Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Μάι 2015
ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Κρυφά, έξω από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες συγκεντρώνονται στο ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ σκουπίδια από το ΚΙΑΤΟ. Ο χώρος υγειονομικής ταφής εγκαινίασε τη λειτουργία του με αδιαφάνεια και λογικές λαθραίου, κουτοπόνηρου.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος αρνήθηκε συζήτηση για το θέμα.

Κάλεσε τους αρχηγούς των Παρατάξεων στο γραφείο του. Εκεί βρέθηκε και ο Δήμαρχος Σικυωνίων. Από κει δόθηκε εντολή να έρχονται στο Ξυλόκαστρο και τα σκουπίδια του Κιάτου. Καμμία τέτοια απόφαση δεν μπορούν να πάρουν αυτοί, στο κλειστό δωμάτιο του Δημάρχου. Διέρρευσε και είναι εκτεθειμένοι. Ηθικά και Νομικά. Όποιος είναι πολιτικά ακέραιος δε φοβάται την κοινωνία, δε φοβάται το φως. Εδώ αναιρούν το γράμμα και την ουσία των προδιαγραφών λειτουργίας του χώρου συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Σήμερα γίνεται η αρχή, ποιός διασφαλίζει το αύριο;

Οι πολίτες, με αληθινή δημοκρατική και ανθρωπιστική συνείδηση, όταν μιλούν για Δήμο, δεν εννοούν το κτίριο των υπηρεσιών του, ούτε το περίγραμμα μιας περιοχής. Δήμος είναι οι Δημότες. Όταν μιλάμε για τον πρώην Δήμο Φενεού, μιλάμε για τους Δημότες του, τους ανθρώπους του. Αυτοί είναι συνκύριοι του ΧΥΤΑ. Αυτοί μαζί με Ξυλοκαστρινούς και Ευρωστίνιους υπέγραψαν – μέσω των εκπροσώπων τους – και έκαναν το ΧΥΤΑ. Δεν θα επιλέξουν λοιπόν κάποιοι Ξυλοκαστρίτες τους δικαιούχους.

Αποφάσισαν όσα σκουπίδια θα έφερνε ο Φενεός σε έξι μήνες να τα φέρνει το Κιάτο σε τρείς. Παράνομο. Οι προδιαγραφές είναι άλλες. Και προέρχονται από μελέτες, δυνατότητες του ΧΥΤΑ, αποτελεσματική λειτουργία του, για όσο χρόνο έχει προγραμματιστεί η χρήση του. Είδαμε με τα μάτια μας σε ώρες λειτουργίας ότι ο ΧΥΤΑ δεν παρακολουθείται, δηλαδή δεν ελέγχεται (πόσοι εργάζονται, αν γίνεται επίχωση και μάλιστα άμεση, ο όγκος κλπ). Θα μας τον κλείσουν και θα επιβάλλουν πρόστιμα. Έτσι έκαναν και στο Κιάτο. Κατέστρεψαν μόνοι τον ΧΥΤΑ τους, τον έκαναν χωματερή. Και ζητούν να φέρουν τα σκουπίδια τους σ’ εμάς. Αν κάνουμε εμείς το ίδιο θα μας επιβάλλουν πρόστιμο, θα μας τον κλείσουν και θα ψάχνουμε – όπως οι Κιατινοί σήμερα – να τα ρίξουμε κάπου αλλού. Θα παρακαλάμε άλλους να μας δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Όταν επισκεφθήκαμε τον ΧΥΤΑ, ο ένας και μοναδικός (!) εργαζόμενος που ήταν εκεί τηλεφωνήθηκε και εξαφανίστηκε. Όταν ξεκινήσαμε να φύγουμε, νόμισε ότι είχαμε απομακρυνθεί και ξεμύτισε. Όταν τον ξανακαλέσαμε, πάλι κρύφτηκε. Όταν υπάρχει φόβος σημαίνει ότι παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος κάποιων.

Δεν πρέπει να έχουμε καμμία εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που θεωρούν ότι η υγεία των κατοίκων μπαίνει στην παλιά λογική «δος μοι και σοι δίδω».

Καλούμε τη Διευθύνουσα Υπηρεσία στην κατασκευή (επίβλεψη), την Προισταμένη Αρχή, τον Τεχνικό Υπεύθυνο του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ να δώσουν απαντήσεις:

Για το καλώς έχει του ΧΥΤΑ.

Αν όλα όσα γίνονται στο ΧΥΤΑ σήμερα με τη λειτουργία του, είναι νόμιμα, σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των κατοίκων.

Η Δημόσια Υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η αλληλεγγύη δεν είναι ξέχωρη από την Δημόσια Υγεία και την Ποιοτική Ζωή των πολιτών. Κατοικώ στο Ξυλόκαστρο σημαίνει ότι θέλω να το κάνω καλύτερο και όχι χειρότερο. Όχι να κάνω χωματερές.

Τα παραπάνω είναι από κείμενο που διακίνησαν οι Γρηγόρης Κλαδούχος και Θανάσης Μπούμης με αφορμή την απόλυτη αδιαφάνεια και σιωπή για την διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. Στην πλατεία του Ξυλοκάστρου και ενώπιον και άλλων πολιτών ο Δήμαρχος μου είπε να πάω στο γραφείο του για να μου εξηγήσει τι συμβαίνει...Τους έγινε συνήθεια αυτός και οι αρχηγοί των παρατάξεων να τα κουβεντιάζουν εκεί. Εγώ, αντιθέτως πιστεύω στην απόλυτα επιβεβαιωμένη αρχή ότι τα δημόσια πράγματα απαιτούν δημόσιο λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου