Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 15 Μάι 2013
Η σχολική κοινότητα Κραθίου…, ανάδοχη μουσείου»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: Πράξη ¨Υιοθεσίας¨ Λαογραφικού Μουσείου Παραλίας Πλατάνου

2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας

Σχολικό έτος 2012-2013

Με μια ιδιαίτερα γιορτινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στην αίθουσα του συλλόγου ¨Η Κραθίς¨ στην Παραλία Πλατάνου, ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπόνησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας με τίτλο ¨Η σχολική κοινότητα Κραθίου…, ανάδοχη μουσείου¨. Αυτή η «πράξη υιοθεσίας», αποτέλεσε το αντικείμενο συνεργασίας του σχολείου με το Λαογραφικό μουσείο της Παραλίας Πλατάνου.

Για να υπηρετήσουν τη συμβολική έννοια της «αναδοχής», εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάστηκαν για ένα περίπου εξάμηνο, στην προσπάθειά τους να παράγουν ένα εκπαιδευτικό πακέτο. Στόχος ήταν να το παραχωρήσουν στο μουσείο με σκοπό την ανάδειξη των παραδοσιακών του εκθεμάτων και τη διάδοση της λαογραφικής ταυτότητας της περιοχής. Οι δάσκαλοι της σχολικής μονάδας συνεργάστηκαν με πολύ κέφι, δούλεψαν με πρωτότυπες ιδέες και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Την εκδήλωση προλόγισαν, ο πρόεδρος του συλλόγου «Η Κραθίς» Κος Γεώργιος Ράλλης, η πρώην πρόεδρος του συλλόγου και εμπνεύστρια της ιδέας της δημιουργίας του μουσείου Κα Ρούλα Σμυρνιώτη και η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Κα Αναστασία Ευσταθίου.

Το τελικό προϊόν, αποτέλεσμα μαθητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, επισκέψεων και δραστηριοτήτων, έχει τη μορφή μιας εκπαιδευτικής βαλίτσας με περιεχόμενα σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή που υλοποιούνται σε τρεις φάσεις: Πριν την επίσκεψη - Κατά την επίσκεψη - Μετά την επίσκεψη και αφορούν τρία ηλικιακά επίπεδα για τις τάξεις Α΄ και Α΄- Β΄, Γ΄- Δ΄, Ε΄- ΣΤ΄ και συνοπτικά περιλάμβανε:

• Φύλλα εργασίας

• Ερωτηματολόγια - Συνεντεύξεις

• Παραμύθια

• Τραγούδια

• Δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων

• Επιτραπέζια παιχνίδια

• Θεατρικά παιχνίδια

• Φωτογραφικό υλικό

• Προβολές - Παρουσιάσεις

• Αργαλειός για την αναπαράσταση της τέχνης της ύφανσης

• Κούκλες για τη δραματοποίηση σκηνών καθημερινότητας παλιότερων εποχών.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό που προέκυψε, θα έχει τη δυνατότητα στο εξής να λειτουργεί…:

- ως δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα,

- ως πρότυπο και αναπαραγόμενο, κατά φάση, υλικό,

- ως υπόδειγμα και παράδειγμα για την παραγωγή ανάλογου κατά περίπτωση υλικού,

- ως πραγματοποίηση και των τριών φάσεων με επιλεκτικές δραστηριότητες

σε περίπτωση ολοήμερης επίσκεψης στο χώρο του μουσείου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων από ολόκληρη την Αιγιάλεια, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κατοίκων της Παραλίας Πλατάνου.

Ήταν μια βραδιά που περιείχε ζωντανή μουσική και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου υπό την καθοδήγηση της μουσικού Κορνηλίας Βολοσένκο, παραδοσιακούς χορούς με την επιμέλεια της γυμνάστριας Αλεξάνδρας Παπαστράτου, θεατρικές αναπαραστάσεις, παραδοσιακά παιχνίδια και κουκλοθέατρο από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου - Αγγελακοπούλου Μαρία, Κλούρα Νίκη, Κίτσου Δώρα, Καλλιανιώτη Βαγγέλη, Οικονόμου Χαρά, Κατούφα Αγγελική, Βασιλόπουλο Πάνο, Παπασταθοπούλου Μαριάννα, Αλεξοπούλου Ζαχαρούλα, Ιτσοπούλου Πολυξένη, Κοντολάτη Λένια.

Η εκδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μοναδικής σημασίας άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία, ολοκληρώθηκε με την περιγραφή του εκπαιδευτικού πακέτου από τον υπεύθυνο του προγράμματος, Πάνο Βασιλόπουλο, που είχε το συντονισμό της τελικής παρουσίασης.

Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια εκφράστηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους μετά το τέλος της παρουσίασης, η Σχολική Σύμβουλος της 7ης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Πιο συγκεκριμένα η μεν Κα Βασιλική Φελούκα δήλωσε χαρακτηριστικά πως ¨…, πρόκειται για αποτέλεσμα εργασίας δασκάλων - επιστημόνων…¨, ενώ η Κα Ανδρεάννα Κουφού, ανακοίνωσε πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λαογραφικού Μουσείου Παραλίας Πλατάνου θα συμπεριληφθεί στα επίσημα προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας από τη νέα σχολική χρονιά ώστε να είναι επισκέψιμο από τα Δημοτικά σχολεία της Αχαΐας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο υπεύθυνος του προγράμματος

 

 

Πάνος Βασιλόπουλος

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου