Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 03 Μάι 2023
Ποιο υλικό θα γίνει το μελλοντικό κατασκευαστικό στήριγμα της Ευρώπης;
Κλίκ για μεγέθυνση

Όνομα συγγραφέα

 

 
 

Ο ανταγωνισμός από την ξυλεία έχει ανησυχήσει τον υφιστάμενο κατασκευαστικό κλάδο. [Shutterstock/a4ndreas]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος της ειδικής μας αναφοράς 
Υπάρχει ρόλος για το σκυρόδεμα στη βιώσιμη κατασκευή; .

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: Κατά τη μετάβασή του σε ένα κλιματικά ουδέτερο οικοσύστημα, η υφιστάμενη βιομηχανία ανησυχεί ότι οι οργανικές αντικαταστάσεις τυγχάνουν δυσανάλογης υποστήριξης.

Οι κατασκευές είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο κλάδος απασχολεί περίπου 25 εκατομμύρια άτομα και παράγει προστιθέμενη αξία 1.158 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, η κατασκευή ευθύνεται για το 50% της χρήσης υλικών και περίπου το 35% των απορριμμάτων και εκπέμπει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού CO2 της ΕΕ – τόσο κατά την κατασκευή όσο και όταν κατοικούνται τα κτίρια. 

Η αντιμετώπιση αυτής της αμφίπλευρης πρόκλησης των κατασκευών και των κτιρίων είναι πολύ στο μυαλό των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή παρουσίασε τη «μεταβατική της διαδρομή για το οικοσύστημα των κατασκευών», θέτοντας τα θεμέλια για τον τελικό ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό του κλάδου. Η ώθηση των Βρυξελλών συνοδεύεται από πρωτοβουλίες όπως το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus .

Κανείς δεν ξέρει πώς θα μοιάζει αυτός ο μεταμορφωμένος τομέας, τα μελλοντικά σπίτια. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα σπίτια θα γίνουν αποθήκες υλικών που μοιάζουν με Lego και οι παραδοσιακοί περιβαλλοντολόγοι κοιτάζουν ένα μέλλον όπου το ξύλο θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Η προοπτική να αντικατασταθεί από υλικά με βάση το ξύλο έχει ανησυχήσει μάλλον την παραδοσιακή βιομηχανία ορυκτών δομικών προϊόντων - σκεφτείτε σκυρόδεμα, κεραμικά, τσιμέντο και κονίαμα.

Τέτοια προϊόντα αποτελούν περίπου το 5% των παγκόσμιων συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπερδιπλάσια από αυτή του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων των 6.000 τεράστιων πλοίων, τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου.

Σήμερα, το τσιμέντο λέγεται ότι είναι το δεύτερο προϊόν που καταναλώνεται συχνότερα, το οποίο χτυπιέται μόνο από το νερό.

Αλλά η παραγωγή τσιμέντου είναι επιζήμια για το κλίμα, καθώς τελικά είναι σκονισμένος ασβεστόλιθος και άργιλος που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες έως και 1450 °C.

Η παραγωγή αυτής της θερμότητας για να εξαναγκάσει τον άνθρακα να βγει από τις πρώτες ύλες παράγει επιπλέον άνθρακα, ενώ επίσης μεταβάλλει σε βάθος τους χημικούς δεσμούς τους, δημιουργώντας «κλίνκερ».

Οι αλλαγές αφήνουν το κλίνκερ εξαιρετικά έτοιμο να σχηματίσει ισχυρές δομές όταν αναμιγνύεται σωστά, σχηματίζοντας σκυρόδεμα με ευρεία εφαρμογή στην κατασκευή.

Μπορεί η ξυλεία να διορθώσει το πρόβλημα;

Θα μπορούσαν το ξύλο και άλλα βιολογικά υλικά να βοηθήσουν στην επίλυση των κλιματικών προβλημάτων του κλάδου;

Η πρωτοβουλία Intelligent Cities Challenge που υποστηρίζεται από την ΕΕ στοχεύει στη διάδοση των βέλτιστων οικοδομικών πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ, ένα παράδειγμα είναι η τοπική εντολή του Άμστερνταμ ότι όλα τα νέα στεγαστικά έργα πρέπει να περιέχουν 20% ξυλεία.

Ομοίως, μια εν εξελίξει μελέτη ανάπτυξης , με στόχο «να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο όλες οι εκπομπές που σχετίζονται με τα κτίρια μπορούν να μετριαστούν έως το 2050» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει «πλήρης ξύλινες κατασκευές σε νέες κατασκευές» και άλλους ρόλους της ξυλείας.

Ωστόσο, για να αντικρούσει το κοινό αφήγημα ότι «η αυξημένη χρήση προϊόντων με βάση τα βιολογικά προϊόντα είναι η απλή λύση, μια σύντομη διαδρομή για τον μετασχηματισμό του κλάδου των κατασκευών», έξι βιομηχανικές ενώσεις της ΕΕ ανέθεσαν μια ξεχωριστή μελέτη .

Η μελέτη υποστηρίζεται από την Cerame-Unie, τη φωνή της ευρωπαϊκής κεραμικής βιομηχανίας, και από διάφορες ενώσεις σκυροδέματος που συγκεντρώθηκαν στο Concrete Europe, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό βιομηχανίας κονιαμάτων και το ευρωπαϊκό λόμπι για τούβλα ECSPA.

Η ευρεία μετα-ανάλυσή του διαπίστωσε ότι «η χρήση δασικών προϊόντων στις κατασκευές έχει μια ευδιάκριτη δυνατότητα μείωσης στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», αλλά πρόσθεσε ότι ο αντιληπτός αντίκτυπος αυτού είναι «σχετικά περιορισμένος».

Η μελέτη αμφισβήτησε ομοίως ένα άλλο πλεονέκτημα της κατασκευής με βάση το ξύλο που συχνά διαφημίζεται από τους υποστηρικτές της, δηλαδή την ικανότητά της να λειτουργεί ως ασφαλής αποθήκευση άνθρακα.

«Για να έχουμε οποιαδήποτε οφέλη από την προσωρινή αποθήκευση άνθρακα στην ξυλεία, η ουδετερότητα του άνθρακα μέσω της βιώσιμης δασοκομίας και η παράλληλη ενεργός αναδάσωση είναι αναμφισβήτητες προϋποθέσεις», διαπίστωσε η μελέτη. Αυτά επί του παρόντος δεν είναι ένα συνεπές δεδομένο.

Τα ευρήματά τους υποστηρίζονται από υποστηρικτές της φύσης, οι οποίοι συνήθως αποδοκιμάζουν τη μη βιώσιμη φύση των δραστηριοτήτων υλοτομίας . Οι Πράσινοι νομοθέτες κατηγορούν τις χώρες της ΕΕ που προσανατολίζονται στη δασοκομία ότι εμποδίζουν τη μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της υλοτομίας. 

Η Katharina Blümke, ερευνήτρια βιώσιμων κατασκευών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, είπε ότι «η οικοδόμηση με ξύλο είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι η πανάκεια. Δεν μπορούμε να πούμε απλώς ότι θα χτίσουμε τα πάντα σε ξύλο και μετά θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα».

Η ερευνήτρια του Blümke,  Elena Boerman, πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε χωρίς σκυρόδεμα, τουλάχιστον όπως έχουν τα πράγματα σήμερα».

Ένας τρόπος για να ενισχυθούν τα πράσινα διαπιστευτήρια του σκυροδέματος είναι μέσω της «πραγματικής ανακύκλωσης σκυροδέματος», τόνισε ο Boerman, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μια προκλητική διαδικασία που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ακατάλληλη για εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο.

Αντίθετα, η τσιμεντοβιομηχανία προωθεί την ενανθράκωση - μια διαδικασία κατά την οποία το σκυρόδεμα απορροφά άνθρακα από τον αέρα - ως ένα κλίμα ανάποδα. Σύμφωνα με τη μελέτη που υποστηρίζεται από την Cerame-Unie, «τα υλικά τσιμέντου απορροφούν έως και 300 έως 800 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως [σε παγκόσμιο επίπεδο]».

Ωστόσο, το στοίχημα στην ενανθράκωση θα ήταν μια στροφή για τον τομέα του τσιμέντου.

«Ο κλάδος έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να το μειώσει επειδή γενικά υποβαθμίζει το σκυρόδεμα», δήλωσε  ο Robbie Andrew, ανώτερος επιστήμονας στο CICERO CICERO για διεθνή έρευνα για το κλίμα.

Καθώς το λόμπι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η τελική απόφαση για το ποια υλικά θα διατεθούν στα μελλοντικά δομικά προϊόντα εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά απρόσιτη.

[Επεξεργασία: Nathalie Weatherald/Zoran Radosavljevic]

πηγη: EURACTIV.com

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου