Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 01 Ιούλ 2023
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα trafficking με θύματα γυναίκες από Λατινική Αμερική
Κλίκ για μεγέθυνση


ΕΛ.ΑΣ.
01.07.2023, 15:15
 
 

Στην εξάρθρωση κυκλώματος trafficking, που αποτελείτο από δύο εγκληματικές οργανώσεις προχώρησε η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση διαύλων διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Οι Αρχές συνέλαβαν 22 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 11 ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και 11 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικό στους οίκους ανοχής, ενώ διασώθηκαν 51 γυναίκες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, θύματα των εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες υπόσχονταν δουλειά με υψηλές απολαβές και καλές συνθήκες.

Τις λεπτομέρειες της επιχείρησης παρουσίασαν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Ιωάννη Σκούρα, μεταξύ άλλων να αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«...Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαρθρώθηκε διεθνικό εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων προέβαιναν στην εμπορία γυναικών, προερχόμενων κυρίως από τη Λατινική Αμερική, με σκοπό την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευσή τους και την επακόλουθη νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Για τον τερματισμό της δράσης του εν λόγω εγκληματικού δικτύου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, πρωινές και μεσημεριανές ώρες χθες (30 Ιουνίου 2023) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν έντεκα (11) μέλη του εγκληματικού δικτύου, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκε έλεγχος σε δεκατρείς (13) οίκους ανοχής, όπου συνελήφθησαν και έντεκα (11) γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής.

Παράλληλα, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, δύο Βενεζουέλας και μία Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των αλληλένδετων αυτών εγκληματικών οργανώσεων είχαν οικοδομήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με απατηλά μέσα και ψευδείς υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και υπό καλές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό, τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής, όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά, χωρίς ρεπό. Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους, με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την επιβολή προστίμων ύψους εκατό (100) ευρώ.

Περαιτέρω και λόγω του ύψους των παράνομων εσόδων που αποκόμιζαν, υπήρχε επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησής τους, η οποία επετεύχθη με τη σύσταση τριών (3) εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, διάγοντας πολυτελή βίο.

Είναι αυτονόητο ότι οι έρευνες δε σταματούν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για τον τυχόν εντοπισμό και άλλων μελών του δικτύου που δρουν στο εξωτερικό.

Θεωρώ ότι καταλυτική συνδρομή στην επιχείρηση για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου υπήρξε η παρουσία εκπροσώπων της INTERPOL, της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα), καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «OUR GREECE» και «Α21», που εξειδικεύονται στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και για τον λόγο αυτό θα ήθελα να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. και του Τμήματος Ασφαλείας Καλλιθέας για την αρμονική συνεργασία και καταλυτική συνδρομή τους, που οδήγησαν στην επιτυχή οργάνωση και υλοποίηση της επιχείρησης...».

Τη σύνθεση του κυκλώματος εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, δίνοντας στοιχεία για τη δράση του:

«Η πρώτη εγκληματική οργάνωση απαρτίζονταν από εννέα (9) άτομα, με τη δράση τους να τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020. Διατηρούσαν συνολικά δώδεκα (12) οίκους ανοχής, από τους οποίους οι δέκα (10) στην Αττική και δύο (2) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθιστούσαν τα θύματά τους.

Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα (50) ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Μάλιστα, όπως προανάφερε και ο κ. Διοικητής, μετέρχονταν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία, ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική.

Αναφορικά με τον ρόλο που είχε κάθε μέλος της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.

Στα υπόλοιπα μέλη, είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος», ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιρειών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα (4) μέλη, από τα οποία δύο (2) αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ (8) οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν κοινά και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούσαν τους στρατολογητές των γυναικών, τις οποίες μετέφεραν αεροπορικά στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε τρία (3) διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα.

Από εκεί τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, έναντι αμοιβής πέντε (5) ευρώ ανά διαδρομή και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των είκοσι (20) ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από αρχηγικό μέλος, με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειωνόταν κατά 300 ευρώ, μόνο στην περίπτωση που κάποια εκδιδόμενη στρατολογούσε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

ΕΛ.ΑΣ.

Υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδιδομένων γυναικών, τη ρύθμιση του χρέους, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων της οργάνωσης ήταν το ένα αρχηγικό μέλος, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα στο έτερο αρχηγικό μέλος, για την περαιτέρω διαχείριση τους. Συγκεκριμένα, μέσω εταιρείας real estate που διατηρούσε, νομιμοποιούσε τα έσοδα της εγκληματικής ομάδας, ώστε να αποκρύψει την παράνομη προέλευση τους».

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δεκατρείς (13) οίκους ανοχής και δέκα (10) οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 13.450 ευρώ,
  • δύο (2) αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
  • μικροποσότητα χασίς,
  • σιδερογροθιά και πτυσσόμενη ράβδος,
  • δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.
  • δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές).
  • δύο (2) καταμετρητές χρημάτων
  • 10 χρηματοκιβώτια,
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Γνωστοποιήθηκε ακόμη ότι στα θύματα του εγκληματικού δικτύου παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.

Πλέον, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου