Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 07 Οκτ 2023
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 1.000 πουλιά πέθαναν μέτα από σύγκρουση σε κτίριο στο Σικάγο σε μια μέρα
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

 

20:14 | 07.10.2023


Το McCormick Place, το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στη Βόρεια Αμερική, είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένο με γυαλί, καθιστώντας το θανατηφόρο εμπόδιο για τα πουλιά

 


Τουλάχιστον 1.000 πουλιά πέθαναν από σύγκρουση σε ένα μόνο κτίριο στο Σικάγο την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, καθώς μετανάστευαν νότια.

Αργά την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, έως το ξημέρωμα της Πέμπτης, 5 Οκτωβρίου 1,5 εκατομμυρία πουλιά ήταν στον αέρα πάνω από την κομητεία Κουκ, όπου βρίσκεται η μητροπολιτική περιοχή του Σικάγο.

Ανακαλύφθηκαν πτώματα τσίχλας, αμερικανικές μπεκάτσες και άλλες ποικιλίες ωδικών πτηνών. Η πραγματική έκταση των προσβεβλημένων πουλιών θα αποκαλυφθεί μέσα σε μερικές ημέρες, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαζεύουν πουλιά γύρω από το κέντρο του Σικάγο.

Οι εθελοντές εξακολουθούν να ανακτούν πτώματα πουλιών σε απόσταση 1,5 μιλίων από το McCormick Place, το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στη Βόρεια Αμερική, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένο με γυαλί.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός χτυπημάτων πουλιών που καταγράφηκε ποτέ σε μια μέρα.

 

 

 «Όπου κι αν υπάρχει γυαλί, θα υπάρχουν πουλιά να χτυπούν πάνω στα παράθυρα»

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε συχνά πουλιά να συγκρούονται με το γυαλί και συνεχίζουν να πετούν σε κάποια απόσταση, τραυματισμένα σοβαρά με τρόπους που τελικά δεν θα επιβιώσουν μετά από λίγες ώρες», τονίζουν οι ειδικοί.

Τέτοια ατυχήματα με πουλιά να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή τείνουν να εμφανίζονται κατά τις περιόδους αιχμής της μετανάστευσης την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι καιρικές συνθήκες όπως ο αντίθετος άνεμος, η βροχή και η ομίχλη μπορεί να δυσκολέψουν τα πουλιά να προσανατολιστούν, εκτός από τη φωτορύπανση από τις πόλεις που μπορεί να τα προσελκύσει και να τα παγιδεύσει ανάμεσα σε θανατηφόρες κατασκευές.

Γνωστός ο κίνδυνος παρόλα αυτά δεν λαμβάνονται μέτρα - «Έχουμε ήδη λύσεις, απλώς πρέπει να τις βάλουμε στην πολιτική»

Η ύπαρξη γυαλιού παραθύρου με οπτικούς δείκτες όπως κουκκίδες ή μοτίβα μπορεί να διαλύσει την εμφάνιση της αντανάκλασης και να επιτρέψει στα πουλιά να αναγνωρίσουν εάν υπάρχει ασφαλές πέρασμα για να πετάξουν.

Το 2020, το Σικάγο ενέκρινε ένα διάταγμα σχεδιασμού φιλικό προς τα πουλιά, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Το 2021, ο κυβερνήτης του Ιλινόις, JB Pritzker, υπέγραψε τον νόμο περί ασφαλών κτιρίων για τα πτηνά, ο οποίος «απαιτεί το φιλικό προς τα πτηνά σχεδιασμό να ενσωματωθεί στην κατασκευή και ανακαίνιση κρατικών κτιρίων» στην πολιτεία, σύμφωνα με το Audobon.org.

«Έχουμε πολλά υπάρχοντα κτίρια που σκοτώνουν πουλιά, όχι μόνο νέες κατασκευές», είπε ο Samuels, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις, η δημιουργία φορολογικών εκπτώσεων για τέτοιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και η δημιουργία παραθύρων πιο φιλικά προς τα πτηνά μπορεί να είναι ένας οικονομικός τρόπος για να λυθεί αυτό.

Φωτορύπανση

Από όλες τις πόλεις στις ΗΠΑ, η φωτορύπανση του Σικάγο αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα αποδημητικά πουλιά. Το σβήσιμο των φώτων του κτιρίου είναι ένας τρόπος μείωσης των θανάτων.

Μια μελέτη του 2021 που έγινε στο McCormick Place, τον ίδιο τόπο θανάτων πτηνών την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι το κλείσιμο των μισών φώτων σε μεγάλα κτίρια μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις κατά έξι έως 11 φορές.

Το McCormick Place συμμετέχει στο πρόγραμμα Lights Out Chicago, το οποίο δεσμεύει τα κτίρια να σβήνουν οικειοθελώς ή να χαμηλώνουν τα φώτα τη νύχτα, εκτός εάν κάποιος βρίσκεται μέσα.

Απαραίτητα στο οικοσύστημα

Κάθε χρόνο, έως και ένα δισεκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν λόγω συγκρούσεων, και στην περίπτωση του Σικάγου, τα νεκρά και τα τραυματισμένα πουλιά πετούσαν πιθανότατα από τον Καναδά καθοδόν προς τη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Τα πουλιά, εκτελούν βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος που έχουν οικονομική αξία και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπως αυτές στον Καναδά, τα πουλιά που επιστρέφουν σε καμένες περιοχές μπορούν να διασκορπίσουν τους σπόρους και να βοηθήσουν στην αναγέννηση του δασικού τοπίου.

Οι παγκόσμιες αυξήσεις στις θερμοκρασίες συμβάλλουν στην αύξηση των πληθυσμών των εντόμων και τα πουλιά που τρέφονται με αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των προβλημάτων που αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο και τα συστήματα τροφίμων.

 Πληροφορίες από Guardian

https://left.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου