Λίστα αντικειμένων
Επίσκεψη και δηλώσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Ηλεία
Στη ρύπανση του χείμαρρου Κασιδιάρη (ή Γκουρλέσσα) με λύματα από ελαιοτριβεία, τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, τον επαναπλημμυρισμό των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς, το Ταμείο πυροπλήκτων και την παλαιότερη παρέμβαση του στο ευρωκοινοβούλιο για την επιστροφή των ευρωπαϊκών κονδυλίων αν δεν χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών, την ανάγκη να φτάσει το τραίνο στην Ηλεία, την σωστή φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή κ.α. αναφέρθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία.
Ο τωρινός συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου επίσκεψη σε Αμαλιάδα και Πύργο, με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα αισιοδοξίας και συμπαράστασης του κόμματος στις προσπάθειες του Ηλειακού λαού για βιώσιμη προοπτική, τόσο παραγωγικά όσο και περιβαλλοντικά.
Ως πρώτος σταθμός της επίσκεψής του, επιλέχθηκε ουσιαστικά και συμβολικά η περιοχή Ροβιάτας, και ειδικότερα ο χείμαρρος Γκουρλέσσας ή Κασιδιάρης, στου οποίου τα νερά έχει, με υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων, πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση μετά από επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων ελαιοτριβείων, καθώς και για την ανυπαρξία έργων στήριξης στις όχθες του ποταμού με ορατό τον κίνδυνο κατακρήμνισης του δρόμου.
Το θέμα αυτό αλλά και τη γενικότερη κατάσταση όσον αφορά τα απορρίμματα συζήτησε ο κ. Τρεμόπουλος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργο Δημητρίου και Ορέστη Κολοκούρη, τον συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Ηλείας Γιώργο Γουβιά και τον οργανωτικό υπεύθυνο Δ. Ελλάδας Γ. Κανέλλη, με τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. I. Λυμπέρη.
Ο κ. Λυμπέρης για το θέμα της ρύπανσης του χειμάρρου Γκουρλέσσα ή Κασιδιάρη είπε ότι αφενός θα είναι αμείλικτος στην προσεχή ελαιοκομική περίοδο σε περιπτώσεις παρουσίας μαύρων λυμάτων (κατσίγαρου) στον χείμαρρο, αφετέρου ότι το πρόβλημα φθοράς του παρόχθιου δρόμου θα επιδιώξει να λυθεί στα πλαίσια του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου για την αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής και την οριοθέτηση όλων των ρεμάτων του Δήμου. Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων είπε ότι υλοποιείται σχεδιασμός για επεξεργασία με μηχανική διαλογή και αναερόβια όσο και αερόβια επεξεργασία για όλο το νομό και ότι μέσα στο Μάρτιο δημοπρατείται ο Βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς.
Μιλώντας στα ΜΜΕ, στην περιοχή Ροβιάτας, για το θέμα του χειμάρρου ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε: «Η ανάλυση απέδειξε ότι ο χείμαρρος χρησιμοποιείται για απόρριψη ανεπεξέργαστων αποβλήτων ελαιοτριβείων, παρότι τα συγκεκριμένα δείγματα ήταν κάτω από τα αποδεκτά για τα απόβλητα αυτά όρια. Το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς στον χείμαρρο φαίνεται στην εικόνα μαύρης συσσωρευμένης στην κοίτη λάσπης. Τα ελαιοτριβεία είναι χρήσιμα αλλά και οι κάτοικοι έχουν δίκιο ότι το κόστος της κατά νόμον επεξεργασίας των λυμάτων τους πρέπει να το αναλαμβάνουν οι ελαιοτριβείς και όχι να ανεχόμαστε οσμές και ρύπανση χειμάρρων και ακτών». Μίλησε ακόμη, για την ανάγκη έργων στήριξης στις όχθες του ποταμού με ορατό τον κίνδυνο κατακρήμνισης του παρόχθιου δρόμου.
Επεκτείνοντας την τοποθέτησή του στο γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων κάθε είδους στην Ηλεία ο Μ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε:
«Όπως επανειλημμένα οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας έχουν τονίσει, οι αρχές στην Ηλεία, επιλέγοντας αντί βιώσιμων λύσεων στηριγμένων στην ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή, προσωρινές τάχα λύσεις τύπου δεματοποιητών, όπως ο νέος στις Λίμνες Βώλακα – του οποίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου ζητείται πιεστικά η έγκριση- και Χώρων Ανεξέλεγκτης Απόρριψης δεν κάνουν τίποτ’ άλλο από το να διαχειρίζονται και να διαιωνίζουν τα αδιέξοδα. Η κοντόφθαλμη αυτή στάση απειλεί με βαριά μόλυνση τον Αλφειό, τα άλλα ποτάμια και ρέματα, τις ακτές και τα υπόγεια νερά, ενώ οι συχνές φωτιές στους ΧΑΔΑ μολύνουν την ατμόσφαιρα. Προτείναμε και προτείνουμε: εμπιστευθείτε και μιλήστε στους πολίτες για την ανάγκη να αναλάβουν την καθημερινή τους ευθύνη για τα απορρίμματα, ελέγξτε και επιβάλλετε κανόνες στις παραγωγικές μονάδες για απόβλητά τους.
Αξιοποίηση του μοναδικού ίσως, γεωργικού και τουριστικού δυναμικού της Ηλείας, δεν μπορεί να γίνει όταν κρύβουμε τα απορρίμματά μας, όπως η γάτα κάτω από το χαλί. Στηρίζουμε πλήρως αγώνες κατά των ανεξέλεγκτων απορρίψεων υγρών αποβλήτων, όπως αυτός των κατοίκων της Ροβιάτας, ζητούμε την χρήση του ΧΥΤΑ της Τριανταφυλλιάς ως Χώρου κομποστοποίησης των οργανικών και ταφής υπολειμμάτων και μόνο, ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες που ζητούν να γενικευθεί η ανακύκλωση και να παύσει η Ηλεία να στηρίζεται σε ΧΑΔΑ και δεματοποιητές».
Ο Μ. Τρεμόπουλος, μιλώντας εκτενέστερα για το περιβάλλον, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα των Οικολόγων Πράσινων της Ηλείας αλλά και άλλων ενεργών πολιτών για τον μερικό επαναπλημμυρισμό των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο συνδυάζει οικολογικά και παραγωγικά οφέλη.
Υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη να απελευθερωθούν και να διοχετευθούν τα απομένοντα (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) χρήματα του Ταμείου πυρόπληκτων (Μολυβιάτη) στην σχεδιασμένη περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση του χτυπημένου από πυρκαγιές και πλημμύρες νομού αντί να λιμνάζουν ή να κατευθύνονται αλλού».
Μιλώντας προς τα ηλειακά ΜΜΕ για τη γενικότερη πολιτική συγκυρία, ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων τόνισε:
«Η χώρα μας συνεχίζει να υποφέρει από τις συνταγές που στηρίζουν την κάλυψη των ελλειμμάτων σε μια εξοντωτική λιτότητα που στέγνωσε από χρήμα την αγορά και έριξε ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες στην απελπισία και στην ανεργία. Πραγματικά βαθιές τομές στο κράτος και τη διοίκηση δεν γίνονται όπως δείχνουν τα πενιχρά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του ελέγχου των γκρίζων περιουσιών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αγωνιζόμαστε για την διάσωση του κράτους πρόνοιας και της ίδιας της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης, εργαζόμαστε για συνολικές απαντήσεις για την κρίση, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής όψης της.
Θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ αλλά να μείνουμε και μια ευρωπαϊκή κοινωνία.
Όπως έδειξε και η οργισμένη ψήφος των γειτόνων μας Ιταλών, ξεπέρασμα της κρίσης με τα βάρη να πέφτουν στους εργαζόμενους, στους ανέργους που περιθωριοποιούνται και την καταλήστευση των δημόσιων και περιβαλλοντικών αγαθών, δεν μπορεί να υπάρξει».
Χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό των κοινών αγαθών, ελπίδα δεν υπάρχει κατέληξε ο κ. Τρεμόπουλος.