Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 22 Δεκ 2017
Όσα γνωρίζουμε για την μυστηριώδη Τεκτονική Αδελφότητα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον λογιστή της Τεκτονικής Αδελφότητας – Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και 6 τεκτόνων οι οποίοι κατέχουν πολύ σημαντικά αξιώματα στην τεκτονική ιεραρχία αναζωπύρωσε την περιέργεια γύρω από τον τεκτονισμό και του τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις μεγάλες πόρτες του κεντρικού κτιρίου της Αχαρνών.

Αυτά που δε λένε

Τα κίνητρα του τάγματος αποτελούν ένα μυστήριο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ένα μυστήριο που ενισχύεται και από την σθεναρή αντίσταση της αδελφότητας να αποκαλύψει όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο κτίριο.Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως έχουν κατηγορηθεί ότι προωθούν τα συμφέροντα των μελών της εις βάρος της ευημερίας των άλλων.

Αν όμως υποθέσουμε ότι ισχύει αυτή η μυστικοπάθεια που επιβάλλουν στα μέλη τους, τότε τι σκοπό εξυπηρετεί η δημοσίευση ονομάτων όπως αυτό του Νικολάου Βοργίδη αλλά και άλλων μελών (;;:) και μάλιστα μέσα από το site της Μεγαλης Στοάς;
Και αν δεχτούμε την απαγόρευση εισόδου σε όλους όσοι δεν έχουν εκεί μέσα δουλειά, κάτω από ποιανού εντολή δημοσιεύτηκαν στο επίσημο site φωτογραφίες από το εσωτερικό της;

Προσπαθώντας όμως να κατανοήσουμε κάποια πρώτα ζητήματα γύρω από αυτό το παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων συγκεντρώσαμε παρακάτω 11 σημεία: 
1. Ο Ελευθεροτεκτονισμός (Τεκτονισμός) είναι μια απ" τις αρχαιότερες, μη θρησκευτικές, Αδελφότητες που αποσκοπεί στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του μέσω της αυτογνωσίας, της έρευνας της αλήθειας, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή ηθικών αρχών.
2. Ως ύπατο αγαθό θεωρούν την ελευθερία σκέψεως και συνειδήσεως και πρεσβεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι γεννώνται ελεύθεροι, έχοντας τα ίδια δικαιώματα ως αδελφοί
3. Τα μέλη του διδάσκονται αυτές τις αρχές, με μια σειρά από εργασίες, οι οποίες ακολουθούν αρχαίους τύπους και χρησιμοποιούν έθιμα και σύμβολα των αρχαίων λιθοξόων, σαν αλληγορικούς οδηγούς.
4. Ο τεκτονισμός εισήλθε στον ελληνικό χώρο από τα Επτάνησα, την εποχή που ήταν υπό γαλλική και αγγλική κατοχή, και συγκεκριμένα από την Κέρκυρα και Ζάκυνθο, νησιά γνωστά και ως «κερκόπορτες» του μασονισμού.
5. Ενώ ο ελευθεροτεκτονισμός συχνά χαρακτηρίζεται ως «μυστική οργάνωση» ή «μυστική κοινωνία», οι ίδιοι οι ελευθεροτέκτονες διαφωνούν και ισχυρίζονται πως είναι απλά μια συντεχνία, που τηρεί μυστικές κάποιες συγκεκριμένες πτυχές της
6. Οι ελεύθεροι Τέκτονες παγκοσμίως εργάζονται αδιαλείπτως υπέρ της ηθικής και πνευματικής ανορθώσεως της ανθρωπότητας, μέσω της ειρηνικής και βαθμιαίας ανυψώσεως του ατόμου.
7. Από το 1811 μέχρι σήμερα ο Ελευθεροτεκτονισμός στην Ελλάδα υπηρετείται από τα μέλη του.
8. Μεγάλη Στοά ή Μεγάλη Ανατολή, είναι το σύνηθες κυβερνών σώμα του Ελευθεροτεκτονισμού.

9. Το 1928 η Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας κατάφερε να αναγνωριστεί ως ίδρυμα και αφού προηγουμένως είχε ζητήσει την ανεξαρτησία της από την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας.
10. Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, διοικεί Στοές Τεκτόνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
11. Οι τρεις βαθμοί της «συμβολικής στοάς» του ελευθεροτεκτονισμού είναι:
  • «μαθητής», ο βαθμός του νεοεισελθόντα ελευθεροτέκτονα,
  • «εταίρος», ο βαθμός του διελθόντα ελευθεροτέκτονα, και
  • «διδάσκαλος», ο βαθμός του εγερθέντα ελευθεροτέκτονα.
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου