Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Αύγ 2022
Firenado: Το καθηλωτικό φαινόμενο του πύρινου ανεμοστρόβιλου – Συγκλονιστικό video
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Firenado: Τι είναι ένας ανεμοστρόβιλος φωτιάς και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του - Μπορεί να φτάσει σε εσωτερικές θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμούς

Ένα φαινόμενο που σπανίως καταγράφεται στην κάμερα και το οποίο φέρει την ονομασία firenado (προέρχεται απο το συνδυασμό των λέξων fire και tornado) καταγράφηκε σε δασική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια.

Οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε η φωτιά είναι άγνωστοι μέχρι στιγμής, ωστόσο το firenando σχηματίζεται όταν ζεστός και ξηρός αέρας αναμιγνύεται με φλόγες και αποκαΐδια.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να περιορίσουν το ταχέως κινούμενο πύρινο ανεμοστρόβιλο που εκτείνεται σε σχεδόν 150 στρέμματα στη βορειοδυτική κομητεία του Λος Άντζελες.

To βίντεο δείχνει την τεράστια φωτιά να περιστρέφεται καθώς κινείται σχηματίζονται το φαινόμενο firenado:

 

 

Firenado: Τι είναι ένας ανεμοστρόβιλος φωτιάς

Όταν συμβαίνει μεγάλη δασική πυρκαγιά, απαιτείται ένα αρκετά ισχυρό αιολικό καθεστώς για να εμφανιστεί ένας φλογερός ανεμοστρόβιλος. Στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αυστραλία, παρατηρήθηκαν οι πιο τρομακτικές εκδηλώσεις πυρκαγιών. Και πρόκειται για το σχηματισμό του αρκετοί φλογεροί ανεμοστρόβιλοι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρηθούν στις πεδιάδες της Αυστραλίας, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνα στις συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκαν οι πυρκαγιές.

Οι ανεμοστρόβιλοι ονομάζονται επίσης firenados και δεν έχουν καμία σχέση με τους συνηθισμένους ανεμοστρόβιλους. Ο σχηματισμός του οφείλεται στο ότι οι ακραίοι συνδυασμοί θερμότητας συμβαίνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν το έδαφος να διατηρεί πολλή θερμότητα.

Επιπλέον, η αύξηση των θερμοκρασιών που υποφέρει το έδαφος με τη φωτιά το αναγκάζει να αναμειχθεί με ένα στρώμα ψυχρότερου αέρα που φυσά πάνω του. Καθώς ο θερμότερος αέρας είναι λιγότερο πυκνός, τείνει να αυξάνεται και αυτή η κλίση θερμοκρασίας, η οποία προκαλεί τη διαφορά, προκαλεί τη δημιουργία μίας στήλης αέρα που ανεβαίνει γρήγορα και αρχίζει να περιστρέφεται.

Εάν η στήλη ζεστού αέρα συναντά μια περιοχή όπου λαμβάνει χώρα η φωτιά Η εν λόγω στήλη αέρα θα σύρει τη φωτιά προκαλώντας τον ανεμοστρόβιλο της φωτιάς. Καθώς κερδίζει μεγαλύτερη ταχύτητα, ο ανεμοστρόβιλος αρχίζει να καταστρέφει όλα τα κάρβουνα και το εύφλεκτο υλικό. Αυτός ο πύργος πυρκαγιάς που σχηματίζεται έχει σοβαρές πιθανότητες ζημιάς καθώς καταστρέφει ολόκληρη τη διαδρομή του.

Κύρια χαρακτηριστικά του Firenado

Όπως έχουμε δει, χρειάζεται μια κλίση θερμοκρασίας από το έδαφος στον αέρα για να εμφανιστεί ο πυρκαγιά. Βλέπουμε κυρίως ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη του κρύου αέρα σε ύψος. Αυτό προκαλεί την άνοδο του λιγότερο πυκνού αέρα. Αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να φθάσουν σε εσωτερικές θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμούς. Γι ‘αυτό έχουν τόσο καταστροφικές δυνατότητες.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχουν οι ανεμοστρόβιλοι είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να ταξιδεύουν. Ανάλογα με το αιολικό καθεστώς και η ένταση της φωτιάς μπορεί να παράγει ανέμους έως και 250 km / h.

Αυτή η ταχύτητα εξαρτάται επίσης από τη διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει μεταξύ του εδάφους και του αέρα σε ύψος. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε αυτά τα άκρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν οι ανεμοστρόβιλοι και ο αέρας ανεβαίνει.

Firenado Firenado

Αυτά τα φλογερά ανεμοστρόβιλα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις πυρκαγιές στην Αυστραλία. Παρόλο που οι πυρκαγιές και οι πυρκαγιές αποτελούν μέρος του φυσικού κύκλου των δασών, η κλιματική αλλαγή επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.

Για παράδειγμα, εμφανίζονται μεγαλύτερα καλοκαίρια, υψηλότερες θερμοκρασίες και υπερβολική θερμότητα, που φτάνει τις τιμές των 50 βαθμών σε πολλές περιοχές. Όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση θερμοκρασίας που δημιουργείται μεταξύ της βάσης του εδάφους και του ψυχρού αέρα σε υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα δημιουργίας αυτών των ακραίων γεγονότων.

Και το γεγονός είναι ότι όσο περισσότερες πυρκαγιές υπάρχουν και όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία είναι, αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι της φωτιάς μπορούν να δημιουργηθούν με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Καταγράφηκαν οι ανεμοστρόβιλοι

Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των μεγάλων φλογερών ανεμοστρόβιλων που έχουν συμβεί στον πλανήτη προήλθε από πυρκαγιές. Σε αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε να βρούμε ανερχόμενα και συγκλίνουσες ροές ζεστού αέρα. Αυτοί οι ανεμοστρόβιλοι έχουν συνήθως ύψος μεταξύ 10 και 50 μέτρων και πλάτους λίγων μέτρων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του ανεμοστρόβιλου είναι η σύντομη διάρκειά του. Διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο, αν και η διάρκειά τους μειώνεται, η ταχύτητα με την οποία σχηματίζονται και με την οποία κινούνται προκαλεί σοβαρές ζημιές.

Μερικοί από τους πιο εικονικούς φλογερούς ανεμοστρόβιλους σε όλη την ιστορία συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Εμφανίστηκαν σε γερμανικές πόλεις όπως το Αμβούργο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Gomorrah, όπου 43 άνθρωποι πέθαναν. Επίσης κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Δρέσδης, που πυροδότησε μια πυρκαγιά το μέγεθος μιας μικρής πόλης και παρήγαγε μια ανεμοστρόβιλη φωτιάς που σκότωσε μεταξύ 25 και 40 ανθρώπων, εκτός από την καταστροφή της μισής πόλης.

Πυρκαγιά ανεμοστρόβιλου και κλιματική αλλαγή

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταμορφώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μετεωρολογικές μεταβλητές έχουν τη δική τους ισορροπία με βάση την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνουμε συνεχώς.

Αυτή η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα όλων των μετεωρολογικών φαινομένων παγκοσμίως. Ανάλογα με την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει σε μας, υπάρχει ένα αιολικό καθεστώς ή άλλο.

Σε αυτό προσθέτουμε την κατακράτηση θερμότητας από αέρια θερμοκηπίου.

Η αύξηση αυτών των αερίων στην ατμόσφαιρα προκαλεί αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αερίων είναι η μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης θερμότητας. Έχοντας περισσότερη θερμότητα επηρεάζει συνεχώς όλες τις μετεωρολογικές μεταβλητές και τη λειτουργία τους.

Έτσι συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη ένταση. Φαινόμενα που καταγράφουμε ως ξηρασία, πλημμύρες, ακραίες βροχές, κύματα θερμότητας κ.λπ.

Με αυτές τις συνθήκες, τα πιο επικίνδυνα γεγονότα όπως οι ανεμοστρόβιλοι γίνονται πιο συχνά. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός πυρκαγιάς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί ένα από αυτά τα φαινόμενα.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα ακραία φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και ενισχύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ελπίζω ότι με αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον ανεμοστρόβιλο.

Πληροφορίες από: Meteorologiaenred.com


πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου