Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Μάρ 2022
Θα αναλάβει η Δύση τις ευθύνες της;
Κλίκ για μεγέθυνση






Διαδήλωση στη Γλασκόβη υπέρ της πρωτοβουλίας Loss+Damage




06.03.2022, 16:32
 
 
Οι πολιτικοί των αναπτυγμένων χωρών, προκειμένου να αποφύγουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αποζημιώσουν τις χώρες που έχουν πληγεί, αρχίζουν να αμφισβητούν αυτή την ιστορική ευθύνη για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργούν σύγχυση με τις διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές.

Γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τρομερή απειλή για τον πολιτισμό μας. Γνωρίζουμε ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας και η έκτη μαζική εξαφάνιση των ειδών θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες καταστροφές στο παγκόσμιο οικοσύστημα. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι σε κάποιες περιοχές του πλανήτη οι καταστροφές αυτές έχουν ήδη επέλθει.

Οι χώρες με τις μικρότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι χώρες που έχουν συμβάλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εκείνες που ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το Loss+Damage αναφέρεται στις βλάβες που έχουν υποστεί αυτές οι χώρες και δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσω του μετριασμού και της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, και προσπαθεί να πιέσει ώστε οι ανεπτυγμένες χώρες να αναγνωρίσουν την ιστορική ευθύνη που έχουν έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών για τις απώλειες των οικοσυστημάτων και τις καταστροφές που έχουν υποστεί. Φυσικά η αναγνώριση αυτής της ευθύνης συνοδεύεται και με τις αντίστοιχες εκκλήσεις για αποζημίωσή τους.

Και κάπου εκεί οι πολιτικοί των αναπτυγμένων χωρών, προκειμένου να αποφύγουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αποζημιώσουν τις χώρες που έχουν πληγεί, αρχίζουν να αμφισβητούν αυτή την ιστορική ευθύνη για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργούν σύγχυση με τις διαφορετικές ερμηνείες και εκδοχές.

Ωστόσο, στην COP26 το θέμα αναδείχτηκε περισσότερο από ποτέ, με την κυβέρνηση της Σκοτίας να υπόσχεται κεφάλαια για τις ζημιές αλλά και για τις επερχόμενες απειλές που έχει να αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος Νότος.

Και παρά την αποτυχία της COP26 να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός ταμείου Loss+Damage, στην COP27 που θα διεξαχθεί φέτος στην Αίγυπτο το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα. Το CHATHAM HOUSE, προκειμένου να ενημερώσει, διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση, όπου ειδικοί προσπάθησαν να διερευνήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος.

Οι θεωρίες της Δύσης και η πραγματικότητα της Αφρικής

Για το τι ακριβώς είναι το Loss+Damage υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη και κύρια ερμηνεία είναι ότι όλες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να θεωρηθούν Loss+Damage.

Η δεύτερη θέση είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζονται ως Loss+Damage οι καταστροφές που συμβαίνουν αφού πρώτα οι χώρες έχουν πάρει μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

«Για παράδειγμα, προσαρμογή θεωρείται ένα θαλάσσιο τείχος που θα μπορούσε να αποτρέψει τις πλημμύρες από την άνοδο της θάλασσας πάνω από το μισό μέτρο. Αν όμως το επίπεδο της θάλασσας ανέβει περισσότερο και προκληθούν καταστροφές, τότε θεωρείται Loss+Damage», θα πει η δρ Adele Thomas, ερευνήτρια κλιματικών αναλύσεων.

Σύμφωνα με την τρίτη μεγάλη κατηγορία, Loss+Damage θεωρούνται οι ζημιές που είναι μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια νησιών λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Αυτές οι διαφορετικές αντιλήψεις έχουν και συνέπειες στις αποφάσεις μας για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», καταλήγει η δρ Adele Thomas.

«Για μένα δεν είναι θεωρία, αλλά η καθημερινότητα που ζω», θα πει η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Νεολαίας του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Nisreen Elsaim, αφού η αφρικανική ήπειρος βιώνει ήδη της συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορεί να μη μας επηρεάζει τόσο πολύ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας όσο τις μικρές νησιωτικές χώρες ή τις ασιατικές, αλλά μας επηρεάζει πάρα πολύ η άνοδος της θερμοκρασίας», επισημαίνει αναφερόμενη σε έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περισσότερες από επτά πόλεις της Αφρικής η θερμοκρασία έχει ανέβει περισσότερο από δυο βαθμούς Κελσίου.

«Στην υποσαχάρια Αφρική οι δυο βαθμοί δεν είναι κάτι που θα συμβεί, αλλά κάτι που συμβαίνει», λέει και εξηγεί ότι οι καταστροφές δεν αφορούν μόνο τις υποδομές, τις καλλιέργειες και την οικονομία αλλά και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Επισημαίνει τον κίνδυνο των βίαιων συγκρούσεων και των πολέμων που θα ξεσπάσουν λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τέλος, η Nisreen καταθέτει μια δυνατή προσωπική της εμπειρία. «Το 2020 και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης ήταν σε lockdown εξαιτίας του Covid-19, για μας αυτό ήταν πολυτέλεια, εξαιτίας μιας καταστροφικής καταιγίδας.

Ηταν η χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων και ανέδειξε τις διαφορές μεταξύ των κρατών. Οταν άκουγα φίλους από την Ευρώπη να διαμαρτύρονται για την καραντίνα, σκεφτόμουν πόσο μεγάλο προνόμιο ήταν. Ενα προνόμιο που εμείς δεν το είχαμε», καταλήγει – αφού τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου