Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Ιαν 2023
Διπλασιάζει τον όγκο αποθήκευσης φυσικού αερίου η Βουλγαρία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Συνολικά, ολόκληρο το έργο για το Τσιρέν έχει κοστίσει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», επειδή οι περιφερειακοί έμποροι φυσικού αερίου θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πρόσθετη χωρητικότητα. [Shutterstock/Circlephoto]

Η αποθήκη φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, στο Τσίρεν, η οποία έχει χωρητικότητα 550 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και μπορεί να καλύψει περίπου το 20% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητά της.

Το έργο θα υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι το 2025, η Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου χωρητικότητας 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων και οι ανάδοχοι είναι βουλγαρικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια, εκτός από την Κροατία, που διαθέτει τους πόρους για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες, οι οποίες μπορούν να αντληθούν όταν χρειαστεί.

Συνολικά, ολόκληρο το έργο για το Τσιρέν έχει κοστίσει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», επειδή οι περιφερειακοί έμποροι φυσικού αερίου θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πρόσθετη χωρητικότητα. Το έργο φυσικού αερίου έλαβε επίσης καθεστώς προτεραιότητας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τρεις Θάλασσες».

Επί του παρόντος, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι το χειμώνα λόγω των συστημάτων θέρμανσης και αρκετών μεγάλων εγκαταστάσεων. Μετά την επέκταση, η εγκατάσταση αποθήκευσης θα είναι σε θέση να καλύπτει τη μισή χειμερινή κατανάλωση της χώρας, γεγονός που θα διευκολύνει πολύ τα πράγματα σε καταστάσεις όπως η σημερινή.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασης και τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός συμπίεσης, η εγκατάσταση αποθήκευσης θα μπορεί να λειτουργεί σε αντίστροφη λειτουργία και να ανταποκρίνεται γρήγορα στις κρίσεις της αγοράς.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δέσμευση χωρητικότητας μετά το 2025.

«Το έργο ενδιαφέρει όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και την περιφερειακή αγορά. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από εμπόρους από γειτονικές χώρες για τη χρήση της διευρυμένης χωρητικότητας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz.

«Η σημασία του έργου, όχι μόνο για τη χώρα και την περιοχή, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Γκύντερ Φερχάουγκεν, ο οποίος είναι σήμερα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου μιας από τις βουλγαρικές εταιρείες που υλοποιούν το έργο.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου