Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 18 Νοε 2023
Είμαστε θαλασσινός λαός
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Είμαστε θαλασσινός λαός, είτε ζούμε στο Αιγαίο είτε στην Πίνδο. Η θάλασσα είναι η μεγάλη μας αγάπη, στη θάλασσα έχουμε αφιερώσει πολλά από τα τραγούδια και την ποίησή μας, η θάλασσα μας συνδέει με μεγάλες στιγμές της κοινωνικής ζωής. Πρόσφατα βρέθηκα στο Βασιλικό της Εύβοιας, όπου με πρωτοβουλία του Γιώργου Τσιντανέλη παρακολούθησα μια εκδήλωση μουσικοχορευτική για τη λατρεία αυτού του ρευστού που μας περιβάλλει, που εξασφαλίζει πολλές φορές το 100% της διατροφής μας ή των πόρων που χρειάζονται γι’ αυτήν. Λένε οι στατιστικές: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,7% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28 της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης(2021), μολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού! Πρόκειται για μια μεγάλη διεθνή πρωτιά, όμως τα προβλήματα που δημιουργεί η θάλασσα δεν είναι μικρά και αξιοκαταφρόνητα.

Φέτος στις 3 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στη Μάλτα μια συγκέντρωση των υπουργών Αλιείας και ταυτόχρονα των περιβαλλοντικών οργανώσεων που στρατεύονται στην επιδίωξη της αειφορικής αλιείας. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που τα τελευταία χρόνια προσφέρει όλες τις δυνάμεις του στην αλιεία και σε όλα τα παρεμφερή ζητήματα - συμπεριλαμβανομένης της νησιωτικότητας. Τα αιτήματα που προβάλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι πολλά, αλλά το εξής ένα έχει πρωτεύουσα σημασία: Η εξάλειψη της παράνομης αλιείας, που παίζει αρνητικό ρόλο στο σύνολο των μεσογειακών χωρών. Και έπεται, βέβαια, η λήψη μέτρων για την εξάλειψη της αλιείας με μηχανότρατα εκεί που η χρήση της είναι παράνομη.

Υπολογίζεται ότι το 73% των ιχθυοαποθεμάτων της Μεσογείου υπεραλιεύεται, σε επίπεδο διπλάσιο από αυτό που θεωρείται βιώσιμο! Επιπλέον, είναι τα προβλήματα των αλιευτικών καταφυγίων -που μπορεί να αναζωογονήσουν τα αλιεύματα-, καθώς επίσης της «ενσταβλισμένης αλιείας», που εκπροσωπείται από τις επιχειρήσεις συντήρησης ιχθυοκλωβών. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι και το πρόβλημα που προκύπτει από την παράνομη είσοδο τουρκικών σκαφών στα ελληνικά νερά -1,5 μίλι από τις ελληνικές ακτές!- σέρνοντας στον βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία, σε μια εποχή που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα.

Οπως καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος», «τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά σε εμάς και στις Αρχές για την πειρατική αλιεία που διεξάγουν στα ελληνικά νερά»...

www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου