Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Ιαν 2022
Στην Αθήνα ο Βραζιλιάνος «φιλόσοφος του πιάνου»
Κλίκ για μεγέθυνση






Antonia Kinston


31.01.2022, 16:13
 
Σολίστ αγαπητός και διακεκριμένος σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία συμπράττει την ερχόμενη Παρασκευή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Κοντσέρτο του Σούμαν, θα δώσει όμως και masterclass.

Ενας φιλόσοφος του πιάνου, ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του Μπαχ, ένας σολίστας αγαπητός σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για συναυλία αλλά και masterclass.

Ο Βραζιλιάνος πιανίστας Ζαν Λουί Στόιερμαν, ένας στοχαστικός σολίστ με αξιοζήλευτες διεθνείς συνεργασίες και μακρά πορεία στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου, συναντά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καταξιωμένο Λουκά Καρυτινό την ερχόμενη Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο διακεκριμένος βιρτουόζος θα ερμηνεύσει αυτή τη φορά (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 8.30 μ.μ.) το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα του Ρόμπερτ Σούμαν, το ένα και μοναδικό που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για το συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο θα παρουσιάσει την αριστοτεχνική Συμφωνία αρ. 6 σε λα μείζονα του Αντον Μπρούκνερ.

Οι συμφωνίες του Μπρούκνερ είναι στιβαρά μουσικά αρχιτεκτονήματα που κάποιοι τις παρομοιάζουν (και όχι άδικα) με τους μεγάλους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης· καθεμία είναι ένας ολόκληρος κόσμος που επιτυγχάνει να μας βυθίζει στις πιο βαθιές σκέψεις και τα πιο λεπτά αισθήματα. Ενώ, αν σκεφτούμε πως ο πολυσχιδής Βραζιλιάνος πιανίστας Ζαν Λουί Στόιερμαν θα ερμηνεύσει και το Κοντσέρτο του Ρόμπερτ Σούμαν, εξίσου αγαπημένο σε σολίστες και ευρύ κοινό, τότε η βραδιά προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους λάτρεις του πιάνου.

Γεννημένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια μουσική οικογένεια, ο Ζαν Λουί Στόιερμαν (τον οποίο, στο παρελθόν, έχουμε παρακολουθήσει και στο Φεστιβάλ Αθηνών) ξεκίνησε τις σπουδές του σε ηλικία τεσσάρων ετών και δέκα χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βραζιλίας. Το 1967 ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη αφού κέρδισε υποτροφία για το Ωδείο της Νάπολης. Λίγο μετά (το 1972) βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Μπαχ στη Λιψία και γρήγορα κέρδισε την αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη ως σολίστ.

Οι σόλο εμφανίσεις με ορχήστρες περιλαμβάνουν συναυλίες με τη Συμφωνική του Λονδίνου υπό τον Κλάουντιο Αμπάντο αλλά και συμπράξεις με τους Μενουχίν, Κουρτ Μαζούρ, Βλαντίμιρ Ασκενάζι κ.ά. Επίσης, το 1985 έκανε το ντεμπούτο του στο BBC Promenade Concerts και εισέπραξε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς καθώς έπαιξε το κονσέρτο σε ρε ελάσσονα του –πολυαγαπημένου του– Μπαχ με την Ορχήστρα Δωματίου της Πολωνίας.

©Akriviadis

Aς δούμε, όμως, αναλυτικότερα και τα έργα που θα ακουστούν στις 4 Φεβρουαρίου: Κατά τη διάρκεια της συνθετικής του πορείας, ο Σούμαν, ένας από τους πολυγραφότερους και σημαντικότερους δημιουργούς της ρομαντικής εποχής, έγραψε μόνο ένα κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αν και είχε καταπιαστεί με το συγκεκριμένο είδος και στο παρελθόν, αφήνοντας ωστόσο τις παρτιτούρες του ημιτελείς.

Ο μεγάλος Γερμανός μουσουργός το έγραψε για τη σύζυγό του Κλάρα Βικ, μία από τις σπουδαιότερες πιανίστες του 19ου αιώνα. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1845 στη Δρέσδη. Εκτοτε, το έργο αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο από τους σολίστ όσο και από το ευρύ κοινό εξ ου και συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες συνθέσεις της ρομαντικής πιανιστικής φιλολογίας και της διεθνούς δισκογραφίας.

Οι συμφωνικές δημιουργίες του Αυστριακού Αντον Μπρούκνερ, ο οποίος αγαπούσε τις μεγάλες φόρμες μνημειωδών διαστάσεων, χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από πρωτοτυπία και στιβαρότητα. Η Συμφωνία αρ. 6 σε λα μείζονα ολοκληρώθηκε στα 1881. Τα δύο ενδιάμεσα μέρη της πρωτοπαρουσιάστηκαν από τη Φιλαρμονική της Βιέννης το 1883, ενώ ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στην πλήρη μορφή της στα 1899, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη, με τον Γκούσταβ Μάλερ στο πόντιουμ.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, τo Σάββατο 5 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 12.00 διοργανώνεται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος masterclass με τον Ζαν Λουί Στόιερμαν. Tα masterclasses του Μεγάρου απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειόφοιτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της μουσικής ερμηνείας και της τεχνικής του οργάνου τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης που έχει ξεκινήσει ήδη από 28/1. Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν από την έναρξη του προγράμματος. Πληροφορίες: 210-7282728.

📌 INFO: Πριν από τη συναυλία (ώρα 19.30, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1) έχει προγραμματιστεί για τους κατόχους εισιτηρίων δωρεάν εισαγωγική ομιλία του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού. Τιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) έως 50 €.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου