Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Απρ 2022
«Σφαγή» δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνος
Κλίκ για μεγέθυνση

11.04.2022, 15:44
 
Το πρόσφατο «κλάδεμα» των δέντρων στον χώρο του Περιστυλίου στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος εξελίχθηκε σε «πετσόκομμα» της βλάστησης, αφού ο εργολάβος που συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων χρησιμοποιεί παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό και λανθασμένες επιστημονικά μεθόδους, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Σε μακελειό της βλάστησης μετατράπηκε για ακόμη μια φορά το «κλάδεμα» των δέντρων από τον Δήμο Αθηναίων, αυτή τη φορά στον χώρο του Περιστυλίου στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Η πρακτική κλαδέματος που ακολουθήθηκε, όπως έχει συμβεί και σε αρκετές άλλες περιοχές στον Δήμο της Αθήνας, ήταν η καρατόμηση (tree topping) κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρες κορυφές δέντρων ή μεγάλων κλαδιών που προκαλεί απώλεια 50%-100% του πράσινου φυλλώματος των δέντρων –που είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξή τους– και οδηγεί σε άναρχη αναβλάστηση και διατάραξη της φυσιολογίας των φυτών. Το δέντρο, έπειτα από αυτό το αυστηρό κλάδεμα, μένει εντέλει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες.

Πρόκειται για μια μέθοδο επιστημονικά λανθασμένη που πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, όπως είχε παραδεχτεί σε δημόσια ανάρτησή του στο Facebook τον Απρίλιο του 2019 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κυριακάκης.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, οι Υπηρεσίες Πρασίνου έχουν ανατεθεί από τον Δήμο Αθηναίων σε εργολάβο έναντι αμοιβής 35 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια και πραγματοποιούνταν από παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό. Η δε τεχνολόγος γεωπόνος του δήμου με τις υποδείξεις της άφηνε νεκρά δέντρα στη θέση τους και έκοβε τα υγιή. Πλήρης ήταν η απουσία χρήσης πάστας που θα επέτρεπε μια πιο ασφαλή επούλωση των τομών στα δέντρα.

Παντελώς άκυρη ήταν και η χρονική επιλογή για τις κοπές όταν τα δέντρα βρίσκονται σε ανθοφορία, όπως οι πανέμορφες κουτσουπιές με τα πυκνά μοβ άνθη και όταν οι χαρουπιές και τα άλλα δέντρα του πάρκου είναι γεμάτα κοτσυφοφωλιές. Ανάλογη σφαγή δέντρων είχε πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος και τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγος για τον οποίο είχε αποσταλεί επιστολή με πληθώρα ερωτημάτων από κατοίκους και τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος προς την Υπηρεσία Πρασίνου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και στη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ, αλλά παραμένουν επίκαιρα μετά τα τελευταία κλαδέματα:

Απόδοση κυρώσεων

Ποιος έδωσε την εντολή, ποιος καθορίζει ποια δέντρα θα καρατομηθούν και ποιος επιβλέπει τον όλο σχεδιασμό, εφόσον αυτός υπάρχει; Γιατί η καρατόμηση των δέντρων στους δρόμους της 4ης Δημοτικής Κοινότητας γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει τμήμα του κάτω μέρους του κορμού δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος ιδιαίτερα το βράδυ που, λόγω ελλιπούς φωτισμού, υπάρχει κίνδυνος τόσο για πεζούς όσο και για αυτοκίνητα;

Υπάρχει πρόβλεψη να φυτευτούν άλλα δέντρα και πότε στη θέση αυτών που καρατομήθηκαν; Θα αποδοθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους, για τα κλαδέματα εκτός εποχής που πολλές φορές αποτελούν την αιτία για την ξήρανση πολλών δέντρων; Κι ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει αν προστεθεί είναι το εάν η εταιρεία που πραγματοποιεί τις κλαδεύσεις έχει πιστοποίηση από τη Διεθνή Εταιρεία Δενδροκομίας.

«Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου φυτεύσεις, ούτε καν αντισταθμιστικά για τα δέντρα που κόβονται, εντός και περιφερειακά του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, σε μια πόλη με πολύ ψηλό θερμικό αποτύπωμα και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου παγκοσμίως, απαιτούμε την αύξηση του δένδρινου κεφαλαίου με γενναίες φυτεύσεις. Η καρατόμηση δεν είναι κλάδεμα και δεν θα την επιτρέψουμε άλλο», αναφέρουν η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου