Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Ιουλ 2025
Καύσωνας 1987: Το φονικό καλοκαίρι που σημάδεψε την Ελλάδα- Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)
Κλίκ για μεγέθυνση







 
28 Ιουλίου 2025

 

καύσωνας 1987
Καύσωνας 1987. (πηγή εικόνας: tovima.gr]

Ο καύσωνας του 1987 αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά και δραματικά φυσικά φαινόμενα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Διήρκεσε περίπου δέκα ημέρες, από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, και επηρέασε κυρίως τις αστικές περιοχές, με την Αθήνα στο επίκεντρο. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 44°C, ενώ την νύχτα δεν έπεφταν κάτω από τους 30°C, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Η απουσία κλιματισμού, οι ανεπαρκείς υγειονομικές δομές και η έλλειψη ενημέρωσης επιδείνωναν την κατάσταση. Ο απολογισμός ήταν τραγικός: περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, κυρίως ηλικιωμένοι. Το γεγονός συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση του κράτους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά που έζησε εκείνο το αποπνικτικό καλοκαίρι.

Συνθήκες και κοινωνικές επιπτώσεις

Οι συνθήκες που επικράτησαν στον καύσωνα του 1987 ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Η θερμοκρασία παρέμεινε αδιάκοπα σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό περιβάλλον στις πόλεις, ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες χωρίς ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

Τα νοσοκομεία δεν ήταν προετοιμασμένα για την απότομη αύξηση των περιστατικών θερμοπληξίας και καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, πέθαναν στα σπίτια τους, συχνά χωρίς άμεση ιατρική βοήθεια. Οι ψυκτικοί θάλαμοι των νοσοκομείων δεν επαρκούσαν και η Πολιτεία επιστράτευσε φορτηγά- ψυγεία για τη φύλαξη των νεκρών.

Οι μεταφορές σταμάτησαν, οι επιχειρήσεις έκλεισαν και το κράτος ήρθε αντιμέτωπο με την γύμνια των μηχανισμών του.

Ο καύσωνας ανέδειξε κοινωνικές ανισότητες, αφού οι οικονομικά αδύναμοι δεν μπορούσαν να προστατευτούν επαρκώς, ενώ φώτισε τα όρια της πολιτικής προστασίας της εποχής.

Ο καύσωνας και η ανυπαρξία υποδομών

Το καλοκαίρι του 1987 αποκάλυψε δραματικά την έλλειψη βασικών υποδομών για την προστασία του πληθυσμού από ακραία καιρικά φαινόμενα. Την εποχή εκείνη , τα κλιματιστικά ήταν σπάνια, θεωρούνταν πολυτέλεια και υπήρχαν σε ελάχιστα σπίτια. Οι δήμοι δεν διέθεταν οργανωμένους δροσιστικούς χώρους ή κατάλληλες αίθουσες φιλοξενίας , ενώ η ενημέρωση των πολιτών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν περιορισμένες οδηγίες, συχνά καθυστερημένα.

Η ΔΕΗ δεν μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος που επιδείνωναν περαιτέρω την κατάσταση. Οι περισσότεροι πολίτες βασίζονταν σε πρόχειρους τρόπους ανακούφισης: ανεμιστήρες, βρεγμένα σεντόνια και διαμονή σε υπόγεια ή εξώστες. Η απουσία κρατικής στρατηγικής και σχεδίου πολιτικής προστασίας κατέστησε τον καύσωνα του 1987 έναν εφιάλτη που μπορούσε, σε μεγάλο βαθμό, να είχε αποφευχθεί ή περιοριστεί.

Μνήμες και επιπτώσεις στο μέλλον

Ο καύσωνας του 1987 άφησε βαθιά σημάδια στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Εκτός από τον τραγικό αριθμό θυμάτων, αποτέλεσε την αφορμή για σειρά από θεσμικές και κοινωνικές αλλαγές. Οι αρχές συνειδητοποίησαν την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ακραίες θερμοκρασίες και ξεκίνησε η συστημικότερη μελέτη των φαινομένων θερμικού στρες στον αστικό ιστό.

Η ΔΕΗ βελτίωσε σταδιακά την ικανότητα της να ανταποκρίνεται σε αυξημένες ανάγκες, ενώ σε επόμενες δεκαετίες προχώρησε η επέκταση της χρήσης του κλιματισμού. Οι δήμοι υιοθέτησαν δροσερούς χώρους, και οι ενημερωτικές καμπάνιες έγιναν πιο οργανωμένες.

Ο καύσωνας του 1987 αποτέλεσε ένα καμπανάκι που άλλαξε την αντίληψη των Ελλήνων για τον κίνδυνο από την υπερβολική ζέστη. Μέχρι και σήμερα αναφέρεται ως σημείο αναφοράς κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, λειτουργώντας ως υπενθύμιση της σημασίας της πρόληψης και της σωστής προετοιμασίας.

Πηγές:

Σκαλίωνη Δ. (2021). Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video). Ανακτήθηκε από https://www.ertnews.gr/anadromes/o-fonikos-kaysonas-toy-1987-deite-ta-reportaz-tis-epochis/ (τελευταία πρόσβαση 26/07/2025)
Μπαλάσκα Μ. (2022). Πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία; Ανακτήθηκε από https://maxmag.gr/perivallon/pos-to-perivallon-mporei-na-epireasei-tin-psychiki-mas-ygeia/ (τελευταία πρόσβαση 26/07/2025)

Άννα Μαρία Μαυρωνά
από: https://www.maxmag.gr

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)

Μέρες καύσωνα διανύει η χώρα και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη διάρκεια, που φέρνουν στη μνήμη τον φονικό καύσωνα του 1987, στον οποίον ο υδράργυρος άγγιξε τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δεν ήταν βέβαια ο μόνος καύσωνας των τελευταίων δεκαετιών. Ακολούθησαν και άλλοι, ορισμένοι μάλιστα με υψηλότερες θερμοκρασίες -όπως το ρεκόρ των 46 βαθμών του 2007.

Ωστόσο, το 1987 το εκρηκτικό μείγμα απουσίας κλιματισμού και έλλειψης μέτρων προστασίας σε συνδυασμό με το νέφος που κάλυπτε την πρωτεύουσα εκείνη την εποχή, αλλά και την πρωτοφανή στα χρονικά διάρκεια του καύσωνα (έξι ημέρες) πυροδότησε τις φονικές εξελίξεις…

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)

Στις 22 Ιουλίου, την πρώτη ημέρα του καύσωνα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε… Οι κάτοικοι αναζητούσαν δροσιά από το πυρωμένο τσιμέντο σε συντριβάνια και σε αυτόματους πωλητές γρανίτας στο κέντρο της πόλης.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)
@Αρχείο ΕΡΤ/Συλλογή Αριστ. Σαρρηκώστα

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ στις 23 Ιουλίου κάνει λόγο για αρκετούς θανάτους λόγω καύσωνα και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμως ακόμα δεν έχει φανεί η διάσταση της τραγωδίας…

Η εικόνα άλλαξε δραματικά τις επόμενες ημέρες… Οι διακοπές νερού και ρεύματος χειροτέρεψαν την κατάσταση.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)

Το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο, που στην κυριολεξία λύγιζε και σίδερα, καθώς στράβωσε τις ράγες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο κέντρο της Αθήνας. Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)Τελικά στις 25 Ιουλίου, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους νεκρούς να έχουν ήδη φτάσει τους 300.

Σοκαριστικά ήταν πλέον τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων της εποχής, που επιδίδονταν σε καταμέτρηση των θυμάτων. Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, τότε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας στην δημοσιογράφο Έμυ Κροκίδη στις 27/07/1987 έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση, που έβαλε όλο το υγειονομικό σύστημα και όλον τον πληθυσμό σε δοκιμασία.

Προσπαθούσε παράλληλα να καθησυχάσει τον κόσμο: “Είναι θλιβερό, αλλά όχι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ταφή των νεκρών, λόγω της αύξησης των θανάτων”, δήλωνε.

Ωστόσο τελικά οι νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία γέμισαν, και επιστρατεύτηκαν για τον σκοπό αυτό ακόμα και ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)Την έβδομη ημέρα, που άρχισε να υποχωρεί ο υδράργυρος, ο τραγικός απολογισμός ήταν 1300 νεκροί, εκ των οποίων οι 1115 ήταν στην Αττική. Τουλάχιστον επίσημα, γιατί κάποιες πηγές κάνουν λόγο μέχρι και για 4.000 νεκρούς.

Ο φονικός καύσωνας του 1987 — Δείτε τα ρεπορτάζ της εποχής (video)Πηγή: ΕΡΤ Αρχείο

 
Copyright © 2011 - 2026 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου