Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 30 Ιαν 2021
Εξόριστοι στο νησί του θανάτου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Συγγραφέας: Δημήτρης Δαμασκηνός

Σελίδες: 390, ΙSΒΝ: 9763003-83-8, Τιμή: 20 ευρω

Κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη του 2020 το νέο βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού,  Εξόριστοι «στο νησί του θανάτου». Σ’ αυτήν την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη περιέχονται σπάνιες μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα  για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο, την εποχή που στο νησί λειτούργησε η πιο σκληρή εκτόπιση του Μεσοπολέμου (1929-1941) αλλά και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου (1946-1951).Όλα αυτά τα «ίχνη του παρελθόντος  εντάσσονται στο ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό τους πλαίσιο σε μια ιστορική γραφή που συνυφαίνει την απόλαυση της «λογοτεχνικότητας» των κειμένων με τις εκτενείς υποσημειώσεις και  παραπομπές στις πηγές.

Η καλαίσθητη έκδοση που έγινε από τις Εκδόσεις « Παρασκήνιο» με την οικονομική αρωγή του Δήμου Γαύδου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Γαύδου, συνοδεύεται από τον ονομαστικό κατάλογο των εξόριστων στη Γαύδο, πηγές βιβλιογραφία και φωτογραφικό υλικό.

«Καταμεσής στο Λιβυκό πέλαγος με τ’ αφρισμένα πάντα νερά, άγρια, και μανιασμένα, απύθμενα. Εκατόν εβδομήντα. πέντε μίλια μακριά απ’ τον Πειραιά. Κοντά, πολύ κοντά στα παράλια της Αφρικής. Θαρρείς πως σε λίγο θα ξεπροβάλει μπροστά σου, πέρα εκεί στην ομιχλώδη  καμπύλη του ορίζοντα η Αλεξάνδρεια. Κάμποσες ώρες μακριά απ’ αυτήν. Εκατόν σαράντα με σαράντα-πέντε μίλια. Λίγα σπίτια. Μοιάζουν μ’ αχούρια. Άνθρωποι και ζώα κοιμούνται  μαζί. Φτωχοί νησιώτες. άμαθοι και άβγαλτοι παραδομένοι στην ποικιλότροπη εκμετάλλευση. Λίγη βλάστηση, λίγες δεκάδες κάτοικοι. Απέναντι , βορινά, τα κακοτράχαλα Σφακιά, η Κρήτη, κ’ ύστερα τίποτα. Το μάτι σου κουράζεται ν’ απλώνεται στην απέραντη θάλασσα.

Να η Γαύδος! Μούρχονται στο νου τα’ άλλα νησιά της εξορίας. Όσα έχω ακούσει, κι όσα είδα, γεύτηκα ο ίδιος την πίκρα τους. Τα κυριότερα ας πάρουμε. Ανάφη, Φολέγανδρος, Αη Στράτης, Σύκινος, Νιος, Σίφνος, Αμοργός. Αδίσταχτα μπορώ να ειπώ, ούτε κατά φαντασία δεν μπορούν  να συγκριθούν στη φρίκη με τούτο εδώ το ποντικόνησο.

Να, μια εικόνας της φρίκης. Ο άγριος χαμός, ο θάνατος  του Καραντεμίρη. Πως πέθανε; Μήτε κι εμείς καλά-καλά το καταλάβαμε, δεν πιστέψαμε,  ήταν τόσο γερός.

Ο πιο γερός απ’ όλους. Αγρότης απ την Αγιάσο της Μυτιλήνης. Κι όμως. Εκεί κάτου πας γερός, βράχος στο σωμα σαν το Καραντεμίρη και φεύγεις τσακισμένος, καμπουριασμένος απ’ τους ελώδεις. Δε  έχεις γλιτωμό εκεί κάτου. Αλλού,  ναι. Εκεί κατου  όχι.»

Τάκης Φίτσος

(Από το οπισθόφυλλο  της έκδοσης)

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Χρήστος Σπ. Μαρίνης

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 85, ΑΘΗΝΑ, 11473 ΤΗΛ: 2103648170-3648197

e-mail:[email protected]  - website: www.marinisbooks.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου