Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Απρ 2024
Ελβετία / Ιστορική απόφαση - Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταδικάζεται για την κλιματική αλλαγή
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η Ελβετία απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες της από τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια απόφαση ορόσημο που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε μια πρώτη στο είδος του υπόθεση, που ασκήθηκε από τέσσερις γυναίκες και μια ελβετική ένωση ηλικιωμένων, το δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας αποφάσισε την Τρίτη με διαφορά 16 προς ένα ότι η «Ελβετική Συνομοσπονδία δεν είχε συμμορφωθεί με τα καθήκοντά της» σχετικά με την κλιματική αλλαγή και έτσι παραβίασε το δικαίωμά τους στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αναφέρει το Bloomberg.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ πιθανόν να δημιουργήσει δεδικασμένο για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την αύξηση προσφυγών για το κλίμα με επιχείρημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος του ΕΔΔΑ Σιόφρα Ο'Λέιρι είπε ότι η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αποτυγχάνοντας να θεσπίσει ικανοποιητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτό περιλάμβανε μια αποτυχία να ποσοτικοποιηθούν, μέσω προϋπολογισμού άνθρακα ή με άλλο τρόπο, οι εθνικοί περιορισμοί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημείωσε η ίδια απευθυνόμενη στην αίθουσα και υπογράμμισε ότι η ελβετική κυβέρνηση δεν πέτυχε τους προηγούμενους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μη λαμβάνοντας μέτρα για να εξασφαλίσει την επίτευξή τους.

Το παγκόσμιο κίνημα των πολιτών Avaaz σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις διαφορές για το κλίμα.

«Η ελβετική απόφαση θέτει ένα κρίσιμο νομικά δεσμευτικό προηγούμενο που χρησιμεύει ως σχέδιο για το πώς να μηνύσετε με επιτυχία την κυβέρνησή σας για κλιματικές αποτυχίες», σχολίασε η Ρουθ Ντελμπέρι, διευθύντρια νομικών εκστρατειών του Avaaz.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε δύο άλλες παρόμοιες προσφυγές, την πρώτη που ασκήθηκε από έξι νεαρούς Πορτογάλους εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μια άλλη από έναν πρώην δήμαρχο στη Γαλλία κατά της γαλλικής κυβέρνησης.

«Ήλπιζα πραγματικά ότι θα νικούσαμε ενάντια σε όλες τις χώρες, έτσι προφανώς είμαι απογοητευμένη που δεν συνέβη αυτό», είπε η Σοφία Ολιβέιρα, μία από τις νεαρές Πορτογαλίδες.

"Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση των Ελβετίδων ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους περισσότερο για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα, η νίκη τους είναι νίκη για εμάς και για όλους!".

Η ελβετική ετυμηγορία, η οποία δεν μπορεί να εφεσιβληθεί, θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 ώστε ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της θέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι υποθέσεις ενώπιον της 17μελούς ομάδας δικαστών στο Στρασβούργο της Γαλλίας, εντάχθηκαν σε μια αυξανόμενη τάση κοινοτήτων που υποβάλλουν αγωγές για το κλίμα κατά κυβερνήσεων με επιχειρήματα που βασίζονται στη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

από:https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου