Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Νοέ 2022
Εξορύξεις-Κρήτη: Ξεκίνησε η διαδικασία εξόντωσης της θαλάσσιας ζωής και της λογικής
Κλίκ για μεγέθυνση13.11.2022, 14:55

 

 
 
Νεαρό ζωνοδέλφινο εκβράστηκε νεκρό σε παραλία στο Ρέθυμνο - Το δελφίνι δεν έφερε εξωτερικά τραύματα ενώ η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου το μετέφερε σε χώρο υγειονομικής ταφής χωρίς να γίνει δειγματοληψία του - Νέες αντιδράσεις στην Κρήτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ένα νεαρό ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba) εκβράστηκε χθες, Σάββατο, νεκρό στη παραλία μπροστά από το Cafe Mediterraneo στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Αρίων», το δελφίνι δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου το μετέφερε σε χώρο υγειονομικής ταφής χωρίς να γίνει δειγματοληψία του.

Όπως επισημαίνεται από την οργάνωση, τα λιμεναρχεία ακολουθούν τα πρωτόκολλα για τους εκβρασμούς και ενημερώνουν τον Δήμο και τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Μερικές φορές, όμως, λόγω φόρτου εργασίας οι αρμόδιοι δεν μεταβαίνουν έγκαιρα για να γίνει η δειγματοληψία ή ο «Αρίων» ενημερώνεται εκ των υστέρων και έτσι ο Δήμος αναλαμβάνει την υγειονομική ταφή του.

Για διαδικασία εξόντωσης της θαλάσσιας ζωής και της λογικής, κάνει λόγο από την πλευρά της η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων», τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει από τον λαό εσκεμμένα όλα τα αρνητικά αλλά και τους κινδύνους από τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:


«Την περασμένη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τον πρωθυπουργό αυτό που η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αντιλήφθηκε και ανέδειξε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ξαναρχίζουν επίσημα σεισμικές έρευνες στα "θαλάσσια οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με δεύτερο πλοίο, εκτός από αυτό που διενεργεί αντίστοιχες έρευνες στο Ιόνιο εδώ και καιρό.

Σε μια δύσκολη πολιτικά συγκυρία για την κυβέρνηση και πριν καν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για το σύννομο των ερευνών, άναψαν το πράσινο φως στις πετρελαϊκές εταιρείες για να προχωρήσουν στη νέα φάση των σεισμολογικών ερευνών, πακέτο με εξαγγελίες για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μιλιά. Εξαγγελίες γαρνιρισμένες με τους γνωστούς μεγαλοϊδεατισμούς ότι θα μειωθεί η ενεργειακή μας εξάρτηση, ότι θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα, ότι θα γίνουμε ισχυρός ενεργειακός κόμβος, ότι θα συμβάλουμε στο να ξεπεράσει η Ευρώπη την ενεργειακή κρίση και άλλα καθρεφτάκια για ιθαγενείς και μη.

Όμως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, δεν είπαν λέξη για το γεγονός ότι όλη αυτή η δραστηριότητα για να ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, θα περάσουν τουλάχιστον 7 χρόνια συνεχούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης της νότιας και δυτικής θαλάσσιας επικράτειας.

Δεν είπαν τίποτα για την ταμπακιέρα που ενδιαφέρει αυτούς και τους εντολείς τους, ότι δηλαδή τα όποια κοιτάσματα, αν ποτέ βρεθούν, θα ανήκουν στις πολυεθνικές αναδόχους των εξορύξεων, όπως ρητά αναγράφεται στη σύμβαση παραχώρησης που έγινε νόμος του ελληνικού κράτους.

Δεν είπαν τίποτα ούτε για τον μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο, ότι οι έρευνες, οι εξορύξεις και η απαραίτητη πατριδοκαπηλία συνεπάγονται νέους πακτωλούς δημόσιου χρήματος στις πολυεθνικές των εξοπλισμών.

Δεν παραδέχονται ούτε τώρα ότι όλα αυτά θα γίνουν σε βάθη όπου οι εξορύξεις είναι σχεδόν σε πειραματικό στάδιο και ότι όποιες δικλείδες ασφαλείας και αν επινοήσουν, η διαδικασία συνολικά ενέχει ένα τεράστιο ρίσκο με αναντίστοιχα μικρό και πάντα υποθετικό κέρδος και για τη χώρα και για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν λένε τίποτα για το γεγονός ότι οι σεισμικές έρευνες θα εκδιώξουν και θα σκοτώσουν θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια, ζιφιούς και φυσητήρες, κάνοντας το καταφύγιο τους, την υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας Ελληνική Τάφρο μια αβίωτη περιοχή ηχητικών βασανιστηρίων.

Δεν λένε τίποτα για τα στατιστικά βέβαια ατυχήματα που θα συμβούν αν προχωρήσουν στα επόμενα στάδια των γεωτρήσεων και τις επιπτώσεις τους στον τουρισμό, την αλιεία, και τις προοπτικές για ένα κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά ασφαλές μέλλον για τη χώρα και τη Μεσόγειο.

Θέλουμε οι πολίτες του τόπου μας και της χώρας να καταλάβουν, ότι καμία συγκυρία πολέμου, η οποία αλλάζει με μια οποιαδήποτε αυριανή συνθηκολόγηση, και καμία προκλητική αναθεωρητική και παράλογη συμπεριφορά οποιασδήποτε όμορης χώρας, δεν δικαιολογούν την απάθεια στην επανέναρξη των ερευνών και στις επιπτώσεις τους.

Θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η υπαρκτή και διογκούμενη ενεργειακή φτώχεια και οι πληθωριστικές πιέσεις στο καλάθι του νοικοκυριού από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων δεν πρόκειται να αποσυμπιεστούν, όσα πτώματα ζιφιών και φυσητήρων καταλήξουν στον βυθό ή ξεβραστούν στις παραλίες. Να ξαναπούμε για να γίνει κατανοητό: πετρέλαιο και αέριο ίσως ναι, ίσως όχι...

Αντίσταση όμως, θα βρούνε σίγουρα».

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου