Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Ιαν 2023
Πανταχού παρόν το πετρελαϊκό λόμπι...
Κλίκ για μεγέθυνση


Το διυλιστήριο της ExxonMobil στο Μπίλινγκς της Μοντάνα. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, οι επιστήμονες του πετρελαϊκού κολοσσού ήταν ιδιαίτερα ακριβείς στις προβλέψεις τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και όταν η εταιρεία έκανε δημόσιες δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τα συμπεράσματά τους

AP Photo/Matthew Brown, File
23.01.2023, 16:53
 
 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την αυξημένη συμμετοχή των πετρελαιοπαραγωγών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. ● Πώς η ExxonMobil αμφισβητούσε τις συνέπειες της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην άνοδο της θερμοκρασίας, παρά τις ακριβείς προβλέψεις των δικών της επιστημόνων από τη δεκαετία του 1970. ● Αδιαφάνεια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων στην Κρήτη.

Κάποιες πρόσφατες, ξεχωριστές ειδήσεις με κοινό παρονομαστή το πετρελαϊκό λόμπι και την ασυλία που απολαμβάνει ξεγυμνώνουν την υποκρισία που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πρώτη είδηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) διορίστηκε πρόεδρος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που θα διεξαχθεί φέτος στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) και ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, ο σουλτάνος Αχμεντ αλ-Τζάμπερ, θα είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που θα προεδρεύσει μιας COP. Ο υπουργός διοικεί την εθνική εταιρεία πετρελαίου από το 2016 αλλά και τη Masdar, την εταιρεία των Εμιράτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο διορισμός του σουλτάνου Αχμεντ αλ-Τζάμπερ στην προεδρία της COP28, ενώ κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, αποτελεί μια σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων. Η σταθερή απειλή των λομπιστών των ορυκτών καυσίμων κατά τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα αποδυναμώνει πάντα τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το κλίμα, όμως η κατάσταση αυτή φτάνει ένα άλλο επίπεδο, επικίνδυνο και χωρίς προηγούμενο», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Climate Action Network International. Επιπλέον, αυτός ο διορισμός επιβεβαιώνει τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί για την επιλογή της διεξαγωγής της COP28 στα ΗΑΕ, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Ο σουλτάνος Αχμεντ αλ-Τζάμπερ, υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων και επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC, θα προεδρεύσει στην COP28

AP Photo/Kamran Jebreili

Πράγματι, οι λομπίστες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συμμετείχαν στην τελευταία COP που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, με μια αριθμητική αύξηση άνω του 25% σε σχέση με την προηγούμενη COP στη Γλασκόβη, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η πολυπληθέστερη ομάδα προερχόταν από τα ΗΑΕ με δεύτερη εκείνην από τη Ρωσία. Στα κείμενα που προέκυψαν από την τελευταία διάσκεψη δεν υπήρξε σχεδόν καμία αναφορά για το θέμα της ελάχιστης χρήσης της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Δεύτερη είδηση

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil είχε προβλέψει την κλιματική αλλαγή τη δεκαετία του 1970, όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με αυτήν, οι κλιματικές μελέτες των επιστημόνων της ExxonMobil μεταξύ 1977 και 2003 ήταν ακριβείς στην πρόβλεψη της επακόλουθης ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Κι όμως, παρόλο που γνώριζε, στην πλειονότητα των δημόσιων ανακοινώσεών της η ExxonMobil Corp διατύπωνε αμφιβολίες για το θέμα επικαλούμενη ότι δεν υπήρχε αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της ανόδου της θερμοκρασίας, επειδή τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ αβέβαια.

Η μελέτη στηρίχτηκε σε εσωτερικά υπομνήματα της εταιρείας που ανακάλυψαν ερευνητές δημοσιογράφοι από το 2015 και μετά. Οπως διαπιστώθηκε, η Exxon γνώριζε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ότι τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη με «δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από το έτος 2050». Στη συνέχεια εμφανίστηκαν πρόσθετα έγγραφα που έδειχναν ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, η μεγαλύτερη εμπορική ένωση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, το γνώριζε επίσης από τη δεκαετία του 1950.

Το εκπληκτικό είναι ότι διαπιστώθηκε πως το 63% έως 83% των κλιματικών προβλέψεων των επιστημόνων της ExxonMobil ήταν ακριβείς στην πρόβλεψη της επακόλουθης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μέση προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας από την ExxonMobil ήταν 0,20 ± 0,04 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία, η οποία είναι ίδια με εκείνη των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών και κυβερνητικών προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1970 και 2007. Η μέση «βαθμολογία δεξιοτήτων» και το επίπεδο αβεβαιότητας των κλιματικών μοντέλων της ExxonMobil (67% έως 75% και ±21%, αντίστοιχα) ήταν επίσης παρόμοια με εκείνα των ανεξάρτητων μοντέλων.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας σίγουρα γνώριζαν τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη» δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

AP Photo/Peter Dejong

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε: «Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας σίγουρα γνώριζαν τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Οπως έκανε και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια τη γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα». Και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι του «μεγάλου ψέματος» πρέπει να διωχθούν.

Τρίτη είδηση

Η εταιρεία ExxonMobil ξεκίνησε εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Και μάλιστα μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, χωρίς να δίνονται στοιχεία για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, έπειτα από σχετική προσφυγή που κατέθεσαν το WWF Ελλάς, η Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη.

Σε ποιον ανατέθηκε η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων για τις εξορύξεις της ExxonMobil; Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ανατεθεί στη «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος». Και ποιοι συγκροτούν αυτή τη Μονάδα; Ενας διευθυντής και δύο σύμβουλοι τριών φορέων που υπάγονται στην ίδια την ExxonMobil. Δηλαδή, έβαλαν στην κυριολεξία τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα! («Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα στις εξορύξεις στην Κρήτη», «Εφ.Συν.», 5/1/2023.)


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου