Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Φεβ 2024
Εβδομάδα Κινέζικης Πρωτοχρονιάς σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους
Κλίκ για μεγέθυνση
Η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, μαζί με το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες.

Η Γιορτή της Άνοιξης, η σημαντικότερη παραδοσιακή γιορτή της Κίνας, έχει οριστεί γενική αργία σε πολλές χώρες και πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως αργία των Ηνωμένων Εθνών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με την ευκαιρία του Κινεζικού Νέου Έτους του Δράκου (10 Φεβρουαρίου), ξεκινά η σειρά εκδηλώσεων «Καλή Κινέζικη Πρωτοχρονιά» για το 2024. Η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, μαζί με το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου και τοπικούς εταίρους, διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες για να γνωρίσει στους φίλους Έλληνες την εξωτική χάρη των παραδοσιακών κινεζικών εορτών, αλλά και για να προωθήσει περαιτέρω την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του λαού της Κίνας και της Ελλάδας, καθώς και την πολιτισμική σύγκλιση και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ πολιτισμών.

 

Στις 6 Φεβρουαρίου η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, ο Δήμος Πειραιά και το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου συνδιοργάνωσαν τη δεξίωση και παράσταση «Καλή Κινέζικη Πρωτοχρονιά» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου ήταν προσκεκλημένοι περισσότεροι από 400 Κινέζοι και Έλληνες φίλοι από όλους τους τομείς της κοινωνίας για να γιορτάσουν μαζί την κινέζικη πρωτοχρονιά.

Παραδοσιακές τέχνες της Κίνας όπως ζωγραφική με ζάχαρη και κατασκευή χαρταετών ενθουσίασαν τους επισκέπτες, κάνοντας τη βραδιά απολαυστική. Πριν από την έναρξη της παράστασης ο Πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ έδωσε μια συγκινητική ομιλία, απευθύνοντας θερμές ευχές για το Νέο Έτος στην κινέζικη κοινότητα της Ελλάδας και στους Έλληνες φίλους. Μίλησε για την ξεχωριστή σημασία του Έτους του Δράκου, που συμβολίζει ευημερία, πλούτο, ειρήνη, ζωή και αρμονία για τον λαό της Κίνας, ενώ ευχήθηκε οι σχέσεις Κίνας-Ελλάδας να κατακτήσουν νέα ύψη το 2024. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, έστειλε με τη σειρά του ευχές για το Κινέζικο Νέο Έτος στους Κινέζους φίλους και εξέφρασε την επιθυμία του η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς να συνεχιστεί και να βελτιώνεται διαρκώς. Ο Πρέσβης Σιάο έδωσε επίσης δώρα για τη Γιορτή της Άνοιξης σε εκπροσώπους της κινέζικης παροικίας και Κινέζους που σπουδάζουν στην Ελλάδα, μεταφέροντάς τους τις ευχές της κινέζικης κυβέρνησης.

Το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου έστειλε μια ομάδα καλλιτεχνών υψηλού επιπέδου, οι οποίοι έδωσαν μια υπέροχη καλλιτεχνική παράσταση το βράδυ, με παραδοσιακή μουσική, χορό, Όπερα Kunqu, πολεμικές τέχνες κ.ά., επιδεικνύοντας το βάθος και την ποικιλία του κινέζικου πολιτισμού. Το κοινό έμεινε μαγεμένο και πέρασε μια αξέχαστη νύχτα.

 

Η Πρεσβεία της Κίνας διοργάνωσε επίσης άλλες δύο μεγάλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας στην Αθήνα, το Allou! Fun Park.

Από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου, το Allou! Fun Park ντύνεται στα χρώματα της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινέζικης Πρωτοχρονιάς. Στοιχεία της κινέζικης κουλτούρας όπως φανάρια, κινέζικοι κόμποι, διακοσμήσεις παραθύρων αλλά και παραστάσεις παραδοσιακών τεχνών της Κίνας, όπως ζωγραφική με ζάχαρη και χαρταετοί, χορός δράκου, και φυσικά οι κινέζικες λιχουδιές, κάνουν τους παρόντες να νιώσουν ότι βρίσκονταν στην Κίνα, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες που παρακολούν τα δρώμενα.

Για να μπορέσουν περισσότεροι να πάρουν μια γεύση από τον πολιτισμό της Κίνας, στα εγκαίνια της Εβδομάδας Κινέζικης Πρωτοχρονιάς στο Allou! Fun Park, ομάδα καλλιτεχνών από το Πεκίνο έδωσε παράσταση, προκαλώντας τη συγκίνηση των χιλιάδων επισκεπτών και νοσταλγία για την πατρίδα Κίνα.

Η τελετή λήξης της Εβδομάδας θα ξεκινήσει στις 7μ.μ. στις 10 Φεβρουαρίου, με επίδειξη πυροτεχνημάτων. Μην τη χάσετε!

Στις 7 Φεβρουαρίου, πάνω από 20 εξαίρετοι νέοι μουσικοί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών, το Κεντρικό Ωδείο της Κίνας, καθώς και Κινέζοι ερμηνευτές που ζουν στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν μαζί στην αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, προσφέροντας μια μουσική πανδαισία στους περισσότερους από 600 παρευρισκομένους. Οι μουσικοί των δύο χωρών έπαιξαν το παραδοσιακό μπουζούκι, τον βασιλιά των οργάνων της Μέσης Ανατολής ούτι και τα κινεζικά παραδοσιακά όργανα erhu, pipa και guzheng. Παρουσίασαν σε συνεργασία γνωστά έργα της Κίνας και της Ελλάδας, όπως τους «Δύο Ελληνικούς Χορούς» και την «Ενέδρα από Ιπτάμενα Στιλέτα». Οι υπέροχες μελωδίες πλημμύρισαν αίθουσα, και οι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας συναντήθηκαν με αμοιβαίο σεβασμό, ένδειξη της επιθυμίας των δύο χωρών για αμοιβαία ευδοκίμηση. Η βραδιά αποτύπωσε γλαφυρά τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.

 

Στις 22 Φεβρουαρίου, η Πρεσβεία, σε συνεργασία με την Ομάδα Λογοτεχνίας της Επαρχίας Sichuan και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει ακόμα μία ξεχωριστή εκδήλωση για την κινέζικη πρωτοχρονιά, αυτή τη φορά στη συμπρωτεύουσα, μοιράζοντας από κοντά γιορτινή χαρά στους φίλους μας στη βόρεια Ελλάδα.

 
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου