Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Ιαν 2023
Επανεξέταση του οράματος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια ζητάει η Μελόνι
Κλίκ για μεγέθυνση





 

«Η (ιταλική) κυβέρνηση είναι εκεί και είναι έτοιμη να κάνει το χρέος της για την ενίσχυση της παρουσίας των ιταλικών εταιρειών στα Βαλκάνια», τόνισε η Μελόνι. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει επειγόντως ένα νέο όραμα όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και να έχει τη διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της, δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Η κ. Μελόνι μίλησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Τεργέστη με τίτλο «Ιταλία και Δυτικά Βαλκάνια: ανάπτυξη και ολοκλήρωση» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι.

Το ίδιο το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και για να «φέρει περισσότερη Ιταλία» στην περιοχή μέσω επενδύσεων σε «στρατηγικούς τομείς».

«Η (ιταλική) κυβέρνηση είναι εκεί και είναι έτοιμη να κάνει το χρέος της για την ενίσχυση της παρουσίας των ιταλικών εταιρειών στα Βαλκάνια», τόνισε η Μελόνι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως η Enac, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας, η Fincantieri, η ναυπηγική εταιρεία της χώρας, και η τράπεζα Intesa SanPaolo.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Ταγιάνι εξήγησε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις ιταλικών εταιρειών στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μην αφήσει χώρο σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.

«Εάν είμαστε πολιτικά παρόντες, με τις εταιρείες μας αλλά και με τα ειρηνευτικά μας στρατεύματα, δεν υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν χώρο άλλοι. Δεν υπάρχει μόνο η Ρωσία, πολλοί ενδιαφέρονται για τα Βαλκάνια. Γι’ αυτό η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο παρούσες», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Αυτό επαναλήφθηκε από τον πρόεδρο της Fincantieri, στρατηγό Κλαούντιο Γκρατσιάνο.

«Οι βαλκανικές χώρες ή θα γίνουν έντονα ευρωπαϊκές ή κινδυνεύουν να πέσουν με κάποιο τρόπο κάτω από το παιχνίδι άλλων δυνάμεων. Αν πάει κανείς τώρα στα Βαλκάνια, βρίσκει ισχυρές τουρκικές κοινότητες, ισχυρά κινεζικά συμφέροντα και ρωσική διείσδυση».

Η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς οι ροές περνούν σην περιοχή από την Τουρκία.

Ο Ταγιάνι τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει την περιοχή «στην ευρωπαϊκή τροχιά» και την ευρωπαϊκή αγορά. Ένα θέμα που «δυστυχώς επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν θεωρήθηκε προτεραιότητα από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», αλλά απέκτησε και πάλι σημασία χάρη στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρέσβης της Ιταλίας στη Σερβία, Λούκα Γκόρι.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος κάλεσε την Ιταλία να «προωθήσει πιο έντονα» την παρουσία της στα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ.

Ο στόχος της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών και της δημιουργίας νέων ευκαιριών απασχόλησης στα Βαλκάνια καθώς και στην Ιταλία είναι εφικτός «μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου, της εξάλειψης των εμπορικών φραγμών και της προώθησης των επενδύσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Σάντρα Σαβίνο.

Το εμπόριο μεταξύ της Ιταλίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με τα μέλη της ΕΕ Κροατία και Σλοβενία, τα υποψήφια προς ένταξη Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, καθώς και τα δυνητικά υποψήφια κράτη Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

(Federica Pascale | EURACTIV.it)

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου