Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Δεκ 2020
GNTM: Στον εισαγγελέα 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα γυρίσματα στην Ελαφόνησο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Η Greenpeace, η WWF και άλλες 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογράφουν καταγγελία στον εισαγγελέα για τα γυρίσματα του GNTM 3 του STAR σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 στην Ελαφόνησο.

«Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας, 7 Δεκεμβρίου 2020, στην τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού STAR “Greece’s Next Top Model (GNTM) 3”, τροχοφόρα να κινούνται σε παραλίες της Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα ένα όχημα τύπου 4×4 και δύο μοτοσυκλέτες υψηλού κυβισμού φάνηκαν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και σε μεγάλη έκταση οργώνοντας στην κυριολεξία τις αμμοθίνες, όπως απεικονίστηκε ευκρινώς και στις λήψεις από drone», τονίζουν στο κοινό κείμενο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν πως η Ελαφόνησος, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής οικολογικής της αξίας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης και οι θέσεις όπου έλαβαν χώρα τα γυρίσματα του GNTM αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων βάσει της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για τις «υποτυπώδεις κινούμενες θίνες», τις «κινούμενες θίνες ακτογραμμής με Ammophila arenaria» και τις «θίνες των παραλιών Juniperus spp».

«Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στον αιγιαλό και τις αμμοθίνες απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, ενώ η για οποιονδήποτε λόγο (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στα ευαίσθητα αυτά παράκτια αμμοθινικά οικοσυστήματα δεν συνάδει με την προστασία τους», τονίζει η Greenpeace.

Τι απαντά το STAR

Από την πλευρά του, το STAR, αλλά και η εταιρεία παραγωγής, Green Pixel, απαντούν, σύμφωνα με τη Lifo, ότι οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου στις 23/9/2020 και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς στις 7/10/2020 «και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του STAR, πριν την έναρξη της δοκιμασίας, προβλήθηκαν στιγμιότυπα όπου η κριτής του διαγωνισμού Βίκυ Καγιά οδηγούσε το αυτοκίνητο, αλλά «το γύρισμα αυτό δεν έγινε στην παραλία του Σίμου, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στον χώρο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και ο οποίος είχε πλημμυρίσει από τα βρόχινα νερά, όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμος Ελαφονήσου σε σημερινή του ανακοίνωση».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως «όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας ”Παναγία” στο οποίο κινήθηκε το όχημα 4×4, και για το οποίο ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας ανακοίνωσαν ότι το καλοκαίρι χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από πού προκύπτει η νομιμότητα αυτής της χρήσης στον αιγιαλό, και πάνω σε αμμοθίνες, όπως προκύπτει και από τη χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων».

Τονίζεται ότι στην περιοχή φύεται η Centaurea pumilio ενδημικό της Αν. Μεσογείου, είδος «Τρωτό» σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, καθώς και το στενότοπο ενδημικό Saponaria jagelii, είδος «κρισίμως κινδυνεύον» που απαντάται εκεί και πουθενά αλλού σε όλο τον πλανήτη.

Στην εν λόγω παραλία, δε, απαντώνται τους θερινούς μήνες φωλιές Καρέττα, οι οποίες είναι γνωστό ότι καταστρέφονται από τα τροχοφόρα. Ως εκ τούτου, η χώρα μας έχει σημαντική υποχρέωση λήψης και εφαρμογής μέτρων για την προστασία του.

«Πέραν, όμως, όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία, το πλέον προβληματικό σημείο είναι το μήνυμα που περνάει αυτή η ενέργεια στο ευρύ κοινό, καθότι, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης και σε δημοφιλή για τη νεολαία εκπομπή, με σκοπό την προώθηση ως πρότυπο lifestyle την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων και την προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος, υποβαθμίστηκε η ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος. Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε αναφορά στην αξία και το καθεστώς προστασίας της, προβλήθηκε ως αποδεκτή η καταστροφική ενέργεια των τροχοφόρων σε ένα τόσο σημαντικό και παράλληλα εύθραυστο οικοσύστημα. Η περιβαλλοντική ζημιά ενδέχεται να είναι αντιστρεπτή, αν και κάποιες βλάβες, όπως αυτές σε στενοενδημικά είδη φυτών, μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά από μήνες», λένε οι οργανώσεις.

Οι 17 περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελία προς τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας τους να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι για την προβολή μερικών λεπτών μίας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, ακυρώνονται 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας».

Το κοινό κείμενο υπογράφουν οι οργανώσεις ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, Αρίων, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Οργάνωση Γη, Ορνιθολογική Εταιρεία, Πίνδος Περιβαλλοντική, Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, Greenpeace, iSea, Medasset, Medina, The Green Tank και WWF Ελλάς.

πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου