Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Ιαν 2023
Εχθρός της αλβανικής βιομηχανίας ελαιόλαδου η υπερπαραγωγή
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στο τέλος του 2021, υπήρχαν περίπου 10,7 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Αλβανία, μια αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων της χώρας INSTAT. [Shutterstock/Maria Studio]

Η ποσότητα του ελαιολάδου αυξάνεται σημαντικά, αλλά η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά η χρηματοδότηση της ΕΕ θα μπορούσε να δώσει χείρα βοηθείας.

Στο τέλος του 2021, υπήρχαν περίπου 10,7 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Αλβανία, μια αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων της χώρας INSTAT. Αυτό όμως οδήγησε σε υπερπαραγωγή το 2022 με 40% περισσότερο λάδι από ό,τι το 2021, που αντιστοιχεί σε 26.000 τόνους.

«Η υπερπαραγωγή έρχεται για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω της συνεχούς αύξησης της έκτασης και δεύτερον, η προηγούμενη παραγωγική περίοδος χαρακτηρίστηκε από υψηλή απόδοση, ή όπως μπορεί να ειπωθεί στη λαϊκή γλώσσα, ήταν μια «καλή χρονιά» παραγωγής», δήλωσε στο Monitor ο ειδικός σε θέματα ελαιολάδου Ντρίνι Ιμάμι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Ντίμο Κότε πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνικές καλλιέργειας, οι καλές καιρικές συνθήκες, οι κρατικές επιδοτήσεις και η συνειδητοποίηση από τους αγρότες της αξίας του προϊόντος, συνέβαλαν επίσης στην κατάσταση αυτή.

Ωστόσο, η έλλειψη πελατών για να αγοράσουν τα αποθέματα ελαιολάδου έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη ορισμένων φυτειών.

Ένας παραγωγός ελαιολάδου δήλωσε ότι σήμερα διαθέτει αποθέματα περίπου 160 τόνων, αλλά η αγορά είναι υπερκορεσμένη και οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ παραμένουν χαμηλές. Επιπλέον, υπάρχει μικρό περιθώριο κέρδους μεταξύ της παραγωγής του τελικού ελαιολάδου και της πώλησής του στα σούπερ μάρκετ σε τιμή που οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγάλο μέρος πωλείται ανεπίσημα σε πλαστικά μπουκάλια, έως και το 95% της παραγωγής, λένε οι ειδικοί.

Για να λυθεί η κατάσταση, πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές ελαιολάδου, καθώς επί του παρόντος παραμένουν πολύ χαμηλές. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Μεταξύ 1962-1967, κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας, η Αλβανία ήταν ένας από τους 15 μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, σύμφωνα με τον FAO.

Η κυβέρνηση έχει λάβει τώρα μέτρα για τη διαβούλευση με τους αγρότες σχετικά με την προώθηση ενώσεων παραγωγής ελαιολάδου και τη δημιουργία πιστοποιημένων εμπορικών σημάτων ελαιολάδου για κάθε περιοχή της χώρας. Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθουν από το πρόγραμμα IPARD της ΕΕ και θα πραγματοποιηθεί αρχικά σε τρεις δήμους.

«Ήρθε η ώρα να ενωθούν οι αγρότες για την παραγωγή και την πώληση, ως η μόνη λύση για τη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος ελαιολάδου εκτός Αλβανίας. Η περιφερειοποίηση, η δημιουργία του εμπορικού σήματος ανάλογα με τις περιοχές, δηλαδή η ένωση των αγροτών παραμένει η μόνη λύση για την αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου», δήλωσε ο Κότε.

Η Αλβανία είναι δικαιούχος του προγράμματος IPARD III της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου θα αντληθούν περίπου 112 εκατ. ευρώ στον γεωργικό τομέα της χώρας.

Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2021-2027 και αποσκοπεί στη στήριξη βιώσιμων συστημάτων διατροφής με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα και την ευθυγράμμισή του με το κεκτημένο της ΕΕ.

Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την κάλυψη της ζήτησης για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι τα χρήματα θα ανοίξουν τις πόρτες για όσους θέλουν να εργαστούν και να αναπτύξουν τον τομέα στην Αλβανία.

«Αυτή η μαζική χρηματοδότηση της ΕΕ ανοίγει έναν ακόμη ευρύτερο δρόμο για όλους όσοι θέλουν να αναπτύξουν το εγχείρημά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι μια εξαιρετική καινοτομία στην αγροτική ζωή της χώρας μας, η οποία έχει καθυστερήσει», δήλωσε ο Ράμα.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου