Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 22 Σεπ 2022
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
Κλίκ για μεγέθυνση
22.09.2022, 15:54
 
 
 
Στην Κεφαλονιά, ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα

Την ερχόμενη εβδομάδα, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς μια επιστημονική ημερίδα γύρω από το καυτό πρόβλημα της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Τόσο η επιστημονική ημερίδα όσο και οι σχετικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν διοργανώνονται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Αργοστολίου.

Την επιστημονική και γενική επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η δρ Θαλάσσιας Οικολογίας Νίνα Φραγκοπούλου, ενώ τον συντονισμό η γεωπόνος MSc Μάγκυ Παπαδάτου. Οι 19 επιστημονικές εισηγήσεις από επιφανείς Ελληνες επιστήμονες και οι 4 κύκλοι συζητήσεων μεταξύ τους και με τους ακροατές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος». Σύμφωνα με το σχετικό δελτίου Τύπου:

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης διοργανώνει επιστημονική ημερίδα στο πλαίσιο πολυθεματικού έργου για την κλιματική κρίση, στην οποία συμμετέχουν δεκαοκτώ καταξιωμένοι επιστήμονες ειδικοί στο θέμα.

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την κλιματική κρίση, η επιστημονική ημερίδα “Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος” καλύπτει το θέμα πολύπλευρα, παρουσιάζοντας τα αίτια και τις επιπτώσεις της στο χερσαίο/θαλάσσιο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης και μετριασμού της. Αλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κλιματική κρίση σε σχέση με τη διατροφή, τα απορρίμματα, τις επιδημίες, την τεχνολογία, την οικονομία, την πολιτική, την περιβαλλοντική ηθική και την τέχνη.

Το πολυθεματικό έργο για την κλιματική κρίση περιλαμβάνει, εκτός από την επιστημονική ημερίδα, εικαστική έκθεση με τίτλο “Φύση πάσχουσα”, με τη συμμετοχή είκοσι έξι αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, παράλληλη έκθεση με τίτλο “Νέοι καλλιτέχνες και κλιματική αλλαγή”, με τη συμμετοχή οκτώ φοιτητών δύο Σχολών Καλών Τεχνών και εικαστικό workshop, που πραγματοποιήθηκαν 9 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2022.

Επίσης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κατά τη σχολική χρονιά 2022-23. Το έργο προσφέρει συγκίνηση και γνώση και έχει σκοπό να προβάλει με διάφορους τρόπους το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που πλέον ονομάζεται κρίση, και να ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας και πώς εμείς ως πολίτες ή ως κοινωνία συμβάλλουμε σε αυτήν, αλλά και τι κάνουμε ή μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε. Εν τέλει, προτρέπει να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η θεματική όλων των έργων τέχνης που παρουσιάζονται στην ημερίδα (ένα απ’ αυτά διακοσμεί το σημερινό άρθρο) αποτελεί μια σαφή ζωγραφική αποτύπωση της ανθρωπογενούς κλιματικής-οικολογικής καταστροφής, όπως π.χ. η ρύπανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας, οι πυρκαγιές, η υπερκατανάλωση, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλλαγή χρήσης των βιοτόπων, ενώ άλλα έργα αποτυπώνουν τις αντιδράσεις του γήινου φυσικού περιβάλλοντος στις καταστροφικές συμπεριφορές μας, όπως π.χ. η αύξηση της θερμοκρασίας, η ανυδρία, οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, η όξυνση των ωκεανών, η μείωση της βιοποικιλότητας και η μετανάστευση.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου