Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 12 Δεκ 2021
#StopCambo: Νίκη του περιβαλλοντικού κινήματος απέναντι στην εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα
Κλίκ για μεγέθυνση








Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να ανακατευθύνει τους πόρους της προς ένα φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης με επίκεντρο τους πληττόμενους εργαζόμενους και τις κοινότητες.


12.12.2021


Πριν από έξι μήνες, η απόφαση της Shell να «παγώσει» την επένδυσή της στο πετρελαϊκό πεδίο Cambo στη Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά της Σκωτία θα ήταν πραγματικά αδιανόητη. Και όμως έγινε πραγματικότητα.

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούσε συνήθως με ελάχιστο δημόσιο έλεγχο. Σχεδόν 20 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εγκριθεί για παραγωγή από το 2018 μέχρι σήμερα, ενώ 113 ακόμη άδειες για έρευνα εκδόθηκαν πέρυσι, σε μια περίοδο που η βρετανική κυβέρνηση μιλούσε για «αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» και διοργάνωνε τη σύνοδο για το Κλίμα στην Γλασκώβη.





Από πρόσφατες κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης στο Cambo σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον.

Το τεράστιο κύμα κινητοποίησης στην ανάπτυξη του Cambo, καθώς και των 170 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που θα παρήγαγε το επόμενα 25 χρόνια, αποθάρρυνε τους ρυπαντές που προχώρησαν στο προσωρινό «πάγωμα» της εξόρυξης, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις κοινωνικές συλλογικότητες να σημειώνουν μια μεγάλη νίκη.

«Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν αναντίστοιχη με τις διακηρυγμένες κλιματικές φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους κλιματικούς στόχους των συνόδων Παρισίου και Γλασκώβης για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων», τόνισαν από την οργάνωση Friends of Earth, με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε νέες εξορύξεις σε έναν κόσμο όπου στόχος είναι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C». Οι κυβερνήσεις βρίσκονται ήδη σε τροχιά παραγωγής διπλάσιου όγκου ορυκτών καυσίμων από αυτόν που μπορούν να καταναλώσουν, με την απληστία να κυριαρχεί και να πλήττει τα πιο αδύναμα κράτη παγκοσμίως.

«Αντί να αναπτύσσονται νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να ανακατευθύνει τους πόρους της προς ένα φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης με επίκεντρο τους πληττόμενους εργαζόμενους και τις κοινότητες», πρόσθεσαν από την οργάνωση.
Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου