Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Μάι 2014

 

 

Σε εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014, που διοργανώνει για 19η χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και εκ νέου υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 29 Απριλίου στην Αθήνα και εστίασε στο διαχρονικά κυριότερο ρυπαντή της θαλάσσιας και παράκτιας ζώνης, το πλαστικό.

 

Κατά τη σύντομη εισήγησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού αυξήθηκε από 1,5 εκατ. τόνους ετησίως το 1950 σε 245 εκατ. τόνους το 2008, με 60 εκατ. τόνους να παράγονται στην Ευρώπη. Μόνο το 2010 εισήχθησαν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης 95,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προοριζόταν για μία και μόνο χρήση. Το μικρό βάρος, σε συνδυασμό με την υψηλή αντοχή, είναι οι ιδιότητες που έκαναν τις πλαστικές σακούλες ιδιαίτερα δημοφιλείς και τις κατέστησαν ένα από τα χαρακτηριστικότερα σύμβολα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

 

Εκατομμύρια είδη πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Μεσόγειο και τους ωκεανούς εξαιτίας των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα. Επιπλέον, οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το χειρότερο παράδειγμα της μη-βιώσιμης, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας και την μεταφορά του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους στους πολίτες. Οι πολίτες πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες μέσω των προϊόντων που αγοράζουν, πληρώνουν το κόστος συλλογής των σκουπιδιών που πετάγονται δεξιά και αριστερά, πληρώνουν το κόστος των πρώτων υλών που σπαταλώνται. Οι πλαστικές σακούλες συμβάλλουν στην ρύπανση, καταλήγουν συχνά στο περιβάλλον και γίνονται τροφή ζώων, τις συναντάμε παντού, γεμίζουν τους σκουπιδότοπους. Επίσης, αντιπροσωπεύουν σπατάλη πολύτιμων πόρων, όταν θάβονται ή οδηγούνται σε αποτεφρωτήρες σε όλη την Ευρώπη, σε μια εποχή που η βιομηχανία πασχίζει να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των πόρων και της παραγωγής. Είναι καιρός να αναληφθεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με βάση και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για απόσυρση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις αρχές του 2014 ψήφισμα σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον , με το οποίο ζητάει εφαρμογή της ιεράρχησης των μεθόδων διάθεσης των αποβλήτων που προκύπτουν από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και προετοιμασία νέας νομοθεσίας με στόχο οικολογικό σχεδιασμό και καινοτομία σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα, καθώς και αυξημένα ποσοστά μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης που φτάνουν το 80%, στο πλαίσιο μιας μη-τοξικής κυκλικής οικονομίας.

 

Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως, την αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών των ευρωπαϊκών εταιριών διαχείρισης κι ανακύκλωσης αποβλήτων κατά 42 δισ. ευρώ και τη δημιουργία περισσοτέρων από 400.000 θέσεις εργασίας έως το 2020. Η ανακύκλωση πλαστικού μόνο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 162.018 θέσεις εργασίας στην ΕΕ εάν το ποσοστό ανακύκλωσης αυξηθεί και φτάσει το 70% έως το 2020. »

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει επανειλημμένως αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας μέσα από τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη διοργάνωση Ημερίδων και τη συγγραφή άρθρων για ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου