Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Σεπ 2023
Είναι ακριβό να φτιάχνεις βιώσιμα προϊόντα. Απλά ρωτήστε τη Lego
Κλίκ για μεγέθυνση

Η Lego καταργεί το σχέδιό της για την κατασκευή τούβλων από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. (Adobe Stock)

Δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών στον κόσμο λέει ότι το σχέδιο να φτιάξει τα διάσημα τούβλα του από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια απλά δεν συσσωρεύεται. Η Lego καταργεί την πολυετή επιδίωξη, εξηγώντας ότι η διαδικασία κατασκευής θα ήταν στην πραγματικότητα πιο ρυπογόνος από την τρέχουσα παραγωγή τούβλων με βάση το λάδι. Το swing-and-miss της Lego στα ανακυκλωμένα υλικά υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην προσαρμογή των προϊόντων και των διαδικασιών τους ως απάντηση στην κλιματική κρίση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

 • Πριν από δύο χρόνια, η Lego παρουσίασε ένα πρωτότυπο τούβλο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), που προέρχεται από μπουκάλια που χρησιμοποιούνται συνήθως για νερό ή σόδα. Προοριζόταν να είναι μια πιο φιλική προς το κλίμα εναλλακτική λύση στο πλαστικό με βάση το λάδι ακρυλονιτριλίου βουταδιενίου στυρενίου (ABS) που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των παιχνιδιών Lego.
 • Ωστόσο, η δανική εταιρεία λέει μετά από χρόνια προσπάθειας, αποφάσισε ότι ο νέος εξοπλισμός και τα πρόσθετα βήματα που απαιτούνται για τη μετάβαση στο PET θα προκαλούσαν περισσότερη ρύπανση από τη θέρμανση του πλανήτη από την τρέχουσα παραγωγή.
 • Ένας άλλος λόγος που δεν ταίριαζε: Η Lego λέει ότι τα τούβλα από ανακυκλωμένο πλαστικό δεν ήταν τόσο ανθεκτικά και δεν είχαν τη διάσημη «ισχύ συμπλέκτη» της μάρκας να κολλούν σφιχτά μεταξύ τους ενώ αποκολλώνται εύκολα. 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

 • Η Judith Enck, πρώην περιφερειακή διαχειριστής της EPA και νυν πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Beyond Plastics, λέει στο CNN ότι δεν εκπλήσσεται από την αποτυχημένη επιδρομή της Lego στον επαναπροσδιορισμό του πλαστικού. «Η ανακύκλωση πλαστικών είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει», λέει, επειδή τα πλαστικά «φτιάχνονται από χιλιάδες διαφορετικά χημικά και χημικά πρόσθετα και πολλά διαφορετικά χρώματα». Όταν τα αναμειγνύετε όλα αυτά μαζί, "Δεν έχετε ένα πολύ καλό υλικό που να προσφέρεται για κάτι σαν την κατασκευή μπλοκ Lego."
 • Μόνο το 5-6% όλων των πλαστικών ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ, λέει η Beyond Plastics. Είναι μόνο περίπου 9%σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
 • Η διαδικασία κατασκευής πλαστικού είναι τόσο ενεργοβόρα που αν η βιομηχανία πλαστικών ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίουστον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από την Beyond Plastics.
 • «Οι αγορές μας [είναι] απλώς πλημμυρισμένες από πλαστικά» που προέρχονται από μια πληθώρα χημικών υποπροϊόντων από την υδραυλική θραύση (γνωστή και ως «fracking»), λέει ο Enck. «Αυτό κάνει το πλαστικό φθηνό για τις επιχειρήσεις».

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΡΙΟ

 • Η Lego λέει ότι δεν τα παρατάει και παραμένει «πλήρως δεσμευμένη στην κατασκευή τουβλάκια Lego από βιώσιμα υλικά μέχρι το 2032». Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας λέει στο CNN ότι το ανακυκλωμένο PET είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες πιθανά υλικά αντικατάστασης που έχει δοκιμάσει η Lego.
 • Ο Enck συνιστά η Lego να στραφεί σε ένα εντελώς διαφορετικό υλικό: «Εκτιμώ την προσπάθεια της Lego, αλλά αν είναι σοβαροί για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα… θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικό». Ο Enck προτείνει συμπιεσμένο χαρτόνι, ανακυκλωμένο μέταλλο ή ακόμα και ξύλο.
 • Η Lego είναι εδώ και καιρό στόχος των υποστηρικτών του κλίματος. Τα τουβλάκια Lego, που αυξήθηκαν στις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απαιτούν 90.000 μετρικούς τόνους πλαστικούετησίως για να κατασκευαστούν. Και επειδή τα τουβλάκια Lego δεν μπορούν να ανακυκλωθούν – και δεν δωρίζουν όλοι τα χρησιμοποιημένα σετ τους σε κάποιον άλλον, όπως συνιστά η Lego – ένα μέρος αυτού του πλαστικού καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και ρυπογόνα οικοσυστήματα όπως οι ωκεανοί.
 • Μια μελέτη του 2020εξέτασε τούβλα Lego που ξεβράστηκαν σε παραλίες της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι θα χρειαστούν μεταξύ 100 και 1.300 χρόνια για να διασπαστεί στους ωκεανούς ένα από τα διάσημα ανθεκτικά τουβλάκια Lego.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ 

 • Τόσο η παραγωγή όσο και η απόρριψη πλαστικού έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη, από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή έως το φράξιμο των υδάτινων οδών και τη συσσώρευση στους ωκεανούς.
 • Οι ωκεανοί του κόσμου είναι μολυσμένοι από περίπου 171 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια που αν συγκεντρωθούν μαζί θα ζύγιζαν 2,3 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με μια φετινή  μελέτη .
 • Άλλες εταιρείες παιχνιδιώνέχουν πει ότι περιορίζουν τα πλαστικά για να μειώσουν τα απόβλητα. Η κατασκευάστρια Barbie Mattel έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά υλικά σε όλα τα προϊόντα και τις συσκευασίες της έως το 2030. Έχει ήδη μια φυτική έκδοση του Mega Bloks, της σειράς δομικών στοιχείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, η οποία είναι μεγαλύτερα και πιο μαλακά από τα τουβλάκια Lego.

PM Plug-In του CNN

πηγη:https://www.linkedin.com/pulse/its-expensive-make-sustainable-products-just-ask-lego-cnn/?midToken=AQFvStWLzLPJ6A&midSig=0_aOFK5ClijaY1&trk=eml-email_series_follow_newsletter_01-newsletter_hero_banner-0-open_on_linkedin_cta&trkEmail=eml-email_series_follow_newsletter_01-newsletter_hero_banner-0-open_on_linkedin_cta-null-1vet49~ln3mw18o~xb-null-null&eid=1vet49-ln3mw18o-xb&otpToken=MTMwNDFkZTIxMDJiYzhjZGI3MjQwNGVjNGYxYmVlYjc4Y2NjZDg0NTljYTY4ODYxNzRjNzA2NmU0YzU5NWJmMmZlZGZkMGExNjRjYWQ4ZmMwM2E0MDFkMGI4YmQ1M2E4MjI4OWVhYzJjMjhjZDQzMTUzYTIsMSwx

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου