Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 20 Φεβ 2024
Εννέα οι ένοχοι κατά τον εισαγγελέα, για την τραγωδία στο Μάτι
Κλίκ για μεγέθυνση

Πέντε από την Πυροσβεστική, τρεις αιρετοί και ο κάτοικος στο Νταού Πεντέλης στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της φονικής πυρκαγιάς

Οι 12 από τους 21 κατηγορούμενους στη δίκη για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, πρέπει να απαλλαγούν από τα αδικήματα που τους βαρύνουν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος σήμερα Τρίτη, ολοκλήρωσε την αγόρευσή του, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. 

Συνολικά, ζήτησε την ενοχή εννέα κατηγορουμένων, από τους οποίους οι πέντε είναι από την Πυροσβεστική, οι τρεις αιρετοί και ο τελευταίος είναι ο κάτοικος στο Νταού Πεντέλης στον οποίο αποδίδεται η έναρξη της φονικής πυρκαγιάς. Στο τελευταίο τμήμα της πρότασης του, ο κ. Μανιάτης ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τρεις αυτοδιοικητικούς, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, στον οποίο επεφύλαξε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση.

Ο εισαγγελέας είπε ότι ο κ. Μπουρνους παρείχε εσφαλμένη ενημέρωση στους πολίτες μέσω δηλώσεων του σε Μέσα Ενημέρωσης, πρωτίστως στους κατοίκους των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού, με αποτέλεσμα αυτοί να εφησυχάσουν, να μην αντιδράσουν, «αφού άκουγαν τον κ. Μπουρνούς να βγαίνει σε τηλεοπτικά κανάλια και να λέει ότι η φωτιά δεν απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, ενώ αυτή είχε ήδη φτάσει ή περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος».

«Αποδείχτηκε ότι ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε παρεμβάσεις τηλεοπτικές, όπου παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Την πρώτη φορά, όταν η φωτιά ήταν στο Λύρειο, τη δεύτερη φορά, για κατεύθυνση φωτιάς προς Νέο Βουτζά. Είναι αυτονόητο ότι και οι δύο δημόσιες τοποθετήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικά, στη δεύτερη τοποθέτησή του σε τηλεοπτικό σταθμό, η φωτιά έχει ήδη εισέλθει στον Νέο Βουτζά και έκαιγε σπίτια. Ο δήμαρχος Ραφήνας παρείχε ενημέρωση που απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα. Όσοι άκουσαν τον δήμαρχο να παρέχει αυτές τις διαβεβαιώσεις, εφησύχασαν ότι δε θα χρειαστεί εκκένωση», ανέφερε ο κ. Μανιάτης για τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούσε, τους οποίους, όπως τόνισε, αποπροσανατόλισε και τους δημιούργησε σύγχυση, αντί να βοηθήσει.

«Η στάση και καλύτερα, ο ζήλος που επέδειξε ξενίζουν έτι περαιτέρω, αφού, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε καμία ενημέρωση από τους επικεφαλής στο πεδίο της φωτιάς. Το ερώτημα είναι από πού άντλησε αυτή την ενημέρωση. Η ενημέρωση που μετέδωσε, δε στηριζόταν σε καμία επίσημη πηγή ενημέρωσης. Τις κρίσιμες ώρες, χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα, όταν ενημερώνουν την κοινή γνώμη για εν εξελίξει φαινόμενα. Προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό, και επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα», επεσήμανε με ιδιαιτέρα αυστηρό ύφος ο εισαγγελικός λειτουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε την ενοχή του αντιδημάρχου του Δήμου Μαραθώνα Βάιου Θανασιά, καθώς και του αντιδημάρχου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνιου Παλπατζή, για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν στον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Σε ότι αφορά τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, που κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά που σκόρπισε τον όλεθρο, ο εισαγγελέας είπε: «Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Αυτός όμως έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως, καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, πρέπει να κριθούν οι:

  1. Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός
  3. Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
  4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
  5. Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
  6. Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα
  7. Ευάγγελος Μπουρνούς τότε Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου
  8. Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου
  9. Αντώνιος Αγγελόπουλος.

Όπως ανέφερε, όλοι τους επέδειξαν συγκλίνουσα αμέλεια και συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε την απαλλαγή των τότε δημάρχων Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης, Δημητρίου-Στέργιου Καψάλη, καθώς και της τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Ζήτησε ακόμη την απαλλαγή των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσόπουλου, Γεωργίου Πορτοζούδη και Στέφανου Κολολουρη. Επίσης, του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπου Συρογιαννη, του τότε γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου