Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 28 Απρ 2023
Μια μεγάλη... αγκαλιά για την προστασία της Οίτης
Κλίκ για μεγέθυνση









 

 
 
Εκπρόσωποι κινημάτων και συλλόγων (περισσότεροι από 500 άνθρωποι) ένωσαν για ακόμη μια φορά τις φωνές τους για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές του βουνού.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης κατά των αιολικών στην Οίτη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έπειτα από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Οίτης. Οι συμμετέχοντες που έφτασαν στο πρωινό ραντεβού στις Βρύζες προσήλθαν από τα γύρω χωριά, τη Λαμία και την Αμφισσα, από πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και την Αθήνα. Εκπρόσωποι κινημάτων και συλλόγων ένωσαν για ακόμα μια φορά τις φωνές τους για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές της Οίτης.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία απαίτησαν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα σχέδια και να μην προχωρήσει το δρομολογούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. Οπως υποστηρίζουν, δεν αρκούν οι διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, καθώς θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σε αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

Η Οίτη απειλείται από τη μεθόδευση για την εγκατάσταση πέντε αιολικών σταθμών με συνολικά 28 ανεμογεννήτριες, παρά τις ομόφωνες αντιρρήσεις και αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμίας και Δελφών και όλων των τοπικών κοινοτήτων.

Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών, ύψους 180 μέτρων, προβλέπεται να γίνει στις ψηλότερες κορυφές της Οίτης, σε υψόμετρα έως και 2.150 μέτρα, ακόμη και στην ψηλότερη κορυφή, τον Πύργο, στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της περιοχής NATURA, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά και στα όρια της αρχαιολογικής περιοχής της Πυράς του Ηρακλέους. Και επιπλέον, σε ένα βουνό όπου υπάρχει ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, που έχει χαρακτηριστεί ως το βουνό των λουλουδιών με σπάνια είδη και πλούσια βιοποικιλότητα, το βουνό του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη, με τα πλούσια νερά και τις πηγές του Γοργοπόταμου και του Μόρνου, το βουνό του Ηρακλή και της Εθνικής Αντίστασης, των φαραγγιών και των ιαματικών πηγών.

Εξάλλου, η Οίτη βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και δίπλα στους οδικούς άξονες και τη σιδηροδρομική γραμμή, δύο ώρες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και είναι επισκέψιμη από όλους και όλες τις εποχές - ορειβάτες, πεζοπόρους, «φαραγγάδες», περιηγητές και γενικότερα τους λάτρεις της φύσης.

Το βουνό ανήκει στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, δίπλα στη Λαμία και στην Αμφισσα, και κυκλώνεται από είκοσι πέντε χωριά. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2.000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο ορεινό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μιας βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης, διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους.
26.04.2023, 11:40
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου