Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Φεβ 2013
Ηλεία – απορρίμματα: Να πάψουμε επιτέλους να μπαλώνουμε τα αδιέξοδα!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Με αφορμή σχέδιο δράσης όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, και χαρακτηρίζεται ως «ολοκληρωμένο», οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ηλείας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

:

1. Μόνο ολοκληρωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σχέδιο του οποίου κύριο μέλημα είναι η διατήρηση σε λειτουργία των ΧΑΔΑ του νομού, η «ομαδοποίηση προσωρινών λύσεων»(!), η παράταση του αδιεξόδου με τους χωρίς προοπτική δεματοποιητές, με τις «Λίμνες Βώλακα» να παίρνουν τη σκυτάλη από το κορεσμένο και επικίνδυνο για τα νερά του Αλφειού «Ποτόκι», ακόμη και –το πιο απίστευτο- η «διερεύνηση ισχυρισμών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ότι διαθέτει λύση με καύση» (!!).

2. Εκεί που έχουμε φτάσει με τον δεματοποιητή στο Ποτόκι χωρίς άλλο χώρο αποθήκευσης και το νομό να εξυπηρετείται μόνο από ΧΑΔΑ, ένα σχέδιο έστω και επείγουσας επέμβασης δεν μπορεί να αρκείται σε μπαλώματα μιας απαράδεκτης κατάστασης με μοιρολατρική αποδοχή της μάλιστα.

Χρειάζεται, οι Δήμοι του νομού, με πρώτους αυτούς του Πύργου και της Ήλιδας, να ξεκινήσουν εδώ και τώρα ενέργειες για την μείωση πρώτα - πρώτα των προς τελική διάθεση απορριμμάτων με ενθάρρυνση και κινητοποίηση της συμμετοχής των δημοτών. Επίσης, να εξετάσουν και να διαλύσουν τις ανησυχίες πολιτών ότι μέρος των ανακυκλώσιμων οδηγείται σε ταφή σαν κοινά σκουπίδια.

3. Τα πιο επείγοντα μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν στο όποιο σχέδιο δράσης για να μην πνιγούμε εκτός από τις πλημμύρες και στα απορρίμματα (ή και στα δυό μαζί!) είναι: αφενός η άμεση επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν όσον αφορά την ανακύκλωση (παράδειγμα: στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης υπάρχει από ετών αριθμός κάδων ανακύκλωσης που δεν έχει καταστεί δυνατόν να μπουν σε ενέργεια) και αφετέρου μια άμεση επίσης εκστρατεία για την διαλογή των οργανικών (αποφάγια, φυτικά υπολείμματα) χωριστά, ξεκινώντας από τις μονάδες εστίασης και προχωρώντας με τα νοικοκυριά.

Σε όσους λένε «να τη βγάλουμε στα δύσκολα και βλέπουμε μετά για διαλογή στην πηγή» λέμε: τώρα είναι η ώρα, τώρα που όλοι βλέπουν ότι το Ποτόκι ξεχείλισε και κινδυνεύει να ρυπάνει βαριά τον Αλφειό, τώρα που έχουμε μόνο ΧΑΔΑ, δηλαδή Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που ξεχειλίζουν, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να πείσουμε τους πολίτες να αλλάξουν καθημερινή συμπεριφορά και να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους, Και για το περιβάλλον και για την τσέπη τους. Γιατί οι ΧΑΔΑ και κοστίζουν και οι «τυχαίες» φωτιές τους το καλοκαίρι μας δηλητηριάζουν.

Τώρα είναι η ώρα για χωριστή συγκέντρωση, θρυμματισμό και κομποστοποίηση των κλαδεμάτων των δήμων και καθαρών φυτικών υπολειμμάτων (βλ πρότασή μας http://www.ecowesthellas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html)

4. Βεβαίως είναι θετική η επίσπευση της αποκατάστασης ορισμένων ΧΑΔΑ και η διάθεση να βοηθηθούν και οι μικρότεροι Δήμοι μέσω συνεργασιών, καθώς και το ίδιο το γεγονός ότι συνολικά ομολογείται η βαριά μας καθυστέρηση (όλοι οι Δήμοι εξαρτώνται από ΧΑΔΑ!).

 

Συμπερασματικά:

· Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ηλείας ζητάμε ΤΩΡΑ κινήσεις για μείωση των προς διαχείριση απορριμμάτων, όχι μοιρολατρική διευθέτηση αδιεξόδων και παρανομιών.

· Ζητάμε τώρα άμεσες κινήσεις για την επιμελή αξιοποίηση και την γενίκευση της ανακύκλωσης στο νομό και όχι μόνο στις συσκευασίες αλλά και στα λάστιχα οχημάτων, τα παλιά οχήματα, τα ορυκτέλαια, τις μπαταρίες.

· Οι πολίτες της Ηλείας μπορούν να στηρίξουν προγράμματα διαχωρισμού και μείωσης των απορριμμάτων, αρκεί να δουν αξιόπιστες κινήσεις εκ μέρους των Δήμων.

 

ΠΡΕΠΕΙ να πιστέψουμε και να τολμήσουμε

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ λύσεις στα απορρίμματα που μας πνίγουν. Και να το κάνουμε τώρα!

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου