Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Απρ 2022
Αυξήσεις στα τέλη για τα απορρίμματα
Κλίκ για μεγέθυνση











27.04.2022, 12:46

 

 
Νέα τιμολογιακή πολιτική εισηγείται το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, ενσωματώνοντας το «τέλος ταφής-περιβαλλοντική εισφορά» που προβλέπει ο «νόμος Σκρέκα» για τα αστικά απόβλητα. Στα 34,7 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το επιπλέον κόστος για τους δήμους, που θα επιβαρύνει τις τσέπες των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών. Αντιδράσεις και αντιπροτάσεις από τους δημάρχους.

Αυξημένο κατά περίπου 1/3 αναμένεται να είναι για τους δήμους της Αττικής -και βεβαίως για τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες- το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για το 2022. Συγκαλώντας διοικητικό συμβούλιο για αύριο (11.00, μέσω τηλεδιάσκεψης) ο αρμόδιος φορέας (ΕΔΣΝΑ) εισηγείται νέα τιμολογιακή πολιτική, ενσωματώνοντας το «τέλος ταφής-περιβαλλοντική εισφορά» που προβλέπει ο «νόμος Σκρέκα» (4819/2021, άρ. 38) για τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να προκύπτει ετήσια αύξηση κόστους που προς το παρόν υπολογίζεται σε περίπου 34,7 εκατ. ευρώ.

Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης έχει ήδη εγκριθεί από την ολιγομελή -και ελεγχόμενη από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη- Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και κατατίθεται προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, με τους δήμους -που κατέχουν την πλειοψηφία στο συγκεκριμένο όργανο- να ζητούν την αναβολή της συνεδρίασης για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν επαρκή χρόνο να καταθέσουν απόψεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά εισηγητικά έγγραφα (βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.»), η Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων καθορίζεται στα 53,16 ευρώ και στην τιμή αυτή προστίθενται 19,8 ευρώ από το τέλος ταφής, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τόνος που θα θάβεται θα κοστίζει σε έναν δήμο 72,96 ευρώ. Δηλαδή, με την επιβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς το κόστος για την ταφή κάθε τόνου απορριμμάτων θα αυξηθεί κατά περίπου 37% και προφανώς θα επιβαρύνει αναλόγως τις τσέπες των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν στους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους ταφής από φέτος έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης: η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει αναβολή της επιβολής του τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023, τονίζοντας ότι «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» δεν υφίστανται σήμερα τα αναγκαία έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέπουν απορρίμματα από τις χωματερές. Στο σημείο μηδέν είναι ουσιαστικά τα αντίστοιχα έργα στην Αττική.

Το συνολικό κόστος που προτείνεται να πληρώσουν οι δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ για το 2022 ανέρχεται -σύμφωνα με τα σχετικά εισηγητικά- σε 127,7 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 93 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος εισφορών (50,2 εκατ. ευρώ) και των αντισταθμιστικών (42,8 εκατ. ευρώ) που καλούνται να καταβάλουν οι δήμοι ως αποζημίωση στους οχλούμενους από τον ΧΥΤΑ Φυλής δήμους (κυρίως στον Δήμο Φυλής -39,6 εκατ.- και ακολούθως στους Δήμους Ασπροπύργου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος) για το έτος 2020. Τα 34,7 εκατ. ευρώ είναι το νεοεπιβαλλόμενο τέλος ταφής, που ανεβάζει το ετήσιο κόστος κατά περίπου 1/3 ή, από την άλλη, αποτελεί το 1/4 του συνολικού προτεινόμενου κόστους. Το συγκεκριμένο ποσό επιδέχεται αυξομειώσεις. Οπως αναφέρεται στα εισηγητικά του ΕΔΣΝΑ, υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία του 2020 και «μετά το πέρας του έτους θα τεθεί σε εκκαθάριση στη βάση πραγματικών στοιχείων».

Σύμφωνα με τον νόμο, τα ποσά που συγκεντρώνονται από το τέλος ταφής αποδίδονται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προκειμένου εκείνος να χρηματοδοτήσει δράσεις δήμων και συνδέσμων δήμων για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Το 2022 αποτελεί την αφετηρία μιας διαρκούς αύξησης του τέλους ταφής, το οποίο ξεκινάει από τα 20 ευρώ/τόνο και φτάνει τα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027.

Η εισήγηση του ΕΔΣΝΑ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου ζητά να μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ/τόνο η τιμή αναφοράς (δηλαδή να πέσει από 53,16 σε 43,16 ευρώ/τόνο), καθώς και να προβλεφθεί μηδενική χρέωση στις ειδικές κατηγορίες προδιαλεγμένων απορριμμάτων και κυρίως στα βιοαπόβλητα (π.χ. κλαδέματα). Ουσιαστικά, ζητείται να επανέλθει η μηδενική χρέωση για τα βιοαπόβλητα που είχε θεσπιστεί επί προεδρίας Ρένας Δούρου στον ΕΔΣΝΑ και την οποία κατήργησε η διοίκηση Γ. Πατούλη, διαμορφώνοντας πρακτικά ένα αντικίνητρο ανακύκλωσης. Με την προτεινόμενη τιμολόγηση η χρέωση στα βιοαπόβλητα κυμαίνεται περίπου στα 11 ευρώ/τόνο.

Αυτοδιοικητικά στελέχη τονίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι απόψεις του Δήμου Αγ. Δημητρίου έχουν ευρύτερη απήχηση στις τάξεις των δημάρχων και κινούνται στις κατευθύνσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) η οποία συνεδριάζει για το θέμα σήμερα στις 14.30. Η ΠΕΔΑ -που είναι και ο «μεγαλομέτοχος» του ΕΔΣΝΑ- έχει ζητήσει να αναβληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να διαμορφώσει απόψεις επί της προτεινόμενης τιμολόγησης, κάτι που αναμένεται να γίνει σε προγραμματισμένη για την Παρασκευή (13.00) συνεδρίαση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου