Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για νέο φράχτη με την Τουρκία ζητά η Βουλγαρία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο σημερινός φράχτης έχει μήκος μεγαλύτερο από 130 χιλιόμετρα, αλλά ξεπερνιέται πολύ εύκολα από τους μετανάστες που αποτελούν στόχο των διακινητών. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Η Βουλγαρία δεν θα αρνηθεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ραντάρ που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία, ενώ θέλει επίσης η ΕΕ να χρηματοδοτήσει έναν νέο φράχτη, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ.

«Έχουμε ήδη αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της Βουλγαρίας και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά σχέδια προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η προστασία των βουλγαρικών συνόρων. Προτείνουμε την κατασκευή ενός σταθερού φράχτη που θα μειώσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα παράνομης εισόδου στο έδαφος της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Ράντεφ.

Ο σημερινός φράχτης έχει μήκος μεγαλύτερο από 130 χιλιόμετρα, αλλά ξεπερνιέται πολύ εύκολα από τους μετανάστες που αποτελούν στόχο των διακινητών. Την Τετάρτη, η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να δώσουν στη Βουλγαρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ραντάρ και πρόσθετο προσωπικό από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Η ιδέα ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει για έναν νέο φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία προτάθηκε για πρώτη φορά από την Αυστρία. Αυτό έρχεται μετά την παρεμπόδιση από τη Βιέννη της εισδοχής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν στις 8 Δεκεμβρίου 2022.

Η αυστριακή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για τη χορήγηση έκτακτων κονδυλίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την κατασκευή ενός πολύ πιο ασφαλούς φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ βρέθηκε στη Βουλγαρία πριν από δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε τα σύνορα μαζί με τον Ρούμεν Ράντεφ. Ο Νεχάμερ δήλωσε τότε ότι δεν θα υποστηρίξει την επέκταση της Σένγκεν μέχρι να παρουσιαστούν «πραγματικά αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη βαλκανική οδό.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σόφιας έχουν αποφύγει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τον φράχτη, επειδή δεν είναι επωφελής για το αίτημα της Βουλγαρίας να εισέλθει στη Σένγκεν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Η κατασκευή ενός νέου τείχους είναι ένα πολύπλοκο έργο που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Πηγές της EURACTIV Βουλγαρίας σχολίαζαν ανεπίσημα ότι οι αρχές της Σόφιας έχουν ήδη αποδεχθεί ότι πρέπει να προσανατολίσουν την πολιτική τους στα αυστριακά αιτήματα, τα οποία συμμερίζονται ανεπίσημα ορισμένες από τις χώρες της ΕΕ. Η Βουλγαρία αποδέχεται επίσης ότι ο ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ξεπαγώσει, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ολλανδίας για μια ακόμη έκθεση σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα της Ολλανδίας για την άρση του βέτο τους στην είσοδο της Βουλγαρίας στη Σένγκεν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είναι η επιμονή της Αυστρίας για έναν νέο συνοριακό φράχτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα για την παροχή χρημάτων για έναν νέο φράχτη, υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μόνες τους. Την Πέμπτη, ο Ράντεφ δήλωσε ότι η παροχή νέου εξοπλισμού στη Βουλγαρία είναι καλό πράγμα, αλλά χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

«Όταν θα έχουμε ακόμη καλύτερο εξοπλισμό για την επιτήρηση και την ασφάλεια, ο οποίος θα καταγράφει τη διείσδυση εντός της επικράτειας της ΕΕ, το κύριο ερώτημα παραμένει. Αφού αυτοί οι άνθρωποι περάσουν τα σύνορα και αυτή η παράνομη διέλευση διαπιστωθεί επίσημα, τι κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους;», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, εάν οι παράνομοι μετανάστες συλληφθούν στο βουλγαρικό έδαφος, πρέπει πρώτα να καταγραφούν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, και αν δεν το κάνουν, οι μετανάστες θα πρέπει να απελαθούν επίσημα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προειδοποίησαν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συχνά καταφεύγουν σε παράνομες απελάσεις.

«Είμαστε αντίθετοι στην τάση η Βουλγαρία και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να μετατρέπονται σε ζώνες απομόνωσης ως στρατόπεδα παράνομης μετανάστευσης», εξήγησε ο Ράντεφ και παραδέχθηκε ότι η Βουλγαρία λαμβάνει επί του παρόντος στήριξη από την ΕΕ μέσω της Frontex, η οποία εκφράζεται σε ανθρώπους και τεχνικό εξοπλισμό για την επιτήρηση και προστασία των συνόρων.

«Η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται, όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και στην επιθετικότητα που φέρνουν μαζί τους (οι μετανάστες). Δυστυχώς, αυτό οδηγεί σε θύματα», δήλωσε η Νόβακ. Είπε ότι χρειάζονται κοινές αποφάσεις προκειμένου οι πολίτες της ΕΕ να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός των συνόρων της Ένωσης.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου