Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Φεβ 2023
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δίνουν 4 μέρες προθεσμία για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς έδωσε προθεσμία μόλις τεσσάρων ημερών για  δημόσια διαβούλευση επί νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα οι δύο μέρες είναι Σαββατοκύριακο και η μία αργία, καθώς η ανάρτηση έγινε παραμονή του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε οργή σε 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες ζητούν από τον Κώστα Σκρέκα να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης, παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μήνα στους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις Anima, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρουν, «πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη / κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

Αντίθετα, το υπουργείο δίνει στο κοινό το διάστημα τεσσάρων ημερών, με καταληκτική προθεσμία την Τρίτη 28η Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται σαββατοκύριακο, καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας. Είναι εμφανές πως δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο (2) εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος «για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση» - κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται οιαδήποτε τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις Anima, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και WWF Ελλάς.

 
 

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά πλέον ακραία όλους τους δημοκρατικούς κανόνες

Από την πλευρά τους Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα υπογραμμίζουν ότι η «προχειρότητα, η ανεπάρκεια και η υποτίμηση της κοινωνίας, της επιστήμης, και των δημοκρατικών κανόνων χτυπάει πλέον κόκκινο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επέλεξε να αναρτήσει αιφνιδιαστικά, σήμερα το πρωί 24/02, ένα ακόμα νομοσχέδιο, 143 άρθρων αυτήν τη φορά. Χωρίς καμία ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου, δίνοντας μόλις πέντε (5) μέρες διαβούλευση, από τις  οποίες οι δύο (2) είναι Σαββατοκύριακο και η μία (1) αργία. Άρα μια προσχηματική και εικονική διαβούλευση».

Ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προσθέτουν ότι «η βιασύνη αυτή όμως «βγάζει μάτι». Τα τρία (3) νομοσχέδια των περίπου 250 άρθρων που το ΥΠΕΝ έχει αναρτήσει στο opengov.gr, περιέχουν πληθώρα προεκλογικών εξυπηρετήσεων, ρουσφετιών, διορθώσεις λαθών και νέα λάθη, άρθρα που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ αλλά και νέες άδικες ρυθμίσεις για τους πολλούς και ευνοϊκές για τους λίγους.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας και η ανεπάρκεια τους είναι πρόδηλη. Εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σταθερά κολλημένη στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, στο πλιάτσικο και στην προστασία των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών. Τώρα, προσπαθεί προεκλογικά, τελευταίες ημέρες, να λύσει τάχατες προβλήματα που έχει ξεχάσει εδώ και τέσσερα (4) χρόνια. Επί της ουσίας όμως επιχειρεί να περάσει φωτογραφικές ρυθμίσεις, ακόμα και με αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα, ακυρώνοντας οποιαδήποτε διαδικασία νομοθέτησης σε μία δημοκρατία, κάτω από τη μύτη της κοινωνίας. Βέβαια δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση που έχει καταστρατηγήσει το Σύνταγμα.

Τους προειδοποιούμε ότι τους ξέρουμε καλά. Όπως τους ξέρουν πλέον και οι πολίτες. Τα μαζεύουν όπως όπως επειδή φεύγουν γρήγορα. Και προσπαθούν ακόμα μια φορά να παραπλανήσουν τους πολίτες. Όμως δεν θα τους περάσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει και οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο!» καταλήγουν Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου