Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Ιαν 2024
Στην εισαγγελία για ψευδορκία η κατάθεση του CEO της Hellenic Train UPD
Κλίκ για μεγέθυνση

 

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών η κατάθεση Μαουρίτσιο Καποτόρτο για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος ψευδορκίας - Συμφώνησαν όλα τα κόμματα.

Προκλητικός για μία ακόμα φορά ο CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο που εμφανίστηκε να επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΣΕ, με «σκιές» στην κατάθεσή του που προκάλεσαν την οργή ακόμα και του βουλευτή της ΝΔ, στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. 

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη διαβίβαση της κατάθεσης του CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών για ψευδορκία, μετά από σχετική εισήγηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη.

Την διαβίβαση της κατάθεσης συμφώνησαν όλα τα κόμματα καθώς εντόπισαν κενά και σημεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την αλήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας απάντησε ψευδώς σε σχέση με την απάλειψη των υποχρεωτικών επενδύσεων της εταιρίας στο δίκτυο και το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Hellenic Train το 2022.

O εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε την κατάθεση του Καμποτόρτο «εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τα θύματα της τραγωδίας και για το ελληνικό  κοινοβούλιο» και πρόσθεσε ότι «δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη καθώς έχασαν την ζωή του 57 άνθρωποι  […] δεν ζήτησε συγνώμη ούτε στην αρχή ούτε στην διάρκεια που του επισήμαναν την ευθύνη της εταιρείας του και ήρθε εδώ για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση και απέδωσε το ατύχημα μόνο στον σταθμάρχη. Η κατάθεση ήταν μια εξοργιστική  άρνηση των ευθυνών της Hellenic Train», σημείωσε ο λ.Τσαβδαρίδης.

Ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι η κατάθεση του μάρτυρα ελέγχεται και ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος ψευδορκίας.

Με το αίτημα αποστολής στον εισαγγελέα της κατάθεσης του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train συμφώνησαν όλα τα κόμματα και ο ανεξάρτητος βουλευτής που συμμετέχει στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο προσπάθησε να αποδώσει όλη την ευθύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει να καταπατά το ιατρικό απόρρητο του νεκρού μηχανοδηγού. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, συνέχισε να κατηγορεί τον νεκρό, θέτοντας ερωτήματα για το ιστορικό της υγείας του. Ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train αν θα επιβιβαζόταν σε ένα τρένο με μηχανοδηγό που είχε υποστεί εγκεφαλικά και αν υπάρχουν στατιστικά με μηχανοδηγούς που έχουν υποστεί εγκεφαλικά αλλά συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. Ο Μαουρίτσιο Καποτόρτο απάντησε πως θα επιβιβαζόταν στο τρένο, πως δεν υπάρχουν στατιστικά και ότι αρμόδιοι για τις πιστοποιήσεις είναι γιατροί που εξετάζουν τους μηχανοδηγούς.

Δήλωση Μιλένας Αποστολάκη, Βουλευτή B1 Βορ. Τομέα Αθηνών και μέλους της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη

«Όλοι οι μύθοι, που έστησε η κυβερνητική πλειοψηφία, για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Υπουργού της και των «γαλάζιων» διοικήσεων στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καταρρίπτονται.

Ο καθηγητής *Βασίλειος Προφυλλίδης* μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που όρισε η Κυβέρνηση, ήταν αποκαλυπτικός σήμερα στην εξεταστική επιτροπή.

Ο καθηγητής Συγκοινωνιακής  Τεχνικής  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» καταθέτοντας ότι αν λειτουργούσε το Δευτεροβάθμιο Κέντρο της Καρόλου, υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, είχε εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση και τα συστήματα GSMR και ETCS   δεν θα θρηνούσαμε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας.

Αποκαλυπτική είναι και  η αναφορά του κ. Προφυλλίδη ότι η επιτροπή βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας   δεκαπέντε μέρες μετά και αφού προηγουμένως -όπως ενημερώθηκαν- είχε μπαζωθεί και δεν υπήρχαν στοιχεία  χρήσιμα για το πόρισμα τους.

Όπως σημείωσε ο κύριος Προφυλλίδης σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, αν δεν είχε συμβεί η επέμβαση στον τόπο της τραγωδίας, δηλαδή το μπάζωμα,  η επιτροπή θα είχε μεταβεί εκεί την επομένη του διορισμού της.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό  με την επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποκλείσει κρίσιμους μάρτυρες, κάτι που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα επιτρέψει, αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη της μεθοδευμένης απόπειρας συγκάλυψης».

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου