Το Ziria Festival η μεγάλη ανοιχτή ροκ εκδήλωση στην Ελλάδα που γίνεται στο οροπέδιο της Ζήριας Κορινθίας εδώ και 11 χρόνια, επιστρέφει, μετά την περσινή ακύρωσή του λόγω της πανδημίας, στις 31 Ιουλίου με τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και «Soul of Epirus» με Πετρολούκα Χαλκιά και Βασίλη Κώστα.

«ΙΧΝΕΥΤΑΙ» του Σοφοκλή

 

Στις 31 Ιουλίου 2021, ο Σειληνός και οι σάτυροι επιστρέφουν στη Ζήρεια αναζητώντας και πάλι τα ίχνη των βοδιών του Απόλλωνα και εμείς ανεβαίνουμε σαν σύγχρονοι ιχνευτές που αναζητούμε πολύτιμα ίχνη πανάρχαιας πολιτισμικής μνήμης! Μάρτυρες μιας μοναδικής παράστασης, που θα «αναβιώσει» το μύθο που διηγείται πώς, από ποιο συμβάν, γεννήθηκε η μουσική. Και στη συνέχεια με ποιες διαδρομές και ποιες μουσικές φόρμες, έφθασε από την αρχαιότητα στις μέρες μας.

Μια θεατρική παράσταση ενός έργου που σπάνια παρουσιάζεται, που θα ανέβει φέτος για πρώτη φορά στην Επίδαυρο. Από έναν κορυφαίο μας σκηνοθέτη, με κορυφαία ομάδα, η μεγάλη φετινή παραγωγή του φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ακόμη πιο μοναδική γιατί μια εβδομάδα μετά θα ανέβει στα 1500 μέτρα υψόμετρο, για να παιχτεί στον ίδιο ακριβώς τόπο που διαδραματίζεται κατά τον μύθο. Τον μύθο εκείνο που συνδέει τις απαρχές της μουσικής και του πολιτισμού με τον τόπο που φιλοξενεί το Ziria music festival. Μια εμπειρία  που πιθανόν να ζήσει κανείς μια φορά στη ζωή του γιατί πόσες φορές μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια τόσο σημαντική  παράσταση, έξω, σε ανοιχτό χώρο σε ένα εκπληκτικό σκηνικό, που είναι ο φυσικός τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία της; Και πόσο μοναδικό, τι ολοκλήρωση και τι συγκίνηση όταν μετά από μια τέτοια θεατρική παράσταση θα ακολουθήσει μια μυσταγωγική μουσική παράσταση;

 
 

 

 

Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του, με τη βοήθεια του Σειληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους. Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευτές οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τον ήχο της λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής.

Το αποσπασματικά σωζόμενο και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων. Τους Ιχνευτές σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, που επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μ' αυτό το «ασύλληπτο κείμενο / μνημείο», σε μια ιστορική έμμετρη απόδοση.

Ελεύθερη έμμετρη απόδοση: Εμμανουήλ Δαυίδ (1933)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
  • Επιστημονικός συνεργάτης: Σταύρος Τσιτσιρίδης
  • Καλλιτεχνική & Δραματουργική συνεργασία: Δηώ Καγγελάρη
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σαπουντζής
  • Μουσική: Billy Bultheel
  • Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
  • Επιμέλεια κίνησης Κίνηση/ Χορογραφία: Τάσος Καραχάλιος
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Κατρανίδου
  • Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος / Studio 19st σε συνεργασία με Billy John Bultheel

Πρόσωπα:

  • Χάρης Φραγκούλης (Απόλλων),
  • Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός),
  • Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη),
  • Steve Katona (Ερμής)

Χορός Σατύρων (αλφαβητικά):

Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Μουσικοί: Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα, Σπύρος Βέργης ευφώνιο, Δημήτρης Αλεξανδράκης τούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτης ευφώνιο

Την παράσταση συνοδεύει η έκδοση του έργου, με φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή και σχόλια Σταύρου Τσιτσιρίδη, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

«Soul of Epirus»

H μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί ως «The World's Most Beguiling Folk Music» από τους New York Times. Χρησιμοποιεί το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της για να εκφράσει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα να γιορτάσει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Σε αυτή την παράσταση, όπως και στον ομώνυμο δίσκο, το επίκεντρο είναι ένας καινούριος, εντυπωσιακός διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου μέσα από τον οποίο μεταφράζεται αυτή η μουσική βασισμένη στη συνομιλία των δύο μουσικών οργάνων. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης τη δεκαετία 1920-30, ο οποίος δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου, την οποία ο Πετρολούκας Χαλκιάς διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του. Αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσπαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο από τον Βασίλη Κώστα.

Ο Πετρολούκας λέει, χαρακτηριστικά, για τη συνάντησή του με τον Βασίλη Κώστα: «Γνώρισα τον Βασίλη στη Βοστώνη τον Νοέμβριο του 2015 … Δεν τον ήξερα πιο πριν, αν και οι δύο καταγόμαστε από την περιοχή του Πωγωνίου στην Ήπειρο. Μόλις τον άκουσα να παίζει τον ‘Σκάρο’, ακριβώς με τις ίδιες φράσεις που τον παίζω και εγώ, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα… …Οι μουσικοί μπήκαμε σε ένα χάος το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, αλλά η κάθε καινούρια γενιά μπορεί να βάλει και από ένα πετραδάκι σε αυτά που βρήκε από τους παλιότερους με τον ίδιο τρόπο που έκανε και η δική μου η γενιά. Παλιότερα, ο Κίτσος Χαρισιάδης ήταν εκείνος ο μουσικός που δημιούργησε τη δική του φιλοσοφία και ένα νέο ύφος παιξίματος
στα σολιστικά Ηπειρώτικα κομμάτια, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το δικό μας. Έπειτα, αναλάβαμε εγώ και ο Βασίλης να βάλουμε το δικό μας πετραδάκι σε κάθε φράση του Κίτσου. Δεν χαλάσαμε τις κολώνες της Ακροπόλεως, παρά μόνο ενισχύσαμε ό,τι παραλάβαμε πριν από μας ώστε να το βρει η επόμενη γενιά και να κάνει κάτι ακόμη καλύτερο.

»Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να βάλω όλα τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα στο κλαρίνο. Εκείνο της χαράς, εκείνο της λύπης, το συναίσθημα να είσαι
ευγενικός και καλός με τους ανθρώπους αλλά να πληγώνεσαι. Η μουσική δεν έχει τέλος και είναι η ελπίδα μου ότι η νέα γενιά θα πάρει αυτό που  δημιουργήσαμε και θα το αναπτύξει ακόμη πιο πολύ.

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Κώστα

 
 

 

Ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, με καταγωγή από τα Ιωάννινα της Ηπείρου, είναι μέλος του μουσικού σχήματος Global Messengers του βραβευμένου με Grammy πιανίστα της Τζαζ, αλλά και πρεσβευτή της Ειρήνης στην UNESCO, Danilo Perez. Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall αλλά και σε  κορυφαία μουσικά φεστιβάλς των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama JazzFestival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας
συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.

Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του Berklee College of Music της Βοστώνης, ύστερα από πλήρη υποτροφία, επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για το λαούτο και στην Ελληνική παραδοσιακή, αλλά και στη Τζαζ μουσική. Η προσέγγισή του βασίζεται στη μελέτη του τρόπου παιξίματος του Πετρολούκα Χαλκιά, στη συνεργασία του με τον ζωντανό αυτό θρύλο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς και στη χρήση των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού μέσα από το λαούτο. Ο Βασίλης Κώστας ζει και εργάζεται στη Βοστώνη διδάσκοντας και παρουσιάζοντας την
Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε πολλά μέρη της Αμερικής, αλλά και διεθνώς. Μόλις τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το βραβείο «40 under 40» από τοΕλληνικό Ίδρυμα Αμερικής. Η αριστεία και η φιλανθρωπία είναι δύο ιδανικά που υποστηρίζονται στη δήλωση αποστολής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμερικής και "οι Σαράντα Under 40" νικητές είναι η επιτομή και των δύο...

Μαζί τους ο Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά και ο Θανάσης Βόλλας στο λαούτο.

Το album «The Soul of Epirus» πήρε την πρώτη θέση στο Top 10 Albums of 2019 at the Balkan World Music Chart!

Λίγα λόγια για το Ziria Festival

Το Ziria Festival ξεκίνησε το 2009 από μια παρέα φίλων σαν αφιέρωμα σε έναν Ξυλοκαστρίτη μουσικό, το Νίκο Δόικα. Διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και μεγαλώνει παραμένοντας ένα ελεύθερο φεστιβάλ και ένα μεγάλο κατασκηνωτικό γεγονός, μια συλλογική και αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια με σκοπό όχι το κέρδος και τον τζίρο, αλλά την προώθηση της μουσικής και των τεχνών, του περιβάλλοντος και της οικολογίας, της συμμετοχικότητας και της συναδέλφωσης.

Σήμερα, έχει γίνει μια τριήμερη, μαραθώνια, σχεδόν non stop πολυθεματική παραγωγή υψηλών προδιαγραφών. Πρωταρχικός της στόχος είναι η προώθηση της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής παραγωγής και στα πλαίσια αυτά μετράει την οργάνωση περίπου διακοσίων συναυλιών, με τους συμμετέχοντες μουσικούς, παραγωγούς, dj’s και τεχνικούς να προσεγγίζουν τους χίλιους.

Στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων αυτών των Ziria Festivals και στις χιλιάδες των κατασκηνωτών οι διοργανωτές προωθούν ταυτόχρονα και το περιβάλλον μας, τη θαυμάσια περιοχή, τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της, τα προϊόντα και τους μύθους της. Για τον σκοπό αυτόν πέρα από το καθαρά μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ, χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζουν τις εκδηλώσεις με νέες σημαντικές δραστηριότητες, φυσιολατρικές, θεατρικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και παιδικές.

Στη διοργάνωση του 2019, σε συνεργασία με πολλούς Κορινθιακούς συλλόγους, ιδιώτες, άλλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ και με τη βοήθεια επιλεγμένων χορηγών διοργάνωσαν μια σειρά ιδιαίτερων δραστηριοτήτων που αξίζει να αναφερθούν:

  • Εικαστικά Installations σε συνεργασία με το «Festivart» το γνωστό εικαστικό φεστιβάλ του Λουτρακίου.
  • Διαγωνισμό φωτογραφίας με μεγάλα δώρα σε συνεργασία με την CANON
  • Σεμινάριο αστροφωτογραφίας τοπίου
  • Αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο ερασιτεχνών αστρονόμων Φθιώτιδας, και την Ομάδα Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου
  • Κατάβαση στο σπήλαιο του Ερμή με τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο ΣΠΕΛΕΟ
  • Πεζοπορία στο δάσος της Φλαμπουρίτσας με τον «Κυλλήνιο Άδωνι» και τον ΕΟΣ Κορίνθου
  • Ανάβαση στην κορυφή της Ζήρειας, στα 2.375 μ.  με τον ΕΟΣ Κορίνθου
  • Αφηγήσεις μύθων για τα αστέρια και τον θεό Ερμή
  • Γιόγκα
  • Τάι τσι
  • Ηχοθεραπεία
  • Βιωματικά εργαστήρια

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στο οροπέδιο Ζήρειας και στα Τρίκαλα Κορινθίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

Οροπέδιο Ζήρειας

  • 17:00  Προσέλευση
  • 18:30   «Ιχνευτές» Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού

Soul of Epirus: Πετρολούκας Χαλκιάς – Βασίλης Κώστας

Οι παραστάσεις αποτελούν ενιαίο σύνολο. Η προσέλευση στην «πλατεία» δεν θα είναι δυνατή μετά τις 18:15 

KYΡIAKH 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • 09:00 - 13:00  Ξενάγηση στο σπήλαιο του Ερμή (4)
  • 13:00  Περίπατος από τα Μ. Τρίκαλα μέχρι την πλατεία στα Κ. Τρίκαλα από παραδοσιακό μονοπάτι με συνοδεία αρχαίων αυλών και αρχαίας κιθάρας, από τη μουσική ομάδα «Ευτέρπη»

Πλατεία Κάτω Τρίκαλα

  • 13:30  Γνωριμία με αρχαία όργανα και τους οργανοποιούς τους
  • 14:00 Συναυλία με με το σχήμα «Pausis» και καλεσμένη την Αλεξάνδρα Σιετή
  • 15:15 «Αναζητώντας την πρώτη νότα»: ζωντανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του Πετρολούκα Χαλκιά και του Βασίλη Κώστα με τον Κρίστοφερ Κίνγκ (3) που θα συνδεθεί μαζί μας από την Αμερική. Θα συντονίσει η Κατερίνα Καφετζή.

Δηλώσεις συμμετοχής κα πληροφορίες για την ξενάγηση στο σπήλαιο, στο περίπτερο του Ziria Festival στις 31 Ιουλίου πριν ή μετά την παράσταση, όπου θα βρίσκονται και οι σπηλαιολόγοι μας.

Συγκέντρωση για τον περίπατο / «πομπή», στην πλατεία στα Μεσαία Τρίκαλα. Η μουσική ομάδα «Ευτέρπη» αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Φραγκή και τον Αντώνη Κτενά.

Διοργάνωση: Ziria Festival / Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

Για να έλθετε, από την Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών βγαίνετε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα και αμέσως συνεχίζετε για Τρίκαλα.  Περνάτε τα Τρίκαλα και συνεχίζετε προς το Χιονοδρομικό Kέντρο Ζήρειας.  Όλοι οι δρόμοι είναι πολύ καλοί όπως και η οδική σήμανση. Όταν φθάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο, οι άνθρωποι του φεστιβάλ θα σας κατευθύνουν.

Εισιτήρια

Για την παράσταση της 31ης Ιουλίου μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας με τους παρακάτω τρόπους:

  • Online: www.ticketservices.gr
  • Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 7234567
  • Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 – Αθήνα
  • Σημεία πώλησης στο Ξυλόκαστρο: Βιβλιοπωλεία και Δημαρχείο, Λυκ. Φραντζή 2

Τιμή εισιτηρίου: 10€

  • Προσέλευση  από τις 17:00. Είσοδος στην «πλατεία» έως τις 18:15
  • Έναρξη: 18:30
  • Η παράσταση προβλέπει να καθήσουμε στο χώμα, οπότε πάρτε μαζί σας το μαξιλαράκι σας ή ό,τι θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα. Για τις θέσεις και τις αποστάσεις που απαιτούνται, θα υπάρχει σήμανση. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνεται με την σειρά προσέλευσης.
πηγη: https://tvxs.gr