Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Μάι 2022
Δασοπροστασία με έμφαση στην καταστολή
Κλίκ για μεγέθυνση







EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ




13.05.2022, 12:21
 
Εκθεση του WWF Ελλάς αποκαλύπτει πως το σύστημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών εστιάζει σε δράσεις καταστολής, έναντι της πρόληψης, δεν απορροφώνται οι απαραίτητοι πόροι και δεν υπάρχουν κεντρικός σχεδιασμός και τεκμηρίωση των αποφάσεων κατανομής των πόρων. ● Ποιες είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις που προτείνει η οργάνωση.

Η εμφανής επένδυση στην καταστολή έναντι της πρόληψης, η υποαπορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων, οι καθυστερήσεις, η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και οι ελλιπείς ελεγκτικοί μηχανισμοί αποτελούν τις παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας στη χώρα μας. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν στην απολογιστική έκθεση του διετούς προγράμματος με θέμα τη διαχείριση των κρατικών πόρων για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών του WWF Ελλάς, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR).

Η ολοκλήρωση του έργου συμπίπτει με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ο δεύτερος χειρότερος απολογισμός καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών για τη χώρα μας, με συνολικά 1,5 εκατ. καμένα στρέμματα.

Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης του WWF Ελλάς αποτυπώνονται ως εξής:

■ Το σύστημα χρηματοδότησης της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών εστιάζει κυρίως σε δράσεις καταστολής έναντι δράσεων πρόληψης. Για την περίοδο 2016-2020, το 83,95% των συνολικών κρατικών πόρων κατευθύνθηκε προς την καταστολή και μόλις το 16,05% προς την πρόληψη. Την ίδια στιγμή, η τελευταία έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ κάνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις δαπάνες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, προτείνοντας τη διάθεση του 45% του προϋπολογισμού τους για την πρόληψη και την ετοιμότητα, το 35% για την καταστολή των πυρκαγιών και το 20% για την αποκατάσταση.

■ Παρατηρείται υπο-απορρόφηση των πόρων, ειδικά στον τομέα της δασικής διαχείρισης, και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επαναλαμβανόμενων δράσεων. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί συνολικά περίπου 26,5 εκατομμύρια ευρώ από τον συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε περίπου 49,8 εκατ. ευρώ (απορρόφηση 53,29%). Αντίστοιχα, στον θεματικό στόχο «Κλιματική αλλαγή – Πρόληψη», από τα περίπου 817,4 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα έχει συμβασιοποιηθεί και είναι σε διαδικασία υλοποίησης μόλις το 51,5% των πόρων. Και αυτό, παρότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, όπως η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας με υλικό εξοπλισμό και η δασική διαχείριση.

■ Καταγράφεται έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού της χρηματοδότησης των δράσεων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Η χρηματοδότησή τους γίνεται αποσπασματικά, από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο κεντρικό σχεδιασμό για την καταγραφή των αναγκών και των απαιτούμενων δράσεων με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους.

■ Ανεπαρκής τεκμηρίωση και αιτιολόγηση των αποφάσεων κατανομής και διάθεσης των πόρων, καθώς στηρίζονται σε μια αποσπασματική καταγραφή των υφιστάμενων αναγκών από τους δικαιούχους φορείς, χωρίς να προηγείται ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των απαιτούμενων δράσεων. Κενά διαπιστώθηκαν, επίσης, τόσο στη δημόσια πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες και στα έγγραφα βάσει των οποίων ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις κατανομής των πόρων όσο και στη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία καταγραφής των αναγκών ή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

■ Μέχρι σήμερα, κανένας αρμόδιος δημόσιος φορέας δεν φαίνεται να συντάσσει εκθέσεις πεπραγμένων, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται και οικονομικός απολογισμός των έργων με βάση τους πόρους που έλαβε.

■ Αποσπασματικότητα ελέγχων σχετικά με την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων. Ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζονται ενωσιακούς πόρους έχουν ένα δομημένο, αυστηρό και πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων για τα πεπραγμένα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης των δασικών πυρκαγιών. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται φαίνονται αποσπασματικοί και ελλιπείς, καθώς απουσιάζει η προηγούμενη τεκμηρίωση των αναγκών, στοιχείο που αποτελεί βασικό κενό στο υπάρχον σύστημα δασοπυροπροστασίας.

Βάσει των συμπερασμάτων αυτών, η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις του WWF, οι οποίες αφορούν:

■ Την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

■ Την ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τον αποτελεσματικό συντονισμό των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

■ Τη δημιουργία μιας ανοιχτής Ενιαίας Πλατφόρμας Δεδομένων Χρηματοδότησης για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πρόσβασης των πολιτών σε σχετικές πληροφορίες.

■ Τη δημιουργία ενός κεντρικού ελεγκτικού μηχανισμού στη ΓΓΠΠ για τον οικονομικό έλεγχο των αποφάσεων κατανομής και αξιοποίησης των πόρων.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου