Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 09 Μάι 2022
Δηλητηριάζουν την άγρια ζωή
Κλίκ για μεγέθυνση







Δηλητηριασμένος χρυσαετός στο Παρανέστι Δράμας.

ΦΩΤ.: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ






09.05.2022, 17:43
 
Η LIFE BalkanDetox κατέγραψε 1.046 περιστατικά φαρμακώματος άγριων ζώων σε επτά βαλκανικές χώρες, με συχνότερα θύματα τα πτωματοφάγα πτηνά.
● Στα Ιόνια Νησιά ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια δράσης για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας.



Από το 2000 έως το 2020 έχουν καταγραφεί 1.046 δηλητηριάσεις και πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης της άγριας ζωής στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Σερβία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE BalkanDetox.

Το κύριο κίνητρο πίσω από τα περιστατικά δηλητηρίασης φαίνεται να είναι η στόχευση «ανεπιθύμητων» σαρκοφάγων θηλαστικών (κυρίως λύκων, αλεπούδων, τσακαλιών και αρκούδων), λόγω των ενδεχόμενων ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν στο ζωικό κεφάλαιο, στη γεωργική παραγωγή και σε θηράματα σε κυνηγετικές περιοχές.

Τα καβαλιστικά φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα το Carbofuran, ανιχνεύονται σχεδόν σε κάθε δεύτερο περιστατικό δηλητηρίασης. Το Carbofuran είναι ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αφού μόλις 0,5 χιλιοστόγραμμα (mg) αρκούν για να σκοτώσουν 21 ανθρώπους.

Τα πτωματοφάγα είδη πουλιών αποτελούν συνήθως τα πιο συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με κύρια πληττόμενους τους γύπες, οι οποίοι καταγράφονται ως θύματα ανά τέσσερα περιστατικά. Από το 2000 έως το 2020, συνολικά 465 γύπες έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων 47 ασπροπάρηδων, 17 μαυρόγυπων και ενός γυπαετού.

Ο πληθυσμός του όρνιου στα Βαλκάνια έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση, με 400 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους σε 233 ξεχωριστά περιστατικά δηλητηρίασης ή πιθανών δηλητηριάσεων. Μετά το όρνιο ως πιο συχνά θύματα καταγράφονται η γερακίνα και η αλεπού, με 392 άτομα σε 190 περιστατικά και 389 άτομα σε 141 περιστατικά, αντίστοιχα.

Η έλλειψη ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, η ανεπαρκής δέσμευση των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών, οι ασάφειες στη νομοθεσία και στις δικαιοδοσίες και η ελλιπής κατάρτιση και διάθεση πόρων όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών δηλητηρίασης αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου προβλήματος στα Βαλκάνια.

Το πρόγραμμα LIFE BalkanDetox, που υλοποιείται στις προαναφερόμενες χώρες, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα αυτής της πρακτικής, ώστε να καταστεί κοινωνικά απαράδεκτο φαινόμενο.

«Ελπίζουμε πως αξιοποιώντας τα εργαλεία που μας δίνει το πρόγραμμα και με την ορθή συνεργασία των αρμόδιων αρχών θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την παράνομη δηλητηρίαση της άγριας ζωής που απειλεί να σπρώξει μέχρι και στο χείλος της εξαφάνισης ορισμένα είδη άγριας πανίδας που μέχρι πρότινος ήταν σε αφθονία στην ελληνική φύση», επισημαίνει η Νάντια Σιδέρη, συντονίστρια των δράσεων του προγράμματος για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Tα τρυγόνια

Εν τω μεταξύ, στα νησιά του Ιονίου τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας ενεργοποιήθηκαν φέτος μόλις δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην υπάρξει και φέτος καθυστέρηση στην επιβολή του νόμου.

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν από την ενεργοποίησή τους στα νησιά-περάσματα των τρυγονιών κάποιοι τα υποδέχτηκαν με σκάγια. Καταγγελίες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Ορνιθολογική αναφέρουν εκατοντάδες πυροβολισμούς και μεγάλη κινητικότητα λαθροθηρών σε αρκετά σημεία στο Ιόνιο.

Δηλητηριασμένος Ασπροπάρης

ΦΩΤ.: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η Ορνιθολογική είχε συγκεντρώσει στοιχεία για χιλιάδες πυροβολισμούς στα Ιόνια νησιά και κατά την άνοιξη του 2021, τα Τοπικά Σχέδια Δράσης την περσινή χρονιά έκλεισαν τον κύκλο τους χωρίς καμία προσαγωγή ή σύλληψη από τα προγραμματισμένα περίπολα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ότι οι φορείς επιβολής του νόμου (τόσο οι κρατικοί, όπως τα δασαρχεία και η αστυνομία, όσο και η θηροφυλακή η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος) φτάνουν πιθανώς στα σημεία κατόπιν… σφαγής.

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης υιοθετήθηκαν από την ελληνική πολιτεία έπειτα από συστηματικές πιέσεις της Ορνιθολογικής, ενώ η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή τους μπορεί να αποτρέψει ένα έγκλημα το οποίο, παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, διαπράττεται κάθε χρόνο με μεγάλη ένταση κυρίως σε περιοχές της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών, των Αντίπαξων αλλά και στα Διαπόντια νησιά (Μαθράκι, Οθωνούς), όπου εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα.

Αν αντιληφθείτε περιστατικό λαθροθηρίας καλέστε το Κέντρο Δασοπροστασίας 1591 (καθημερινά 8.00-22.00 και Σαββ/κο 10.00-20.00) και ενημερώστε την Ορνιθολογική (210 8228704, 210 8227937, info@ornithologiki.gr με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτετε.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου