Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Οκτ 2023
Δικάζονται για τον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών
Κλίκ για μεγέθυνση 
Τρεις ακτιβιστές στον Βόλο βρίσκονται στο εδώλιο για τη δράση τους ενάντια στην ΑΓΕΤ-LafargeHolcim. ● Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και άσκηση βίας. ● Συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εκφόρτωση επίφοβου υλικού από πλοίο, το οποίο αποδείχθηκε ότι αρχικά είχε επισκεφθεί την Ουέλβα, ισπανική πόλη γνωστή στα διεθνή δικαστήρια για κακή διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων.

Συνεχίζεται την Πέμπτη 19/10 η εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει η γαλλοελβετική ΑΓΕΤ-LafargeHolcim κατά τριών πολιτών του Βόλου οι οποίοι συμμετείχαν στη διακοπή της εκφόρτωσης σκουπιδιών από το πλοίο «Fiona», στις 25 Ιουλίου 2019. Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 4/10, αλλά διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και δεν συνεχίστηκε την επομένη εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που έπληξε τη Θεσσαλία.

Η Φαίη Τζανετουλάκου, μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Ενεργοί Πολίτες Βόλου, ο Στέλιος Λημνιός, μέλος των Ενεργών Πολιτών και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και δεύτερος σε ψήφους στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Νέα Ιωνία Βόλου με την παράταξη «Συμμαχία για τον Βόλο» με επικεφαλής τον Νίκο Παπαπέτρου, και ο Γιώργος Λέτσιος -όλοι τους ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών- βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άσκησης βίας. Μάρτυρες υπεράσπισης των τριών είναι ο Κώστας Μανωλίδης, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ευθύμης Τσάμης, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και (εκτός απροόπτου λόγω μετεγκατάστασης στην Κύπρο) ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Οι τρεις συνελήφθησαν μετά την είσοδό τους μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Πολιτών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LafargeHolcim, προκειμένου να σταματήσουν την εκφόρτωση του επίφοβου υλικού από το πλοίο, που προοριζόταν προς καύση από την τσιμεντοβιομηχανία. Οπως αποδείχτηκε, το πλοίο είχε αρχικά επισκεφθεί την Ουέλβα, ισπανική πόλη γνωστή στα διεθνή δικαστήρια για την κακή διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, κάτι που οι Αρχές απέκρυψαν αφού είχαν σβηστεί στοιχεία από την πορεία του πλοίου, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας είχε αποστείλει δύο απαντητικές επιστολές στις ερωτήσεις των πολιτών με λανθασμένες τις ημερομηνίες ελλιμενισμών. Επειτα από διαμαρτυρία και κατάθεση καταγγελίας στην περιφέρεια με την άφιξη του πλοίου, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε δώσει τότε εντολή διακοπής της εκφόρτωσης, που όμως ξεκίνησε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας («Πλοίο με “σκοτεινή” πορεία ξεφόρτωσε σκουπίδια στον Βόλο», «Εφ.Συν.», 4/8/2019).

Οπως δείχνουν τα γεγονότα, οι τρεις που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται ανάμεσα στους πολίτες που έχουν στοχοποιηθεί για τις δράσεις τους κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Είναι ενδεικτικό ότι την επόμενη μέρα των προαναφερόμενων συμβάντων, μέλη της Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου της απερχόμενης αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία, εξαιτίας του εντοπισμού μιας παραβιασμένης πόρτας του γραφείου της, αρχικά δήλωσε ότι «στον τραμπουκισμό δεν απαντώ με καταστολή» και, στη συνέχεια, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράνομες πράξεις και ενέργειες, για πρόκληση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του Στέλιου Λημνιού, που ομολόγησε τη φθορά ενός πόμολου, σε 16 μήνες φυλάκιση.

Στιγμιότυπα από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις που έγιναν στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Σημειώνεται ότι η τέως αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη με τη διπλωματική της εργασία τον Οκτώβριο του 2021 στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία» και με θέμα «Τα ΜΜΕ και η Περιβαλλοντική Πληροφόρηση», που επικεντρωνόταν στην ΑΓΕΤ και στη λίμνη Κάρλα, ανέφερε εξωραΐζοντας την τσιμεντοβιομηχανία: «Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του εργοστασίου είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός του και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας και ειδικότερα του κλάδου των δομικών υλικών.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες και η διαρκής αναβάθμισή του εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο προστιθέμενη αξία για όλους». Και αυτό, παρόλο που στη συνέχεια η ίδια διαπίστωνε ότι «Από το σύνολο των άρθρων που μελετήθηκαν (στον τοπικό Τύπο) τα έτη 2019-2021 οι περισσότερες δημοσιεύσεις αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα και μπορεί να υποστηριχθεί ότι αναφέρονται σε ζητήματα που δεν είναι υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου». Και παρά τα δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην ΑΓΕΤ που είχαν συμβεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, περίοδο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον Στέλιο Λημνιό, βρέθηκε αντιμέτωπος και με νέα μήνυση από την ΑΓΕΤ με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, όταν εισήλθε ξανά στο εργοστάσιο στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 για να κρεμάσει πανό την ώρα που ένα ακόμη πλοίο ξεφόρτωνε σκουπίδια για καύση στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών.

Πέρα από τις συλλήψεις και τις μηνύσεις, η εταιρεία υπέβαλε και αγωγή εναντίον τριών πολιτών, μελών της Επιτροπής Πολιτών (Φαίης Τζανετουλάκου, Ιφιγένειας Ηλιοπούλου και Στέλιου Λημνιού), κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση, απαιτώντας να σταματήσουν να αναφέρονται στη δραστηριότητα του εργοστασίου και ζητώντας από το δικαστήριο να τιμωρούνται με 1.000 ευρώ κάθε φορά που αναφέρονται δημόσια στο όνομα της εταιρείας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αγωγή επιδόθηκε στις 18/10, μόλις μία μέρα μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της πολυεθνικής εταιρείας Lafarge, μητρικής της ΑΓΕΤ, που κατέθεσαν περίπου 50 πολίτες («Πολυεθνική με απύθμενο θράσος», «Εφ.Συν.», 25/10/19). Τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν, αλλά απορρίφθηκε και η αγωγή που ήταν χαρακτηριστικού τύπου SLAPP (Στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού) το καλοκαίρι του 2021.
www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου