Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Απρ 2014
Αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορρύπανσης στο Δήμο της Πάτρας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υποψηφίους Δημάρχους της Πάτρας:

 

Ο θόρυβος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στο Δήμο της Πάτρας. Βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου και επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες στη δουλειά, το σχολείο, το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο του.

Οι σημαντικότερες αρνητικές επιδράσεις του θορύβου στην υγεία είναι:

• Επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου (άγχος, νευρώσεις, ευερεθιστότητα)

• Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά (επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις).

• Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση (κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, πονοκέφαλοι, αρρυθμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης).

• Παρουσιάζει επίσης πλήθος παθολογικών ευρημάτων ήτοι, μόνιμες βλάβες στο αυτί, αύξηση της αρτηριακής πίεσης με κίνδυνο εμφραγμάτων, κώφωση, κεφαλαλγία, ανορεξία, ίλιγγο, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτική γαστρική διαταραχή, κλπ.

• Μερικές ομάδες πληθυσμού είναι περισσότερο ευάλωτες στις παρενέργειες της ηχορρύπανσης, (έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς).

• Επίδραση στα παιδιά (μειωμένη ικανότητα εκμάθησης, δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής, δυσκολία στην επικοινωνία).

Πολλές φορές, απλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση λόγω της γειτνίασης των κατοικιών τους με θορυβώδεις δραστηριότητες. Απευθύνουν έκκληση για προστασία του δικαιώματός τους να ζουν ήσυχα στις κατοικίες τους και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεωρούν ότι οι θορυβώδεις δραστηριότητες συντελούν σε διαρκή προσβολή του Συνταγματικού δικαιώματός τους να κατοικούν και να απολαμβάνουν το σπίτι τους και θέτουν τη Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να τους προστατεύσει.

Δυστυχώς συχνά αναγκάζονται οι Δημότες να έχουν συνεχώς κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μη μπορούν να κοιμηθούν, να ησυχάσουν και να απομονώνονται από τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών τους. Τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν και οι ηλικιωμένοι επιβαρύνονται περισσότερο. Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια με τις κομμένες εξατμίσεις, καθώς και τα κέντρα διασκέδασης με την ανεξέλεγκτη χρήση της μουσικής.

Η αντιμετώπιση του θορύβου ή έστω ο περιορισμός του πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους των πολιτισμένων κοινωνιών. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ο ΠΟΥ θεωρεί τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός μιας χώρας ως έναν από τους δείκτες αξιολόγησης του κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου αυτής της χώρας.

Η Ελληνική πολιτεία, όπως και όλες οι σύγχρονες κοινωνίες, έχει θεσπίσει μια σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της ηχορρύπανσης εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Κατόπιν τούτων και επ’ ευκαιρία των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, ερωτάστε αξιότιμοι κ.κ. υποψήφιοι για τη θέση του Δημάρχου της Πάτρας:

 

- Ποιες είναι οι θέσεις σας για το πρόβλημα της ηχορρύπανσης στο Δήμο της Πάτρας;

- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ηχορρύπανσης και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε με την ανάληψη της Δημαρχίας;

- Τι ουσιαστικό και αποτελεσματικό σκοπεύετε να πράξετε γενικά κατά της ηχορρύπανσης αλλά και ειδικότερα κατά της κύριας πηγής ηχορρύπανσης στο κέντρο της πόλης που είναι ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;

 

Οι πολίτες της Πάτρας ευελπιστούν, πέρα από χιλιοειπωμένα ευχολόγια, να δουν επιτέλους κάτι να αλλάζει και να αρχίσουν πλέον να χαίρονται την πόλη τους. Η καταπολέμηση της ηχορρύπανσης δε θέλει πόρους, θέλει συνέπεια και πολιτική βούληση και κυρίως μάχη με τα συμφέροντα των παρανόμων καταπατητών των δικαιωμάτων μας.

Προτιθέμεθα να δημοσιοποιήσουμε αυτούσιες τις απαντήσεις σας, όπου θα εκτιμηθούν από τους δημότες και θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια επιλογής για τη θέση του δήμαρχου, θέση που είναι καθοριστική για την ποιότητα της ζωής μας.

 

Με τιμή,

 

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

— ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

— ΚΙΝΗΣΗ KATA ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

— ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

— ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

— ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790 (8-12π.μ.) [email protected]

ΟΙΚΙΠΑ 2610.321010 (7 – 9μ.μ.) [email protected]

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009 [email protected]

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου