Λίστα αντικειμένων
06.06.23
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χθες και δεν έλλειψαν οι ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών. Κανείς όμως δεν πέρασε από την περιοχή Ρέντη-Μοσχάτου, γύρω από την κοίτη του Κηφισού, για να βιώσει την αφόρητη δυσοσμία.
Κατεβαίνοντας χθες το μεσημέρι την Κηφισού προς τον Πειραιά, στο ύψος της Λαχαναγοράς, η δυσοσμία ήταν φρικτή. Η κόλαση των περιοίκων είναι δεδομένη.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Κηφισός έχει γίνει από ποτάμι αγωγός λυμάτων. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται ψηλά στην κοίτη του Κηφισού, ανοίγουν τις δεξαμενές τους -συνήθως όταν βρέχει ή τις αργίες!-, που έχουν μέσα από μαρμαρόσκονη μέχρι χημικά, και τις αδειάζουν στο ποτάμι. Στα χαμηλότερα τμήματα υπάρχουν πολλές παράνομες συνδέσεις, όπου μέσα από μικρούς σωλήνες αδειάζουν από αποχετεύσεις μέχρι πετρελαιοειδή ή άλλα απόβλητα.
Κάτω από το σημείο που η λεωφόρος Κηφισού καλύπτει και πάλι το ποτάμι, ομάδα που έκανε αυτοψία πέρυσι, ανακάλυψε έναν μεγάλο αγωγό από τον οποίο έτρεχαν λύματα στην κοίτη.
Τότε είχαν υποσχεθεί ότι το πρόβλημα της φοβερής δυσοσμίας θα πάψει να υφίσταται από την επόμενη χρονιά, καθώς στα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται και ένα έργο για τον καθαρισμό της κοίτης. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα τραβάει το καλοκαίρι νερό από τη θάλασσα και μέσω αγωγού θα το αδειάζει μέσα στην κοίτη του Κηφισού, 2,3 χλμ. από τις εκβολές του. Η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη –ήδη έχει κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο δίπλα στις εκβολές του ποταμού– και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους (Η Καθημερινή 25.08.2022). Βρισκόμαστε ήδη στα μισά της… επόμενης χρονιάς και η δυσοσμία παραμένει!
Σημειώνεται ότι από το 1994, με διάταγμα για την προστασία του Κηφισού ορίζονταν μια ζώνη Α γύρω από την ανοιχτή κοίτη του και δόθηκε προθεσμία 10 ετών σε όσες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που λειτουργούσαν εκεί νόμιμα να μετεγκατασταθούν. Η μετεγκατάσταση αυτή δεν έχει γίνει σχεδόν τρεις δεκαετίας μετά, ενώ και οι παράνομες δραστηριότητες γύρω από την κοίτη του εξακολουθούν να υπάρχουν ανεμπόδιστα και μέχρι και σήμερα να αδειάζουν απόβλητα μέσα στο ποτάμι.
Εκτός από τις παράνομες απορρίψεις λυμάτων στον Κηφισό, μια ακόμη από τις πηγές δυσοσμίας –ιδίως τους θερινούς μήνες– είναι τα στάσιμα νερά στα τελευταία δύο χιλιόμετρα της κοίτης πριν από τη θάλασσα, αποτέλεσμα κακής μελέτης κατά την κατασκευή των έργων εκβάθυνσης.
*Η φωτογραφία από την Καθημερινή 25.8.2022
πηγη: http://artinews.gr