Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση απότομων περικοπών στις εκπομπές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως και τη συμβολή στη στήριξη των ζημιών που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ένας απογοητευμένος ανώτερος διαπραγματευτής, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο αργός μέχρι στιγμής ρυθμός σημαίνει ότι η δεύτερη εβδομάδα των συνομιλιών, που διεξάγονται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σέιχ, θα είναι βαλτωμένη με πάρα πολλά ανεπίλυτα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Σήμερα, Κυριακή, το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει ανάπαυση.

Οι φετινές συνομιλίες για πρώτη φορά περιλαμβάνουν το ακανθώδες ζήτημα αυτού που είναι γνωστό στη γλώσσα της COP ως “απώλεια και ζημιά” – οικονομική υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ήδη πληγεί από καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα, όπως πλημμύρες ή ξηρασία.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν από την COP27 να συμφωνήσει να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα πλούσια έθνη είναι επιφυλακτικά απέναντι σε αυτήν την ιδέα.

πηγη: https://thepressproject.gr