίδας σε νόμιμο ΧΥΤΑ.

Ευελπιστούμε η σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ να δώσει λύση προς αυτή την κατεύθυνση.

 

5) Ζητήσαμε από τον κο Περιφερειάρχη άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης-παρουσία των ΜΜΕ, όπως η επερώτησή μας θέτει, και για τον απολογισμό της διετίας και για κοινό ουσιαστικό προγραμματισμό του επόμενου χρονικού διαστήματος. Απάντηση, δεσμευτική, δεν λάβαμε.

 

· Οι ευθύνες πέφτουν και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, επιγραμματικά αναφέρουμε:

 

1) Δύο χρόνια τώρα, αφενός δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν και να αποκαταστήσουν τις χωματερές και πρωτίστως δεν έχουν βρει ένα κοινό σχέδιο ενδιάμεσης και νόμιμης διαχείρισης των ΑΣΑ. Ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλον.

 

2) 'Εαν είχαν εφαμοσθεί εντατικά προγράμματα διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης από τους Δήμους με την έμπρακτη συνδρομή (ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας, ΕΕΑΑ) τότε ο μεγάλος όγκος των ΑΣΑ θα είχε εκτραπεί στην σωστή βιώσιμη κατεύθυνση.

3) Εάν είχαν, εδώ και δύο χρόνια, με κατεπείγουσες διαδικασίες κατασκευασθεί ένας έως δύο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ (έστω και μικρής χωρητικότητας - διάρκειας ζωής, πέντε ετών) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και είχε προχωρήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου τότε τα υπέρογκα κόστη των ενδομεταφορών θα είχαν αποφευχθεί και η συνεχής και παράνομη διασπορά/εναπόθεση ΑΣΑ και η δημιουργία πολλών νέων μικρο-χωματερών θα είχε εκλείψει.

4) Ως τελευταία λύση θα μπορούσε να ήταν το κλείσιμο και η αποκατάσταση της πλειονότητας των χωματερών και το βάσει σχεδίου προοδευτικό και εν τέλει οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των χωματερών. Παράλληλα όπως και σε κάθε βιώσιμο σενάριο πρέπει να έχουμε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης-κομποστοποίησης και μετά να αναζητήσουμε την δυνατότητα νόμιμης ενδομεταφοράς των υπολειμμάτων σε άλλη όμορη Περιφέρεια (ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ), μέχρι να είχαμε Πελοποννησιακούς ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ (έστω πενταετούς πλήρωσης minimum). Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση τα κόστη μεταφοράς θα είναι εξοντωτικά για τους Δημότες και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι άλλες περιοχές θα δεχθούν τα δικά μας απόβλητα και για μακρό χρονικό διάστημα.

 

5) Η λύση των ΚΔΑΥ σύμμεικτων,με παράλληλη κομποστοποίηση, που η Περιφέρεια επιδιώκει ως ενδιάμεση λύση, εμφανίζει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που οφείλονται: είτε σε αδυναμία των Δήμων να βρουν δόκιμους χώρους είτε/και στην γραφειοκρατική καθυστέρηση αδειοδότησης αυτών.

 

 

Κάνουμε έκκληση στην Περιφέρεια, να προβεί στην ευρεία απολογιστική και προγραμματική σύσκεψη, ως η επερώτησή μας θέτει, παρουσία ΜΜΕ, με στόχο την παροχή εναλλακτικής και νόμιμης λύσης, βάσει ενδιάμεσου Σχεδίου-Χρονοδιαγράμματος και τήρηση αυτού, για το σύνολο, των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που δεν διαθέτουν νόμιμο χώρο τελικής διάθεσης - απόρριψης (ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ).

 

Ότι και να αποφασισθεί πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα και να αποτελεί νόμιμη, περιβαλλοντικά φιλική και χαμηλού κόστους, διαχείριση για τους Δήμους.

 

Ας δοθεί επιτέλους έμφαση, με δυναμικό και μαζικό τρόπο, στην διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση, για να διαχειριστούμε, εν τέλει, ένα μικρό υπόλειμμα.

 

Οι επικοινωνιακού χαρακτήρα συνεντεύξεις τύπου (Περιφέρειας, Δήμων), δύο χρόνια τώρα, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα.

 

Αντιθέτως, και οι ήδη υπάρχουσες παράνομες χωματερές δεν έκλεισαν και παράνομες μεταφορές ΑΣΑ έλαβαν χώρα, αλλά και νέες χωματερές δημιουργήθηκαν, όπως τα στοιχεία αποδεικνύουν.

 

Ας υπάρξει, έστω και τώρα, ουσιαστική συνεργασία με βάση την αλληλοκατανόηση, την νομιμότητα και το συμφέρον του Πολίτη.

 

 

 

Λάμπρος Μπούκλης

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά

 

κιν 6944764651

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου