Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Ιαν 2024
«Η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική» λέει η Ρένα Δούρου για το Μάτι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την απολογία της για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι συνέχισε η Ρένα Δούρου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου σειρά στο βήμα θα πάρει ο Ηλίας Ψινάκη, ένας από τους 21 κατηγορούμενους της δίκης.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε πως δεν έγινε ουδεμία παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας. «Όχι μόνο δεν αμελούσαμε αλλά δεν υπήρχε ούτε ένα λεπτό που δε δείξαμε ότι είμαστε στις επάλξεις των αρμοδιοτήτων. Όλα τα στελέχη της περιφέρειας ζητούσαμε εντολές για το πώς θα κινηθούμε».

Μιλώντας για το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης η κ. Δούρου ανέφερε πως «έχουμε μια περιφέρεια επιφορτισμένη με αρμοδιότητα. Αν η αρμοδιότητα δεν ασκηθεί τότε ο υπεύθυνος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Στο δικαιικό μας σύστημα δεν υπάρχει έννοια της αντικειμενικής ποινικής ευθύνης. Την αντικειμενική πολιτική ευθύνη ανέλαβε ο κ. Τόσκας που ήταν πολιτικός προϊστάμενος της πυροσβεστικής. Όλοι οι άλλοι φορείς συνδράμουν στην επιχείρηση σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του αναθέτει η πυροσβεστική. Άρα ορθώς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» έκρινε.

«Στις 19.21 τηλεφώνησα στο Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο.Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια..Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη…Ο τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής , Χαράλαμπος Χιώνης (κατηγορούμενος )με τον οποίο μίλησε υπάλληλος της Περιφέρειας , όταν τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι από την Περιφέρεια είχε απαντήσει " τι να θέλω εδώ γίνεται κόλαση"...Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο.Η Περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο.Αλλα εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι".

«Ακόμα και στις 9.30 δεν ξέραμε την πραγματική κατάσταση»

Σε ό,τι αφορά το μοιραίο βράδυ και όσα διημείφθησαν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου έφτασε σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη συνδρομής από την Περιφέρεια η κ. Δούρου είπε πως στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα -πριν την συνέντευξη- «δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κρατούσα κατάσταση. Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Εχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς.Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση…Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν» είπε.

«Η εικόνα που έχω και με συνοδεύει μέχρι σήμερα είναι ότι υπήρχε ένας φόβος, μία ανησυχία, μία παγωμάρα .Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί, επρόκειτο να συμβεί» είπε για να προσθέσει πως «η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Γύρω στις 21.30 παρακολούθησα την συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και αν είχε σβήσει στη θάλασσα».

Σύμφωνα με την κατηγορουμένη, από περίπου τις 5 μ.μ. εκείνο το απόγευμα σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από την Περιφέρεια, ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής απαντούσε πως «δεν χρειάζεται η συνδρομή μας».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για μη κινητοποίηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική .Η Περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς.Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατηγορούμενοι.

«Υπήρχε πιθανότητα να είχα εισήγηση από την Πυροσβεστική και να μην την εφάρμοζα;»

Σε όλα τα στάδια , προληπτικό ,αυξημένης ετοιμότητας και κατάσβεση φωτιάς η Περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν άλλα αρκετά μέλη της Περιφέρειας. Υπήρχε πιθανότητα να είχα εισήγηση από την Πυροσβεστική και να μην την εφάρμοζα; Η Περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμη. Είχε σχέδιο»

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι από όλη την πληγείσα περιοχή, αρμοδιότητα της Περιφέρειας ήταν η συντήρηση των 5 χιλιομέτρων της λεωφόρου Μαραθώνος, της οποίας η νησίδα δεν έχει δέντρα παρά μόνο σε ελάχιστες διασταυρώσεις: «Από τα 13 χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν,η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα» είπε.

Και εξέφρασε την ελπίδα να αθωωθεί από το δικαστήριο. «Η αθώωση για εμένα που πιστεύω στο κράτος δικαίου είναι η πράξη που θα μου επιτρέψει να στέκομαι με αξίωμα στην κοινωνία. Θα είναι μια πράξη που θα εξακολουθώ να είμαι αιρετή στη κοινωνία θα απαντήσει σε όσους την κατασυκοφάντησαν και για  την πολιτική λοιδορία που υπέστη τόσα χρόνια» είπε η κ. Δούρου.

«Οι ψυχές των τραγικών θυμάτων ζητούν δικαίωση. Η δικαίωση δεν είναι να τιμωρούνται αθώοι χωρίς να φταίνε. Ούτε να τιμωρηθεί αδίκως ένα προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο» είπε για να προσθέσει.

Με πληροφορίες από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου