Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Μάρ 2013
Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου
Κλίκ για μεγέθυνση
Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου

Έρως ad aeternitatem: Περιπέτειες του ερωτικού λόγου

 

Τη Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 στις 8.30 μ.μ. στη τρίτη εκδήλωση του κύκλου ο Ανδρέας Στάικος και η Αγγελική Τσέλιου θα μιλήσουν με θέμα:

Η Ηθική της ανηθικότητας

Ερωτισμός και εξουσία στα σαλόνια των λιμπερτίνων

 

Το ρεύμα που αναστάτωσε τον λογοτεχνικό 18ο αιώνα, αντλεί από τις ιδέες του Διαφωτισμού και τη ραγδαία πρόοδο των θετικών επιστημών, από την ηθική έκπτωση της αριστοκρατίας, από την ταξική δυσφορία και την οικονομική δυσπραγία των κατώτερων στρωμάτων, με μια λέξη: από την ίδια δεξαμενή κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, επιστημονικών επιτευγμάτων και φιλοσοφικών θεωριών που τροφοδότησε και τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο λιμπερτίνος ήρωας κινείται σε ένα ιδιότυπο, περίκλειστο σύμπαν, που υποστηρίζεται από αμφιλεγόμενο σύστημα αξιών, και στοχεύει στην κατά συρροήν κατάκτηση ερωτικών αντικειμένων, διαστρέφοντας όμως το κίνητρο: την ανάγκη για σαρκική ηδονή ανταγωνίζεται και υπερβαίνει η εμμονή να εξουσιάζει σωματικά και πνευματικά το υποψήφιο θύμα του, υπονομεύοντας μεθοδικά και ανατρέποντας το ηθικό του σύστημα• εντέλει, διαφθείροντάς το.

Οι συγγραφείς που καταπιάστηκαν με το είδος, ως κύρια ενασχόληση ή έστω ως πάρεργο, πάντα όμως με ζήλο, δεν έμειναν στο απυρόβλητο. Αρκετοί πλήρωσαν την «άτακτη» πέννα τους με την ελευθερία τους. Παρά τις αντιξοότητες, όμως, το γαλλικό libertinage κατόρθωσε να δημιουργήσει λογοτεχνικά αριστουργήματα, και να επιβιώσει ως τις μέρες μας.

 

Ανδρέας Στάικος, Θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στο Conservatoire National d'Art Dramatique στο Παρίσι. Έζησε στο Παρίσι από το 1967 έως το 1981.

Έγραψε κυρίως θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές. Έχει γράψει δύο πεζογραφήματα, από τα οποία Οι «επικίνδυνες μαγειρικές» μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και στα ιαπωνικά.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταφράσει έργα των Laclos, Marivaux, Musset, Labiche, Moliere, κ.ά.

Αγγελική Τσέλιου, Επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Αιγυπτιώτες.

Φοίτησε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας, στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (C.T.L.) του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, και, με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», στο μεταπτυχιακό τμήμα του Institut Néohellénique του Paris IV (Paris-Sorbonne), από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A., για την εργασία της με θέμα: Les procédés poétiques dans la prose de Georges Cheimonas (Οι ποιητικοί τρόποι στην πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά).

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων: με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με τις εκδόσεις Ερευνητές ως αρχισυντάκτρια του ενθέτου για παιδιά της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, με τη διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη διεύθυνση Προγραμματισμού και Διοίκησης Προσωπικού Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, με την εταιρεία PostScriptum, Information Architecture, ως υπεύθυνη περιεχομένου σε έργα ψηφιακού πολιτισμού, με διάφορους εκδότες (Πατάκης, Πόλις, Μεταίχμιο, Κριτική, Ερευνητές κ.ά.) ως επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια λογοτεχνίας και υπεύθυνη περιεχομένου ψηφιακών εκδόσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επόμενη εκδήλωση του κύκλου 16/3/2013

Μιχαήλ Πασχάλης

Έπος και έρως: από τα Αργοναυτικά στην Ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ

 

 

 

 

 

ΠΟΛΥΕΔΡΟ

________________________________________ Κανακάρη 147 26221 Πάτρα τηλ. 2610 277342 e-mail: polyedro1@hol.gr f: Πολύεδρο γράμματα - τέχνες

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου