Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Ιαν 2023
Έρευνες και διώξεις στη Βουλγαρία για το κύκλωμα των «χρυσών διαβατηρίων»
Κλίκ για μεγέθυνση






«Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται. Ένα ευρύ φάσμα γεγονότων πρέπει να διευκρινιστεί και όταν συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία για άλλες πράξεις ή για την ενοχή άλλων προσώπων, θα ασκηθούν νέες κατηγορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα. [Shutterstock/Friva]

Ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού επενδύσεων της χώρας και νυν μέλος του εποπτικού συμβουλίου της κρατικής Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Στάμεν Γιάνεφ, ερευνάται από την εισαγγελία της χώρας για την εμπλοκή του στο σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων».

Ο Γιάνεφ αντιμετωπίζει την κατηγορία της εγκληματικής αδράνειας, αν και η εισαγγελία δεν έχει αναφέρει ποιες επιβλαβείς συνέπειες προκάλεσαν οι ενέργειές του στο κράτος, όπως απαιτεί ο βουλγαρικός ποινικός κώδικας.

Το γραφείο του εισαγγελέα ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες του Γιάνεφ οδήγησαν μόνο στον κλονισμό της «εμπιστοσύνης του κοινού στην ορθή λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας και δημιούργησαν δυσπιστία στις δραστηριότητες της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Επενδύσεων».

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιες εγκληματικές πράξεις θεωρούνται ύποπτες για τον Γιάνεφ, αλλά η υπόθεση είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες η βουλγαρική εισαγγελία διώκει υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δικηγόρους με τους οποίους μίλησε η EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια τέτοια κατηγορία δεν μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο. Η εμπιστοσύνη του κοινού στη Βουλγαρική Υπηρεσία Επενδύσεων δεν μπορεί να μετρηθεί από τους δικαστές.

«Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται. Ένα ευρύ φάσμα γεγονότων πρέπει να διευκρινιστεί και όταν συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία για άλλες πράξεις ή για την ενοχή άλλων προσώπων, θα ασκηθούν νέες κατηγορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, η εισαγγελία επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή στην ανώνυμη πληροφορία που της εστάλη σχετικά με τα «χρυσά διαβατήρια» – ένα σύστημα που χορηγούσε βουλγαρική υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές που επένδυσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στη χώρα. Ακόμη και τότε ήταν σαφές ότι στόχος των ερευνητών ήταν ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Επενδύσεων, Στάμεν Γιάνεφ.

Ο βουλευτής του DPS Χαμίντ Χαμίντ δήλωσε ότι έλαβε την ανώνυμη πληροφορία στο γραμματοκιβώτιό του στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι περιείχε πληροφορίες ότι περισσότεροι από 120 Κινέζοι και Ρώσοι πολίτες είχαν λάβει βουλγαρικό διαβατήριο. Η έμφαση δόθηκε στους Κινέζους με βουλγαρικά διαβατήρια.

Η EURACTIV έχει τον πλήρη κατάλογο όσων έλαβαν «χρυσά διαβατήρια» και δημοσίευσε λεπτομερή έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδαποί με βουλγαρικά «χρυσά διαβατήρια» είναι 96 και όχι οι 120 που ισχυρίζεται ο Χαμίντ.

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα, 40 είναι Ρώσοι, οκτώ είναι Κινέζοι και τέσσερις Αμερικανοί. Άλλοι 20 είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Για αρκετά χρόνια, το καθεστώς των «χρυσών διαβατηρίων» εμπόδιζε τη Βουλγαρία να ενταχθεί στη χωρίς βίζα ζώνη Σένγκεν και έκανε τις ΗΠΑ να απέχουν από την κατάργηση της βίζας για τη βαλκανική χώρα.

Στο σύστημα εμπλέκεται όχι μόνο η Βουλγαρική Υπηρεσία Επενδύσεων, αλλά και η αντικατασκοπεία, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, αρκετές τράπεζες και δικηγορικά γραφεία, τα οποία είχαν πολύ ισχυρή επιρροή όταν το GERB, και το DPS πριν από αυτό, ήταν μέρος της κυβέρνησης.

Ο έλεγχος της αντικατασκοπείας σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός, διότι η αναφορά της στη διαδικασία δεν μπορεί να αγνοηθεί από άλλα θεσμικά όργανα.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)
πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου