Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Δεκ 2021
Φρανς Τίμερμανς: «Το 2050 θα δίνουμε μάχη για νερό και φαγητό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Από Méabh Mc Mahon  & Apostolos Staikos 26/11/2021
 
 
 

Ο Φρανς Τίμερμανς, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καλεσμένος της εκπομπής «The Global Conversation». Ο Τίμερμανς είναι υπεύθυνος για το κλίμα και το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Στην COP26 στη Γλασκώβη, δείξατε μια φωτογραφία τους εγγονού σας. Ο Κέις είναι μόλις ενός έτους. Ξέρετε πως η εικόνα έγινε viral. Υποθέτω ότι προσπαθούσατε να δείξετε πως και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα είπατε:

Φρανς Τίμερμανς:

«Ο Κέις, το 2050 θα είναι 31 ετών. Αν αποτύχουμε και εννοώ αν αποτύχουμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο εγγονός μου θα πρέπει να παλέψει με άλλους ανθρώπους για λίγο νερό και για λίγο φαγητό. Αυτή είναι η σκοτεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε».

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Πρώτη ερώτηση λοιπόν. Ο Κέις μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της COP26;

Φρανς Τίμερμανς:

«Νομίζω πως όχι. Έχουμε ακόμη πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Στη διάσκεψη για το κλίμα, προσπάθησα να δείξω πως αυτή η υπόθεση είναι απολύτως προσωπική για καθενάν από εμάς. Όχι μόνο για μένα και τον εγγονό μου. Όλοι έχουμε αγαπημένα πρόσωπα, παιδιά ή οικογένεια που θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Υπήρξε κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία. Οδηγήστε μας στα παρασκήνια της COP26. Τι πραγματικά συνέβη;

Φρανς Τίμερμανς:

«Λοιπόν, νομίζω πως είναι πάντα δύσκολο να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ. Όμως αυτή τη φορά ήμασταν πιο φιλόδοξοι σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος μέχρι όλες οι χώρες να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και παγιωμένες αντιλήψεις. Η διατύπωση που χρησιμοποίησε η βρετανική προεδρία για τον άνθρακα ενόχλησε ορισμένες χώρες παραγωγής άνθρακα. Έτσι, έπρεπε να το αναδιατυπώσουμε. Το νόημα παράμενε το ίδιο όμως χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές λέξεις. Όμως και πάλι, όλοι γνωρίζουν την πικρή αλήθεια για τον άνθρακα και αυτό είναι το πιο σημαντικό»

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Είδαμε τον πρόεδρο της COP26 να συγκινείτε και να λέει πως ήταν μια «εύθραυστη νίκη.

Φρανς Τίμερμανς:

«Ναι, λόγω των εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής που είχαμε από πολλές χώρες. Κάποιοι ξαφνικά αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι μαζί με αυτές τις χώρες, έπρεπε να βρούμε άμεσες λύσεις και ευτυχώς τα καταφέραμε».

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Σχετικά με τις κλιματικές αποζημιώσεις. Γιατί η Ευρώπη είναι τόσο απρόθυμη να δημιουργήσει ένα ταμείο στήριξης για τις χώρες που θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και ενώ δεν φταίνε για αυτή την κατάσταση;

Φρανς Τίμερμανς:

_«Λοιπόν, στον ανεπτυγμένο κόσμο, δεν υπάρχει κανείς που να κάνει περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή και για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιέζουμε και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να βάλουν περισσότερα χρήματα. Εμείς βάζουμε επιπλέον χρήματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να περιορίσουμε τις απώλειες. Ενισχύσαμε το ταμείο προσαρμογής με μεγαλύτερα κεφάλαια. Οπότε στον ανεπτυγμένο κόσμο ηγούμαστε σε αυτό τον τομέα. Όμως πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα γιατί μιλάμε για τρισεκατομμύρια τα οποία θα χρειαστούν για να προετοιμαστεί ο πλανήτης. Πρέπει να παλέψουμε αυτό που ήδη συμβαίνει, το οποίο είναι η κλιματική αλλαγή»._

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Και ενώ συνεχίζατε τις συζητήσεις, ακτιβιστές έξω από το κτίριο ρωτούσαν. Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποια πλευρά είσαι; Κρατούσαν μια φωτογραφία της Ουρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και ρωτούσαν ορυκτά καύσιμα ή κλιματική δικαιοσύνη; Τι απαντάτε;

Φρανς Τίμερμανς:

«Λοιπόν, είμαστε με την πλευρά της κλιματικής δικαιοσύνης και επίσης στηρίζουμε την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Αυτή η διατύπωση μπήκε στην τελική δήλωση, κάτι που δεν συνέβη ποτέ πριν και νομίζω πως έχουμε τις πολιτικές για να το υποστηρίξουμε. Είμαστε το μοναδικό μέρος του κόσμου που στην πραγματικότητα έχει σχέδιο μείωσης των εκπομπών άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% από σήμερα έως το 2030. Τώρα, πολλοί άλλοι έχουν δηλώσει ότι θα πετύχουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Όμως ακόμα δεν μας έχουν πει πως θα φτάσουνε μέχρι εκεί!»

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Έχει δυναμική το σχέδιο; Πιστεύετε ότι το πακέτο σας «Fit for 55» θα εγκριθεί πριν από την COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ;

Φρανς Τίμερμανς:

«Το ελπίζω. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Μέχρι τότε δεν θα έχει πλήρως εγκριθεί καμία πρόταση. Όμως ελπίζω πως μέχρι τότε δεν θα έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Θα έχουμε την πλήρη δέσμευση και στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συγκεντρώνονται όλα τα κράτη μέλη. Είναι κρίσιμο να έχουμε την στήριξη όλων των χωρών. Είναι κάτι πολύ σημαντικό πριν από την COP27»

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Εδώ στο Euronews, τον τελευταίο καιρό κάνουμε ρεπορτάζ για την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Την ίδια ώρα οι εταιρείες που παράγουν φυσικό αέριο αναφέρουν δισεκατομμύρια επιπλέον κέρδη. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τα λεγόμενα «νέα έργα φυσικού αερίου κοινού ενδιαφέροντος»; Yποστηρίζετε και εγκρίνετε το Nord Stream two;

Φρανς Τίμερμανς:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις χώρες να περάσουν από τον άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως η αλήθεια είναι πως ορισμένες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν με μια κίνηση. Θα χρειαστούν φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ορισμένα από αυτά τα έργα. Αλλά δεν θέλουμε να εγκλωβιστούν στο φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Θα διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία μας εξυπηρετεί τον στόχο. Θέλουμε να υπάρξει μετάβαση από τον άνθρακα μέσω του φυσικού αερίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες που το χρειάζονται».

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Μπορεί το φυσικό αέριο να θεωρείται πράσινο;

Φρανς Τίμερμανς:

Όχι, δεν μπορεί. Είναι ορυκτό καύσιμο. Όμως θα χρειαστούμε έναν ενεργειακό φορέα προς την πράσινη μετάβαση.

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Πυρηνική ενέργεια;

Φρανς Τίμερμανς:

Λοιπόν, η πυρηνική ενέργεια έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Δεν δημιουργεί εκπομπές. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα όμως βασίζεται σε απολιθώματα και έχει απίστευτα υψηλό κόστος.

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Και τι θα έλεγε ο Κέις για τα ραδιενεργά απόβλητα των πυρηνικών;

Φρανς Τίμερμανς:

Ναι πράγματι. Το κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Το κόστος κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται δραματικά. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου δημόσιο χρήμα για να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως χρειαζόμαστε τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος για να επενδύσουμε στα πυρηνικά.

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Πρέπει η Ευρώπη να απαγορεύσει στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να κάνουν χορηγίες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Φρανς Τίμερμανς:

Νομίζω πως πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε οι επενδύσεις να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να αγκαλιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τις ίδιες τις εταιρείες. Γιατί όχι? Όμως το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι επενδύουμε περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια το λεπτό σε ορυκτά καύσιμα και αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα.

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Και την περασμένη εβδομάδα, είδαμε κόσμο στους δρόμους του Βελγίου και των Βρυξελλών. Είδαμε διαδηλωτές στους δρόμους της Ολλανδίας και της Αυστρίας να διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας. Είχαμε ταραχές και συγκρούσεις. Η ερώτησή λοιπόν είναι: Μπορεί η Ευρώπη έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κλιματική κρίση;

Φρανς Τίμερμανς:

_«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ποιο είναι το κόστος της μετάβασης. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος της μη μετάβασης θα είναι πραγματικά τεράστιο. Ο ανθρώπινος πόνος θα είναι μεγάλος, εφόσον δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Φυσικά η μετάβαση θα είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι δίκαιη.Πρέπει να φροντίσουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας ότι τους ζητάμε να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη , συλλογική προσπάθεια. Επίσης όσοι μπορούν πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα. Η ενεργειακή φτώχεια δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή». _

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Πιστεύετε ότι η πανδημία της COVID-19 έχει βραχυκυκλώσει την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ;

Φρανς Τίμερμανς:

«Βεβαίως, η πανδημία της ανησυχεί τους ανυρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως υπάρχει κατί που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι αν ρωτήσετε τους ανθρώπους, ποιο είναι το βασικό τους πρόβλημα, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θα απαντήσει η κλιματική κρίση και όχι η COVID -19»

Μέαμπ Μακ Κάνον, Euronews:

Και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι ήρωας;

Φρανς Τίμερμανς:

«Βεβαίως και είναι ήρωας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν υα υπήρχε χωρίς εκείνη και το κίνημα Fridays for Future»

Δημοσιογράφος • Méabh Mc Mahon



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου